9. 7. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Z porušenia štátneho tajomstva obžaloval v pondelok mjanmarský súd dvoch miestnych novinárov pracujúcich pre agentúru Reuters. Reportéri tak budú po šiestich mesiacoch vypočúvaní čeliť procesu. Hrozí im 14 rokov za mrežami, informujú agentúry Reuters a DPA.
Novinári Ťjo Sou U a Wa Lone však obvinenia odmietajú. Oboch zatkli v najväčšom mjanmarskom meste Rangún vlani v decembri za to, že údajne disponovali dokumentmi týkajúcimi sa moslimskej menšiny Rohingov. Približne 700.000 Rohingov muselo vlani ujsť z Mjanmarska do susedného Bangladéša pred brutálnym zásahom miestnej armády.
K zadržaniu žurnalistov došlo pred jednou reštauráciou po tom, čo sa stretli s policajtmi. Obaja písali o masakre desiatich rohinských civilistov, píše DPA. Na základe zákona pochádzajúceho ešte z koloniálneho obdobia im za porušenie štátneho tajomstva hrozí až 14 rokov väzenia.
Obhajoba minulý týždeň vyzvala sudcu, aby prípad zamietol s tým, že obžaloba zlyhala v predložení postačujúceho dôkazového materiálu. Dvojica pred súd prestúpi 16. a 17. júla.
Medzinárodná ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) minulý týždeň zopakovala výzvy na prepustenie oboch obžalovaných. Mjanmarské úrady sa podľa nej "uchyľujú k taktike, ktorú dlhodobo uprednostňovali vojenské junty v minulosti - zavrieť a súdiť tých, ktorí odhaľujú pravdu," uviedol riaditeľ ázijskej pobočky HRW Brad Adams.



Iránska polícia zatkla tínedžerku, ktorá na komunikačnej aplikácií Instagram zverejnila tanečné videá a zaujala nimi desaťtisíce užívateľov tejto služby. Informovala o tom v nedeľu agentúra AP.
Vo videu, ktoré v piatok odvysielala štátna iránska televízia, sa 18-ročné dievča priznalo k tomu, že porušilo zásady verejnej morálky. Mladá Iránka však trvala na tom, že to nemala v úmysle. Nebolo jasné, či toto vyhlásenie neurobila pod tlakom, všíma si AP.
Tínedžerka na svojom účte zverejnila asi 300 videí a na mnohých z nich tancuje. Na niektorých videách sa tiež objavila bez povinnej islamskej šatky. Jej konto na Instagrame sledovalo 43.000 užívateľov tejto aplikácie.
Iránska polícia uviedla, že plánuje podobné účty na Instagrame zablokovať a dodala, že súdy zvažujú, že k tejto aplikácii úplne zablokujú prístup. Iránske úrady v súčasnosti blokujú prístup na sociálne siete ako Facebook či Twitter, a mnohé ďalšie webstránky cenzurujú. Niektorým iránskym používateľom sa zablokovaniu týchto sietí darilo obísť vďaka anonymizačným proxy službám a virtuálnej privátnej sieti (VPN).

Copyright © TASR 2018


Iránske ženy zverejňujú na internete videá, v ktorých tancujú na podporu zatknutej tínedžerky. Používatelia sociálnych sietí vyjadrujú dievčine podporu videami a správami s rôznymi hashtagmi, z ktorých jeden napríklad v preklade znamená "tanec nie je zločin". Podľa BBC v uplynulých týždňoch zatkli aj ďalšie tanečnice.
Osemnásťročnú Maidíh Hudžabrí, ktorá má na Instagrame vyše 43-tisíc followerov, zadržali za to, že na Instagrame zverejňovala videá, v ktorých počas tanca nebola odetá podľa pravidiel prikazujúcich ženám zakrývať si na verejnosti celé telo aj vlasy. Nesmú tiež tancovať na verejnosti, s výnimkou, ak je ich publikom najbližšia rodina.
Iránske médiá po zatknutí Maidíh priniesli jej kajúcnu spoveď, v ktorej priznáva, že porušila pravidlá vyžadované iránskou spoločnosťou, no dodáva, že to spravila neúmyselne. Svojich fanúšikov pritom vyzvala, aby neopakovali jej chyby. Podľa Rádia Slobodná Európa/Rádia Sloboda (RFE/RL) je pravdepodobné, že policajti dievča k takejto výpovedi prinútili.
"Ak poviete ľuďom kdekoľvek na svete, že 17- a 18-ročné dievčatá zatýkajú za tanec, radosť a krásu, pričom ich vinia zo šírenia obscénnosti, zatiaľ čo znásilňovači detí a ďalší sú na slobode, budú sa smiať! Pretože je to pre nich neuveriteľné!" vyjadril sa známy iránsky bloger Hosejn Ronaghí. "Tancujem, aby (úrady) videli a vedeli, že zatýkaním tínedžerov a (dievčat ako) Maidíh nám nemôžu vziať radosť a nádej," napísala jedna z používateliek na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter. Ďalšia zase zdieľala video, ako tancuje vo verejnom parku.
Instagram je jednou z mála sociálnych sietí, ktoré v Iráne nie sú zakázané, na rozdiel od Facebooku, Twitteru a ďalších. Iránci ich však napriek tomu používajú s pomocou rôznych programov na ich odblokovanie, zatiaľ čo úrady sa snažia kontrolovať obsah, ktorý na internete zverejňujú.
V roku 2014 napríklad zatkli skupinu šiestich mužov a žien, ktorí prostredníctvom YouTube zverejnili video, ako tancujú na vtedy populárny hit Happy od Pharrella Williamsa. Odsúdili ich na tresty odňatia slobody a desiatky rán palicou s podmienečným odkladom. Vlani v auguste skončili za mrežami šiesti ľudia za to, že učili zumbu a tento rok zase zadržali zástupcu mesta Mašhad po tom, ako sa dostalo na verejnosť video mužov a žien, ktorí spoločne tancovali na podujatí v miestnom nákupnom centre.

©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.