20. 12. 2018

SUDCA ŠTS VYHOVEL NÁVRHU PROKURÁTORA NA SPRÍSNENIE VÄZBY PRE MARIANA KOČNERA


SUDCA ŠTS VYHOVEL NÁVRHU PROKURÁTORA NA

 SPRÍSNENIE VÄZBY PRE MARIANA KOČNERA 
Sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) pracovisko Banská Bystrica vo štvrtok vyhovel návrhu prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) na sprísnenie väzby pre podnikateľa Mariana K., obvineného v kauze tzv. televíznych zmeniek za takmer 70 miliónov eur. Rozšíril ju aj o kolúznu väzbu, aby Marian K. nemohol ovplyvňovať svedkov, čo mu prinesie viaceré obmedzenia. Rozhodnutie nie je právoplatné.
"Počas vyšetrovania boli zistené určité skutočnosti nasvedčujúce obave, že obvinený bude vplývať na svedkov, znalcov alebo iným spôsobom mariť vyšetrovanie trestnej činnosti, tzv. kolúzne aktivity. Z toho dôvodu bol teda podaný návrh na rozšírenie dôvodov väzby a tento návrh bol v plnom rozsahu akceptovaný," konštatovala po rozhodnutí prokurátorka ÚŠP Renáta Ontkovičová.
"Prípravné konanie je neverejné a nebudem sa vyjadrovať ku konkrétnym skutočnostiam, ktoré odôvodňovali túto obavu," reagovala Ontkovičová na otázku, či návrh súvisí so zaistenými "motákmi", ktoré mal obvinený posielať spoza mreží.
Sudca ŠTS rovnako vyhovel i návrhu na predĺženie lehoty trvania väzby Mariana K. do 28. apríla 2019.
Obvinený využil svoje právo a podal sťažnosť, o ktorej bude rozhodovať Najvyšší súd SR.


Copyright © TASR 2018