18. 12. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS



Nedávno zvolený predseda českého Senátu Jaroslav Kubera (ODS) sa rozhodol predniesť ako druhý najvyšší ústavný činiteľ novoročný prejav. Prvýkrát to urobí 1. januára budúceho roka. Prezident ČR Miloš Zeman namiesto tradičných novoročných príhovorov prednáša svoje vianočné posolstvá, a to 26. decembra. V utorok o tom informoval spravodajský server Novinky.cz.
Približne desaťminútový Kuberov prejav bude odvysielaný o 13.00 h SEČ a bude zameraný na spoločenskú a politickú atmosféru v Česku.
Kubera, súčasný predseda zákonodarnej komory parlamentu, je tiež dlhoročným regionálnym politikom - do tohto roka bol okrem iného dlho aj primátorom mesta Teplice v Ústeckom kraji. Za šéfa hornej komory ho zvolili v polovici novembra.
Ešte nie je známe, ktoré televízie a ďalšie médiá prejav odvysielajú - ponuku dostali viaceré z nich.
Novoročný, prípadne vianočný prejav prednášali v Československu a potom v Českej republike dosiaľ predovšetkým prezidenti. Túto tradíciu začal prvý československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk, neskôr ich vymenil za vianočné posolstvá.
Naposledy predniesol novoročný prejav Zemanov predchodca prezident Václav Klaus v roku 2013, pripomenuli Novinky.cz.

Copyright © TASR 2018

Hviezdy českej populárnej hudby zložili Václavovi Neckářovi poctu v relácii Hotel Hvezdár, ktorý bol natočený pri príležitosti jeho 75. narodenín. Pesničkovú reláciu natočil režisér Jakub Wehrenberg podľa scenára Tomáša Končinského. Česká televízia ho ponúkne počas silvestrovského večera.
"Ako režisér som mohol pracovať s oscarovým hercom, čo je super," pripomenul Wehrenberg Neckářovu rolu v Oscarom ocenenom filme režiséra Jiřího Menzela Ostro sledované vlaky.
Neckář v príbehu doplnenom mnohých piesňami v podaní jeho kolegov hrá riaditeľa Hotela Hvezdár, ktorý netrpezlivo očakáva príchod hostí na astrologický kongres. Namiesto nich však hotel postupne navštevujú rôzne postavy spievajúci Neckářove piesne. Napríklad ako fanynka s piesňou Chci tě líbat dorazila Lucie Bílá, Jaromír Nohavica v úlohe údržbára spieva Podaj mi ruku a prejdú Václavák a Václav Noid Bárta sa ako láskou sklamaný vodič električky utešuje piesní Kdo vchází do tvých snů má lásko. V relácii ďalej hrajú a spievajú Ondřej Ruml, Jiří Korn, Debbi, Eva Burešová alebo Radoslav Banga. Svoju prvú pieseň v češtine zaspieva tiež Thom Artway.
"Moji mladší aj starší kolegovia skvele spievajú a páčilo sa mi, ako originálne herecky každú pieseň stvárnili. Trebárs Ze soboty na neděli je senzačné tanečné číslo," podotkol Jan Neckář, kapelník skupiny Bacily sprevádzajúce brata Václava.
Na pozadí piesní sa tiež odvíja príbeh pikolíka v hoteli (Ján Cina) a recepčný (Berenika Kohoutová). "Prišlo mi neuveriteľné, že môžem pracovať s Václavom Neckářom, ktorého pesničky milujem," povedala Kohoutová, ktorá hrá v Štúdiu DVA princeznú v divadelnej adaptácii Šialene smutnej princeznej.
Neckář pri príležitosti 75. narodenín, ktoré oslávil 23. októbra, vydal kompiláciu balád Ja ti zabrnkám. Od roku 2002, kedy ho postihla mozgová mŕtvica a po rekonvalescencii sa vrátil na scénu, absolvoval množstvo koncertov.
Václav Neckář začínal ako herecký elév v Mosteckom divadle pracujúcich a v Plzenskom divadielku Alfa. Od roku 1966 účinkoval v divadle Rokoko, v rokoch 1968 až 1970 bol spoločne s Martou Kubišovou a Helenou Vondráčkovou členom speváckej skupiny Golden Kids. Ako herec sa preslávil predovšetkým rolou vo filme Ostro sledované vlaky, ale hral aj hlavné úlohy vo filme Skřivánci na niti a v rozprávke Šialene smutná princezná. Od 70. rokov natáča a koncertuje so skupinou Bacily. Podľa spoločnosti Supraphon na jej značke predal od roku 1965 viac ako 7,6 milióna nosičov.

Copyright © ČTK 2018