12. 11. 2012

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

Odvolací súd v Londýne vydal nariadenie, ktorým obmedzuje informovanie v prípade odobratých maloletých slovenských detí. Súd požiadal slovenské zastupiteľstvo v Londýne, aby toto nariadenie sprostredkovalo slovenským médiám, ktoré o prípade informujú. "Takéto nariadenie je bežnou súčasťou prípadov, keď ide o maloleté deti a jeho cieľom je zabrániť verejnej identifikácii detí, rodičov, pestúnov a ľudí, ktorí vykonávajú každodennú starostlivosť o deti a ich zdravotné hodnotenie," informoval tlačový odbor ministerstva zahraničných vecí.
Rezort diplomacie upozorňuje, že nariadenie súdu je dôležité najmä pre médiá, ktoré priamo informujú o prípade z Veľkej Británie, keďže sankcie vyplývajúce z tohto nariadenia sú vykonateľné na území, na ktoré sa vzťahuje jurisdikcia britského súdu. "Ak neuposlúchnete toto nariadenie, môžete byť uznaný vinným z neuposlúchnutia súdneho príkazu a uväznený, potrestaný pokutou alebo zhabaním majetku. Mali by ste si nariadenie pozorne prečítať a odporúča sa čo najskôr konzultovať vec s právnym zástupcom," uvádza sa podľa ministerstva v nariadení. Médiá tak nemôžu zverejňovať mená, adresu, fotografie a zábery odobratých detí, ich rodičov či pestúnov. Slovenskej občianke odobrala Anglická sociálna služba - Social Service pred viac ako dvoma rokmi dvoch maloletých synov a rozhodla o ich adopcii. Stalo sa tak na základe obvinenia zo zneužívania. Britský súd by mal o prípade rozhodnúť v utorok.

 

Predsedu neparlamentnej Občianskej konzervatívnej strany a aktivistu Ondreja Dostála dnes predpoludním vypočuje polícia, či sa článkom Ak zavriete Piussi, tak aj mňa, prosím, nedopustil schvaľovania trestného činu, čo je tiež trestné. Dostál pritom aktivitu polície inicioval sám, lebo podal takýto podnet na trestné stíhanie. "V spomínanom článku verejne schvaľujem konanie Zuzany Piussi, ktorá do filmu Nemoc tretej moci zaradila scénu so sudkyňou Helenou Kožíkovou," uviedol Dostál.
Dokument Zuzany Piussi Nemoc tretej moci obsahuje rozhovor s bývalou členkou Súdnej rady SR a vtedajšou predsedníčkou Okresného súdu Bratislava I sudkyňou Helenou Kožíkovou, ktorý sa týka známej a medializovanej kauzy zosnulej sudkyne Marty Laukovej. Kožíková sa na filmovom zázname rozpráva s dcérou zosnulej sudkyne Laukovej. Tá kladie Kožíkovej otázky, ktoré sa týkajú jej starších vyjadrení na adresu sudkyne Laukovej ešte pred jej smrťou. Sudkyňa Kožíková má na filmovom zázname spočiatku cez oči čierny pruh. Po odvysielaní tohto filmu v televízii podala sudkyňa žalobu na RTVS za poškodenie dobrej povesti a trestné oznámenie, na základe čoho polícia začala trestné stíhanie vo veci prečinu porušenia dôvernosti ústneho prejavu.

Dostál poznamenal, že "verejného schvaľovania činu Zuzany Piussi" sa dopustili aj signatári Vyhlásenia k trestnému stíhaniu Zuzany Piussi, ktoré je zverejnené na internetovom portáli changenet.sk. Okrem 130 úvodných signatárov vyhlásenie prostredníctvom portálu podpísalo ďalších približne 1 800 ľudí.

Na portáli je aj podobné vyhlásenie k trestnému stíhaniu novinárky Zuzany Petkovej. Tá v júli 2010 napísala článok, v ktorom bol zverejnený plat manželky predsedu Najvyššieho súdu SR Štefana Harabina. Novinárka je obvinená z trestného činu neoprávneného nakladania s osobnými údajmi. Podávateľom trestného oznámenia v tejto veci bol Štefan Harabin, stíhanie novinárky však označil za absurdné. „Trestnoprávnu, politickú i morálnu zodpovednosť nesie politický nominant a predstaviteľ ministerstva spravodlivosti. To je neuveriteľné, že niekto má správnu stranícku knižku a známosti vo vláde, tak je nad zákonom,“ vyhlásil po obvinení novinárky Harabin. Podľa jeho názoru nesie zodpovednosť predstaviteľ rezortu spravodlivosti bez právnického vzdelania, ktorý túto akciu zrealizoval a nie novinárka. Spomínané vyhlásenie na webe podpísalo viac ako 300 ľudí, schvaľujúcich konanie Zuzany Petkovej.

©2012, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.