21. 12. 2018

RTVS si pripomenie zosnulého historika a spisovateľa Pavla Dvořáka

RTVS si pripomenie zosnulého historika a 

spisovateľa Pavla Dvořáka

Verejnoprávny RTVS so zármutkom prijal správu o úmrtí historika, spisovateľa a neúnavného popularizátora slovenskej histórie Pavla Dvořáka. Jeho výraznú osobnosť si pripomenie vo svojom televíznom aj rozhlasovom vysielaní.
S verejnoprávnou televíziou spolupracoval Dvořák vyše 40 rokov a za ten čas vytvoril viac ako 150 unikátnych diel. V archíve Slovenského rozhlasu je takmer stovka relácií, pod ktoré sa autorsky podpísal.
Dvojka v piatok o 16.45 h zaradila do programu reláciu Hľadanie príbehu a o 20.10 h talkshow Anjeli strážni. Rádio Devín odvysiela v sobotu (22. 12.) o 15. hodine jednu časť z obľúbeného cyklu Príbehy vitrín, na ktorej Dvořák spolupracoval s Ladislavom Chudíkom. Hovoril o knihe Jána Tibenského Poctivá obec budmerická.
V nedeľu (23. 12.) o 18. hodine prinesie reprízu profilového rozhovoru s Dvořákom v relácii Mariana Luckého z roku 2008 Útrapy z rozumu. Od 24. do 28. decembra od 6.30 h uvedie čítanie na pokračovanie z jeho populárnej historickej série Stopy dávnej minulosti.
Rádio Regina Západ si na oduševneného popularizátora histórie zaspomína v piatkovom vysielaní po 15. hodine.