21. 12. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Nemeckému novinárovi Claasovi Relotiusovi, ktorý sa priznal k tomu, že časť svojich článkov si vymyslel alebo zmanipuloval, odobrali dve ocenenia udelené stanicou CNN International. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AP.
CNN International oznámila, že nezávislá komisia, ktorá Relotiusovi v roku 2014 udelila ceny CNN Journalist of the Year a Print Journalist of the Year, sa po odhalení podvodu jednomyseľne zhodla na ich odobratí.
Relotius čiastočne sfalšoval najmenej 14 zo 60 článkov, ktoré sa objavili v tlačenom a webovom vydaní týždenníka Der Spiegel. Relotius sa k podvodu priznal a následne podal v redakcii Spieglu výpoveď.
Ovplyvnené môžu byť aj ďalšie médiá, v ktorých novinár pracoval. Jedným z nich je týždenník Die Zeit, pre ktorého weby Zeit Online, resp. Zeit Wissen Relotius v rokoch 2010-2012 napísal päť článkov; redakcia ich obsah momentálne preveruje.
Novinár podľa agentúry DPA sám vrátil ďalšie štyri ocenenia, ktoré získal v rokoch 2013-18.

Copyright © TASR 2018


Štvrtým koučom tretej série speváckej súťaže The Voice Česko Slovensko bude český rocker Josef Vojtek. Spevák skupiny Kabát v šou pôsobil aj v minulých ročníkoch a svoju zverenkyňu dokonca doviedol až k víťazstvu. „Pohybujem sa na hudobnej scéne od roku 1986 a na muzikálovej od roku 1995, myslím, že za tú dobu som nazbieral dosť skúseností,“ vyjadril sa Pepa Vojtek, ktorého podľa jeho slov ako kouča prinúti otočiť kreslo "originalita, energia, ktorú pocítite, aj keď ste otočený chrbtom“ a nemusí to byť dokonalý spev.
Vojtek sa pridal k trojici Kali, Vojtěch Dyk a Jana Kirschner, ktorí budú mať rovnako ako on za úlohu vybrať si do svojho tímu najlepších spevákov či speváčky a s jedným z nich dôjsť až k víťazstvu - zisku prestížneho titulu najlepšieho hlasu Česka a Slovenska a výhry v hodnote 75-tisíc eur. „Som veľmi rád, že trojicu koučov doplní práve Pepa Vojtek, s ktorým sme spolupracovali aj v minulých ročníkoch tejto šou. Pepa je veľkým prínosom a rozhodne má divákom, a hlavne súťažiacim, čo ponúknuť,“ skonštatoval kreatívny producent a režisér šou Pepe Majeský.
The Voice patrí k celosvetovo najúspešnejším licencovaným formátom, vzniklo už 67 lokálnych verzií, ktoré vysielajú vo viac než 180 krajinách po celom svete a sledujú ich stovky miliónov divákov. Víťazstvom v súťaži sa môžu pochváliť už stovky mladých spevákov a speváčok, vrátane Slovenky Ivanny Bagovej a Češky Lenky Hrůzovej.
Tretia séria speváckej súťaže The Voice Česko Slovensko odštartuje na obrazovkách televízií Markíza a Nova na jar 2019.


Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) zverejnila štatistiky sledovanosti tohtoročných majstrovstiev sveta v Rusku. Priemerne videlo zápasy na šampionáte 191 miliónov divákov pri televíznych obrazovkách, čo je oproti futbalovému turnaju v Brazílii spred štyroch rokov nárast o štyri milióny. Doma pri televíznych obrazovkách dohromady pritom videlo aspoň minútu niektorého zo zápasov 516,6 milióna divákov, pričom finálové stretnutie medzi Francúzskom a Chorvátskom (4:2) sa vyšplhalo na hranicu 1,12 miliardy sledujúcich priaznivcov najslávnejšieho tímového športu. Celkové čísla sledovanosti môžu byť pritom podstatne vyššie, keďže do štatistík je zarátané iba publikum pri domácich televíznych obrazovkách. Na prenosných zariadeniach, verejných obrazovkách či v baroch a reštauráciách videlo aspoň minútu zápasu viac než 3,5 miliardy divákov. Každý z nich pritom údajne sledoval zápas dlhšie v rámci minutáže, než tomu bolo počas MS 2014. 

©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.