20. 12. 2018

Laureáti slovenskej fotografie

Laureáti slovenskej fotografie

Tohtoročnými laureátmi slovenskej fotografie sú Rudolf Sikora a Zuzana Pustaiová. Na tradičnom koncoročnom vyhodnotení v Stredoeurópskom dome fotografie (SEDF) v Bratislave si v stredu prevzali ocenenie. Obaja aj predstavili účastníkom prierez svojej tvorby.
Osobnosť slovenskej fotografie Rudolf Sikora (1946) získal cenu za celoživotnú tvorbu. Absolvoval štúdium na Vysokej škole výtvarných umení (VŠVU) v Bratislave (1969) a odvtedy patrí k najvýznamnejším slovenským výtvarníkom. Je maliar, grafik, fotograf a konceptuálny výtvarník. V novembri 1989 bol iniciátorom vzniku občianskeho hnutia Verejnosť proti násiliu, ktoré prispelo k zmene režimu na Slovensku. Dlhodobo sa tvorbou angažuje v oblasti životného prostredia.
Nie je typický fotograf ani fotografujúci výtvarník, ale fotografické cykly tvorí od roku 1970. V nich často používa krížiky a hviezdičky ako symbol narodenia a smrti, večného kolobehu života. Na fotografiách sa vyjadruje aj vlastným telom, tvárou, gestom, pohybom. Okrem množstva nepovolených a oficiálnych prezentácií tvorby mal nedávno v bratislavskej Umelke veľkú retrospektívnu výstavu Sám s fotografiou (Mesiac fotografie 2016). K nej bola vydaná vyše 300- stranová monografia Sám s fotografiou / Alone with Photography.
Na rovnaké ocenenie boli nominovaní aj Květoslava Fulierová, Aurel Hrabušický a Jozef Sedlák.
Štvorčlenná porota v čele s predsedníčkou Juditou Csáderovou rozhodla, že cena Fotograf roka patrí Zuzane Pustaiovej (1990). Absolventka štúdia fotografie na VŠVU (2017) mala počas roka 2018 viacero prezentácií nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí.
"Napríklad v Chorvátsku to bola výstava Photo – Days, s ktorou vyhrala prvú cenu. Pre svoje fotografie používa rozmanité témy, je mimoriadne tvorivá, invenčná. Snažila sa založiť súkromnú galériu," konštatovala porota.
Zaujímavé je, že na túto cenu boli nominované iba ženy. Okrem laureátky aj Dominika Jackuliaková, Táňa Takáčová a Deana Kolenčíková.
Vyhlasovatelia ceny Fotograf roka sú Združenie slovenských profesionálnych fotografov, SEDF, VŠVU a občianske združenie FOTOFO.

Copyright © TASR 2018