18. 12. 2018

Zomrel Galt MacDermot

Zomrel Galt MacDermot


Vo veku 89 rokov zomrel v pondelok Galt MacDermot, autor hudby k broadwayským muzikálom Vlasy (Hair) a Dvaja páni z Verony (Two Gentlemen of Verona). Muzikál Vlasy sa stal neskôr predlohou pre rovnomenný film režiséra Miloša Formana. Informoval o tom na svojej webovej stránke časopis Rolling Stone.
MacDermot zomrel deň pred svojimi 90. narodeninami. Jeho úmrtie pre časopis Playbill potvrdila skladateľova vnučka.
MacDermot, ktorý bol rodákom z kanadského Montrealu, sa začiatkom 60. rokov presťahoval do New Yorku, kde sa stretol s textármi Geromem Ragnim a Jamesom Radom, ktorých texty začal zhudobňovať. Ich spolupráca viedla k vzniku muzikálu Vlasy s tematikou americkej vojny vo Vietname, ktorý mal na newyorskom Broadwayi divadelnú premiéru v roku 1968. Podľa muzikálu vznikol v roku 1979 film režiséra Miloša Formana.
Veľký úspech mal aj ďalší MacDermotov hudobný projekt, rockový muzikál z roku 1971, ktorý vznikol na motívy komédie anglického dramatika Williama Shakespeara Dvaja páni z Verony. Libreto k nemu napísal John Guare. V roku 1972 získal dve ceny Tony.
V roku 2009 bol MacDermot uvedený do americkej Siene slávy autorov piesní a v roku 2009 získal cenu za celoživotné dielo kanadskej Spoločnosti hudobných skladateľov, autorov a vydavateľov.

Copyright © TASR 2018