16. 11. 2012

RTVS NEWS

RTVS NEWS


V sobotu 17. novembra si Slovensko pripomenie 23 rokov od pádu komunistického režimu. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) bude tento významný míľnik slovenskej modernej histórie reflektovať aj vo vysielaní svojich rozhlasových a televíznych programových služieb. Z ponuky vyberáme:

Dvojka
11.15 h: Historická panoráma: Víťazstvo bez násilia
Dokumentárna relácia, ktorá završuje popis a priblíženie udalostí na prelome rokov 1989 a 1990. Rozoberá spoločenské a politické súvislosti pádu totalitnej moci a cez výpovede priamych aktérov hovorí o formovaní vlády Národného porozumenia. Verejnosti prináša pohľad na neznáme udalosti, vykresľuje zložitosť rokovaní a ich zákulisie pri formovaní novej vlády.

19.55 h: Zbohom, súdruhovia!
V tento deň Dvojka uvedie posledný diel výnimočného dokumentárneho seriálu Andreja Nekrasova o rozpade sovietskej ríše – Zbohom, súdruhovia! Píšu sa roky 1990-91. Svetová veľmoc sa vzdala svojich „kolónií“, ale nepokoje nezastali na hraniciach Sovietskeho zväzu. Kým Gorbačova vo svete stále oslavujú ako reformátora, doma mu problémy čoraz viac prerastajú cez hlavu. Súčasne sa na politickej scéne čoraz výraznejšie objavuje Gorbačovov protivník Boris Jeľcin, až napokon pokusom o puč v auguste 1991 definitívne preberá kormidlo. Koľko vedel Gorbačov o puči? Bol skutočne demokratom, ako sa dnes heroizuje, alebo chcel Sovietsky zväz a komunizmus iba reformovať a priviesť k starej sile?

21.20 h: Anjeli strážni Milana Kňažka
Rodinný Benjamín, baník aj kulisár, filmový a televízny partizán, divadelný milovník, skutočný revolucionár, neskutočný romantik, herec, politik, generálny riaditeľ, dvojnásobný minister, ale predovšetkým skvelá osobnosť a stále atraktívny muž. Hosťom v talkshow Aleny Heribanovej Anjeli strážni je Milan Kňažko.
21.50 h: Moja perestrojka
Moja perestrojkaje príbehom piatich ľudí z poslednej generácie sovietskych detí, ktoré vychovali za železnou oponou. Dospeli práve vtedy, kedy sa zrútil Sovietsky zväz, stali sa svedkami zmeny režimu a pádu princípov, podľa ktorých ich vychovávali. Prostredníctvom ich životných príbehov sa režisérka Robin Hessmanová snaží priblížiť, ako sa ľudia prispôsobili novej, postsovietskej realite v súčasnej Moskve.

23.35 h: Historická panoráma: Divadelníci a november 1989
Ďalšia časť cyklu Historická panoráma, ktorá približuje udalosti v novembri 1989, na základe autentických výpovedí aktérov udalostí rozoberá podmienky, ktoré viedli k pádu totalitného režimu. Táto časť sa zameriava na aktivity divadelníkov - hercov a spevákov, ktorí sa pridali k revoltujúcim študentom.

Rádio Slovensko
22.27 h: Nočná pyramída
V sobotňajšej Nočnej pyramíde bude Juraj Hrabko hovoriť s Františkom Mikloškom, Milanom Ftáčnikom a Tónom Popovičom o udalostiach novembra 1989, o dvanástich požiadavkách Verejnosti proti násiliu a vysokoškolákov a o tom, čo z nich zostalo.

Rádio Devín
10.00 h: Šansón: Portrét Marty Kubišovej
Pri príležitosti životného jubilea Marty Kubišovej Rádio Devín uvedie hudobný portrét tejto legendárnej českej speváčky.

11.00 h: Historia magistra vitae: Demokracia a diktatúra
V ďalšom vydaní historického magazínu Rádia Devín sa Peter Turčík bude rozprávať s historikmi Pavlom Valachovičom a Dušanom Škvarnom na tému demokracie a diktatúry.

17.00 h: Mozaika storočia II – November 1989
V rokoch 2006 až 2007 sa Slovenský rozhlas pripojil k veľkolepému projektu denníka SME a Ústavu pamäti národa Mozaika Storočia. Sedemdielny cyklus zachytil sedem kľúčových udalostí 20.storočia v našich dejinách z pohľadu ľudí, ktorí ich zažili. Pod vedením Táne Kusej príbehy pamätníkov zaznamenali poslucháči Katedry žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského a Vysokej školy múzických umení v Bratislave. Popri „veľkých dejinách“ vznikla tak kniha „malých dejín“, ktorú píše mikrofón a spomienky obyčajných ľudí. Je to apel a memento pre budúce generácie.
Debut najmladšej generácie rozhlasových dokumentaristov získal Prémiu Literárneho fondu za novinársku tvorbu za rok 2006. Slovenský rozhlas sa preto v tomto projekte rozhodol pokračovať a vznikli tak ďalšie tri časti v druhej sérii. K nim patria tiež spomienky pamätníkov a archívne záznamy z Novembra 1989.

18.00 h: Veľkí v malom
Rádio Devín v sobotný večer uvedie v programe Veľkí v malom portrét slávneho ruského violončelistu Mstislava Rostropoviča. Zaznie nahrávka Koncertu h mol pre violončelo a orchester od Antonína Dvořáka. Rostropovič toto dielo hral v londýnskej Royal Albert Hall 21. augusta 1968 – v deň invázie vojsk Varšavskej zmluvy do Československa. Po koncerte, ktorému predchádzali búrlivé demonštrácie, Rostropovič na znak protestu zdvihol partitúru Dvořákovej hudby nad hlavu ako gesto solidarity so skladateľovou rodnou krajinou. Dielo sa tak stalo hudobným symbolom antikomunizmu a umelcovej celoživotnej podpory Československa v boji za slobodu a demokraciu.
Rádio Devín uvedie nahrávku diela z roku 1969 v podaní Rostropoviča a Berlínskej filharmónie pod taktovkou legendárneho Herberta von Karajana.

20.00 h: Operný večer: Ludwig van Beethoven: Fidelio
Najvýraznejší operný symbol boja za slobodu a demokraciu – tak by sa dal charakterizovať Fidelio – jediná Beethovenova opera. Poslucháčom ponúkneme živú nahrávku z operného festivalu v Lucerne z roku 2010. Účinkujú: Jonas Kaufmann, Nina Stemme,Falk Stuckmann, Christof Fischesser a Rachel Harnisch. Luzern Festival Orchestra a Zbor Arnolda Schönberga diriguje vynikajúci Cladio Abbado.