11. 11. 2012

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Generálny riaditeľ Britskej vysielacej spoločnosti (BBC) George Entwistle včera odstúpil z funkcie. Urobil tak v súvislosti s falošným obvinením politika zo sexuálneho zneužívania detí, ktoré odznelo v jednej z hlavných televíznych relácií BBC.

Nepravdivá informácia bola odvysielaná minulý týždeň vo večernom spravodajskom programe Newsnight, za čo sa spoločnosť tento piatok musela ospravedlniť.
Odchádzajúci riaditeľ, ktorý na poste pôsobil len necelé dva mesiace, zdôvodnil svoj odchod neprijateľne nízkou žurnalistickou úrovňou televíznej relácie Newsnight z 2. novembra, za ktorú ako hlavný šéfredaktor niesol zodpovednosť.
"Dospel som k záveru, že je čestné vzdať sa pozície generálneho riaditeľa," konštatoval Entwistle (50) v krátkom vyhlásení, ktoré poskytol novinárom pred londýnskym sídlom BBC.
Relácia z 2. novembra sa venovala prípadu sexuálneho zneužívania detí, ku ktorému došlo v 70. a 80 rokoch vo Walese. Počas programu jedna z obetí vyhlásila, že bola zneužívaná bývalým popredným predstaviteľom britskej konzervatívnej strany.
V programe síce neodznelo meno politika, po internete sa však rýchlo rozšírili fámy, že išlo o Alistaira McAlpinea, konzervatívneho člena Snemovne lordov. Ten rozhorčene akúkoľvek vinu poprel a pohrozil súdnou žalobou. Obeť následne priznala, že si zmýlila totožnosť osoby, ktorou bola zneužívaná, čo obrátilo rozhorčenie voči BBC. Televízia bola nútená dočasne zastaviť vysielanie investigatívnych reportáží v rámci programu Newsnight.
Podľa kritikov sa tak renomovaná televízia v poslednej dobe kompromitovala už druhým vážnym pochybením týkajúcim sa zhodou okolností tiež sexuálneho škandálu.
Od októbra britskou verejnoprávnou televíznou a rozhlasovou spoločnosťou otriasa škandál okolo rozsiahleho zneužívania neplnoletých osôb, ktorého sa mal dopustiť jej pred rokom zosnulý moderátor Jimmy Savile. Polícia v tejto súvislosti vyšetruje až 300 prípadných obetí.
BBC sa stala terčom ostrej kritiky, keď vyšlo najavo, že sa jej vedenie v minulosti snažilo ututlať informácie o vyšetrovaní Savilea. Vinu na seba vzal šéfredaktor Newsnight Peter Rippon, ktorý sa v októbri vzdal funkcie.



Český exminister vnútra a líder medzičasom opozičných Vecí verejných Radek John, ktorý v posledný októbrový deň oznámil návrat k pôvodnej profesii investigatívneho novinára, skončil v bezpečnostnom i mandátovom a imunitnom výbore českého parlamentu. Poslanci ho odvolali práve kvôli návratu do médií. Pre internetový server iDNES.cz to potvrdil šéf parlamentného klubu TOP 09 Petr Gazdík.
Radek John pracuje od začiatku novembra ako externista pre vydavateľstvo Empresa Media, ktoré ponúka čitateľom periodiká Týden, Instinkt a Sedmička a ktoré sa nedávno ujalo aj prevádzky komerčnej TV Barrandov.
Muž, ktorý má bohaté novinárske skúsenosti z redakcie týždenníka Mladý svět i neskoršieho pôsobenia v komerčnej TV Nova, mal vďaka členstvu v spomínaných výboroch prístup k utajovaným materiálom. Poslanci mali obavy, že by získané informácie mohol zverejňovať v médiách. Odvolali ho aj z komisie pre kontrolu Generálnej inšpekcie bezpečnostných zborov.
Radek John bol predsedom bezpečnostného výboru, v mandátovom a imunitnom výbore bol radovým členom. Po odvolaní príde o príplatok 22.700 Kč, ktorý poberal za šéfovanie výboru. Plat radového českého poslanca bez funkcie činí 55.900 Kč.


Copyright © TASR 2012