16. 11. 2012

Úrad vlády SR podáva podnet na licenčnú radu za tendenčný príspevok T. Veleckého

Úrad vlády SR podáva podnet na licenčnú radu za tendenčný príspevok T. Veleckého


 
    

Úrad vlády SR sa aj po výmene vedenia redakcie spravodajstva TV Markíza dlhodobo snaží udržiavať vecný a profesionálny prístup k spravodajskému tímu tejto televízie. Aj v prípadoch nevyvážených príspevkov volí cestu diskusie a spoločného hľadania cesty k pravdivému informovaniu verejnosti.
Avšak takpovediac posledná kvapka trpezlivosti pretiekla včerajším príspevkom redaktora T. Veleckého, ktorého príspevky už dlhodobo vykazujú značnú mieru nevyváženosti a tendenčnosti. Vo včerajškom príspevku, venovanom negatívnemu ekonomickému vývoju na Slovensku a v EÚ, redaktor po vymenovaní radu katastrofických správ o slovenskej ekonomike a kritických vyjadreniach zástupcu podnikateľov a opozície, podľa ktorých za aktuálny vývoj môžu predovšetkým opatrenia vlády, neposkytol priestor pre reakciu na tieto vyjadrenia zástupcovi vlády a súčasne opomenul zásadnú informáciu, že Slovensko aj v dnešných ťažkých podmienkach dosahuje jeden z najvyšších ekonomických rastov v eurozóne a EÚ. Týmto postupom redaktor porušil dve elementárne pravidlá žurnalistiky, poskytnúť dotknutej strane priestor na reakciu a divákom kontext informácie, čím verejnosti uprel jej nárok na vyvážené a pravdivé informácie o dianí v spoločnosti.
Pre dokreslenie prístupu tohto redaktora k pravdivému informovaniu uvádzame len jeden príklad za všetky. V pondelok 1. októbra v príspevku o konsolidačných opatreniach vlády T. Velecký vo svojom živom vstupe vyhlásil okrem iného aj to, že: "dá sa tiež čakať, že vláda zruší daňové úľavy tým rodičom, ktorých deti stále študujú na vysokých školách." Toto tvrdenie vyslovil napriek tomu, že vláda tri dni predtým, v piatok 28. septembra rozhodla, že táto daňová úľava bude ponechaná. Nepredpokladáme, že ekonomický redaktor najsledovanejšieho spravodajstva si tejto skutočnosti nebol vedomý, preto jeho postup nemožno nazvať inak ako vedomé zavádzanie verejnosti.
To, že sa Televízne noviny Markízy po výmene vedenia redakcie spravodajstva rozhodli ísť cestou bulvarizácie je svojprávne rozhodnutie televízie, na ktoré môžu byť rôzne názory. Tie však neprináleží Úradu vlády SR komentovať. Ak však v najsledovanejšej relácii najsledovanejšej televízie dlhodobo odznievajú príspevky, ktorým chýba elementárna vyváženosť a sú teda tendenčné, čím upierajú divákom spravodajstva TV Markíza právo na objektívne, vyvážené a najmä pravdivé informácie, je povinnosťou na tieto zlyhania poukázať.
Z tohto dôvodu Úrad vlády SR, rešpektujúc nezastupiteľnú úlohu slobodných médií v spoločnosti, využije legitímny prostriedok ochrany a podá podnet na Radu pre vysielanie a retransmisiu o preverenie vyváženosti a nezaujatosti tohto príspevku. Koná tak s cieľom, aby aj do budúcnosti bolo v čo najväčšej miere naplnené právo verejnosti na pravdivé, objektívne, vyvážené a netendenčné informácie o dianí v našej spoločnosti.

TASR informoval tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR
.