17. 12. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Poľský prezident Andrzej Duda v pondelok uviedol, že Poliak Barto Orent-Niedzielski sa počas minulotýždňového útoku ozbrojenca vo francúzskom Štrasburgu snažil chrániť iných ľudí. Informovala o tom tlačová agentúra AP, ktorá pripomína, že Orent-Niedzielski zomrel v nedeľu, keď podľahol strelnému poraneniu hlavy. Bilancia obetí útoku sa tak zvýšila na päť.
Tridsaťšesťročný muž z Katovíc žil v Štrasburgu, kde pracoval v Európskom parlamente a ako novinár.
Prezident Duda napísal v pondelok na Twitteri, že ho poznal z videnia. "Som šokovaný. Neuvedomil som si, že bol jedným zo smrteľne zranených, ktorý chránil iných ľudí. Česť jeho pamiatke."
Podľa niektorých správ Orent-Niedzielski bojoval so strelcom a zamedzil mu vo vstupe do preplneného klubu, čím možno zabránil väčšiemu počtu obetí.
Po utorkovom útoku pri vianočných trhoch spustili bezpečnostné zložky rozsiahle pátranie, ktoré sa skončilo vo štvrtok večer, keď hlavného podozrivého Chérifa Chekatta (29) zneškodnila polícia pri prestrelke v mestskej štvrti, kde vyrastal.



Maďarská vládna strana Fidesz považuje za neprijateľné, aby politici násilne zasahovali do fungovania redakcie verejnoprávnej televízie. V reakcii na nočné udalosti v budove televízie to vyhlásil v pondelok v Budapešti komunikačný riaditeľ Fideszu Balázs Hidvéghi.
Podľa agentúry MTI politik Fideszu uviedol, že v noci z nedele na pondelok prenikli opoziční poslanci do budovy Fondu na podporu poskytovateľov mediálnych služieb a správy majetku (MTVA), ktorý zastrešuje činnosť verejnoprávnych médií, s tvrdením, že sa chcú informovať, avšak v budove následne vyvolali falošný požiarny poplach, napadli zamestnancov televízie a chceli zasahovať do činnosti redakcie.
Hidvéghi dodal, že podľa Fideszu poslanci agresívnym spôsobom zneužili svoju právomoc. "Poslanecké právomoci ich neoprávňujú k narušeniu činnosti verejnoprávnej inštitúcie," zdôraznil s poznámkou, že je zrejmé, že opoziční poslanci chceli zastrašiť novinárov, preto sa správali agresívne a prenikli do sídla MTVA.
"Sú to známe spôsoby Sorosovej siete, ktorá podporuje prisťahovalectvo, a ktorá chce zastrašovať každého, kto s ňou nesúhlasí," uzavrel komunikačný riaditeľ Fideszu.
Do budovy televízie obkolesenej policajným kordónom vošli v nedeľu okolo 23.00 h SEČ opoziční poslanci maďarského parlamentu, ktorí tlmočili postoj protestujúcich. S poslancami hovoril iba šéf ochranky televízie, ktorý im oznámil, že s redaktormi sa nemôžu stretnúť, že v prípade narušenia vysielania verejnoprávnej televízie im hrozí trest viacročného väzenia a že v prípade, ak majú nejaké otázky, nech ich predložia písomne.
Podľa MTVA sa poslanci vyhrážali rozhnevaným davom, ktorý môže do budovy vniknúť. Noc strávili v prípravnej miestnosti televízie, ráno obťažovali zamestnancov prichádzajúcich pracovať a aj napriek zákazu sa snažili dostať do vysielacieho štúdia, píše MTVA.
Dvoch poslancov z budovy vyviedla ozbrojená ochranka po ich pokuse preliezť zábradlie.
Demonštranti od minulej stredy žiadajú zrušenie novely zákonníka práce a nadčasov pre policajtov, nezávislosť justície a zrušenie nového správneho súdu, pristúpenie Maďarska k Európskej prokuratúre (EPPO) a nezávislosť verejnoprávnych médií.


Maďarskí policajti v pondelok podvečer vyzvali opozičných poslancov, aby opustili budovu Fondu na podporu poskytovateľov mediálnych služieb a správy majetku (MTVA), v ktorej sa zdržiavajú od nedele večera. MTVA zastrešuje činnosť maďarských verejnoprávnych médií.
Do budovy televízie obkolesenej policajným kordónom vošli v nedeľu okolo 23.00 h SEČ opoziční poslanci parlamentu, ktorí tlmočili postoj protestujúcich a žiadali, aby mohli v priamom vysielaní prečítať päť požiadaviek vonku zhromaždených demonštrantov. Poslancov do štúdií nepustila súkromná bezpečnostná služba televízie a došlo medzi nimi aj k niekoľkým konfliktom a potýčkam.
Pred budovou MTVA sa v pondelok večer pred 18.00 h zišlo množstvo demonštrantov na už piatom protestnom protivládnom zhromaždení uplynulých šiestich dní, informovala komerčná televízia ATV.
Séria protestov v Budapešti sa začala v stredu po schválení novely zákonníka práce, ktorá podľa jej odporcov znevýhodňuje zamestnancov rozšírením nadčasov na ročných 400 hodín z terajších 250.
Demonštranti žiadajú zrušenie novely zákonníka práce a nadčasov pre policajtov, nezávislosť justície a zrušenie nového správneho súdu, pristúpenie Maďarska k Európskej prokuratúre (EPPO) a nezávislosť verejnoprávnych médií.

Spoločnosť Facebook dočasne zablokovala účet synovi izraelského premiéra Benjamina Netanjahua po tom, ako zverejnil vyjadrenia namierené proti moslimom. Informovala o tom v pondelok agentúra DPA.
Jair Netanjahu na Twitteri v nedeľu večer napísal, že Facebook mu zablokoval účet na 24 hodín.
Po minulotýždňovom útoku na izraelských vojakov 27-ročný Netanjahuov syn podľa denníka Times of Israel zverejnil vyjadrenia, ktorými vyzýval na pomstu za smrť dvoch príslušníkov izraelskej armády. "S týmito príšerami v podobe ľudí, ktorí sami seba od roku 1964 nazývajú 'Palestínčanmi', nikdy nebude mier," uviedol.
V ďalšom príspevku zase napísal, že existujú len dve možnosti, ako v krajine nastoliť mier - buď územie Izraela opustia všetci židia, alebo všetci moslimovia. "Uprednostňujem druhú možnosť," napísal.
Facebook Netanjahuove príspevky následne odstránil. Netanjahu v ďalšom príspevku sociálnu sieť skritizoval za to, že sa "snaží ľudí umlčať na jedinom mieste, kde majú právo vyjadriť svoje názory".
Agentúra AP pripomenula, že Jair Netanjahu čelil vlani kritike, keď na Facebooku zverejnil antisemitskú karikatúru amerického finančníka Georgea Sorosa.

Maďarská verejnoprávna televízia podala žalobu na opozičných poslancov parlamentu, ktorí odvolávajúc sa na svoje poslanecké práva vstúpili do jej budovy, pretože chceli prečítať v živom vysielaní požiadavky demonštrantov. Informovala o tom internetová stránka komerčnej televíznej stanice ATV.
Vo vyhlásení Fondu na podporu poskytovateľov mediálnych služieb a správy majetku (MTVA), ktorý zastrešuje činnosť verejnoprávnych médií, sa okrem iného uvádza, že bývalý poslanec opozičnej strany Politika môže byť iná (LMP), teraz nezávislý Ákos Hadházy tvrdil, že poslanci chcú získať informácie, potom ale žiadal, aby mohli zverejniť požiadavky účastníkov demonštrácie pred budovou.
Šéf bezpečnosti MTVA poslancom povedal, že síce majú právo na vstup do budovy, ale nie na narušenie tamojšieho pracovného procesu.
Podľa MTVA sa poslanci vyhrážali rozhnevaným davom, ktorý môže do budovy vniknúť. Noc strávili v prípravnej miestnosti televízie, ráno obťažovali zamestnancov prichádzajúcich pracovať a aj napriek zákazu sa snažili dostať do vysielacieho štúdia, píše MTVA.
Hadházyho a ďalšiu nezávislú poslankyňu, Bernadett Szélovú, ochranka vyviedla z budovy pri pokuse preliezť zábradlie.
Do budovy televízie obkolesenej policajným kordónom vošli v nedeľu okolo 23.00 h SEČ opoziční parlamentní poslanci, ktorí tlmočili postoj protestujúcich. S poslancami hovoril iba šéf ochranky televízie, ktorý im oznámil, že s redaktormi sa nemôžu stretnúť, že v prípade narušenia vysielania verejnoprávnej televízie im hrozí trest viacročného väzenia a že v prípade, ak majú nejaké otázky, nech ich predložia písomne.
V napätej situácii pred sídlom televízie policajti v jednom prípade použili slzotvorný plyn proti davu, ktorý sa tlačil na policajný kordón v snahe vniknúť do budovy. Niekoľko ľudí v tlačenici spadlo.
Demonštranti žiadajú zrušenie novely zákonníka práce a nadčasov pre policajtov, nezávislosť justície a zrušenie nového správneho súdu, pristúpenie Maďarska k Európskej prokuratúre (EPPO) a nezávislosť verejnoprávnych médií.
Séria protestov sa v Budapešti začala v stredu po schválení novely zákonníka práce, ktorá podľa jej odporcov znevýhodňuje zamestnancov rozšírením nadčasov na ročných 400 hodín z terajších 250. Na štvrtú protivládnu demonštráciu, ktorá sa konala v nedeľu, prišlo vyše 10.000 Maďarov.



Silná bomba vybuchla v noci na pondelok pred budovou súkromnej gréckej televízie Skai. Explózia spôsobila značné škody, nevyžiadala si však zranenia, informovala agentúra AP.
Polícia oznámila, že k výbuchu došlo o 2.35 h miestneho času (1.35 h SEČ) pred hlavným sídlom televízie v pobrežnej oblasti neďaleko hlavného mesta Atény. Po telefonických vyhrážkach predtým úrady nariadili evakuáciu budovy.
K zodpovednosti sa zatiaľ nikto neprihlásil.
V minulosti však v Grécku už na sídla médií útočili ozbrojené krajne ľavicové a anarchistické skupiny, pripomína AP.

Copyright © TASR 2018


Medzi koučov tretej série speváckej súťaže The Voice Česko Slovensko sa zaradí aj rapper Kali. "Nikdy by mi nenapadlo, že by ma mohli osloviť do tak veľkého projektu, akým je The Voice Česko Slovensko, takže ponuka ma určite prekvapila. Na jednej strane som si uvedomoval, že je s tým spojená aj veľká zodpovednosť, na druhej strane som potreboval nejakú zmenu a beriem to aj ako ďalší veľký krok v mojej kariére. Takže rozhodovanie bolo rýchle. Teším sa v prvom rade na to, že zažijem niečo nové, že spoznám nových ľudí, nepochybne budem počuť množstvo talentov a s niektorými z nich budem aj pracovať. Zároveň to však beriem vážne, takže chcem s 'mojimi' vyhrať, prípadný neúspech by ma mrzel," vyjadril sa interpret.
Rapper, vlastným menom Koloman Magyary, sa tak pridal k Vojtěchovi Dykovi a Jane Kirschner, ktorí budú mať rovnako ako on za úlohu vybrať si do svojho tímu najlepších spevákov či speváčky a s jedným z nich dôjsť až k víťazstvu - zisku prestížneho titulu najlepšieho hlasu Česka a Slovenska a výhry v hodnote 75-tisíc eur. "Veľmi ma teší, že môžem v našom tíme privítať slovenskú raperskú hviezdu Kaliho, ktorý už má bohaté skúsenosti s podporou vychádzajúcich speváckych hviezd a svoje cenné rady bude odovzdávať nielen svojim zverencom, ale aj fanúšikom a televíznym divákom," povedal Pepe Majeský, kreatívny producent a režisér šou The Voice Česko Slovensko.
The Voice patrí k celosvetovo najúspešnejším licencovaným formátom, vzniklo už 67 lokálnych verzií, ktoré vysielajú vo viac než 180 krajinách po celom svete a sledujú ich stovky miliónov divákov. Víťazstvom v súťaži sa môžu pochváliť už stovky mladých spevákov a speváčok, vrátane Slovenky Ivanny Bagovej a Češky Lenky Hrůzovej.
Tretia séria speváckej súťaže The Voice Česko Slovensko odštartuje na obrazovkách televízií Markíza a Nova na jar 2019.

©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.