14. 11. 2012

RVR NEWS






O tri posty, ktoré sa v priebehu nasledujúcich dvoch mesiacov uvoľnia v Rade pre vysielanie a retransmisiu (RVR) sa bude uchádzať celkom 15 kandidátov. Prihlášky jednotlivých uchádzačov dnes otvorili na parlamentnom výbore pre kultúru a médiá. Medzi kandidátmi, ktorých mohli nominovať poslanci, občianske združenia z oblasti audiovízie, či registrované cirkvi, je napríklad aj nominant evanjelickej cirkvi, či asociácie spisovateľov. Možnosť nominovať využili aj opozičné strany KDH a SaS.

"Štandardným spôsobom všetky mená necháme prejsť výborom s tým, že podľa našich prvých odhadov všetci uchádzači splnili zákonom stanovené podmienky. Následne navrhneme, aby všetci boli posunutí do pléna parlamentu," povedal pre TASR predseda mediálneho výboru Dušan Jarjabek (Smer-SD). Poslanci by tak mohli o obsadení voľných miest rozhodnúť už na novembrovej schôdzi parlamentu v tajnej voľbe.
Zo zákonodarcov možnosť nominovať kandidátov do rady využili iba opoziční poslanci. Liberáli navrhli Petra Vrábela. "Je to kandidát, ktorý dlhodobo pôsobil v mediálnej oblasti, to znamená, že plne spĺňa kritéria na prácu v tomto orgáne," vysvetlil výber Daniel Krajcer (SaS).
Šéf poslaneckého klubu kresťanských demokratov Pavol Hrušovský do voľby nominoval Reného Lužicu. "Máme s ním dobrú skúsenosť, poznáme ho ako odborníka, a to je to, čo prevláda nad čímkoľvek iným," zdôvodnil Hrušovský.
Možnosť podporiť kandidáta napokon využili aj predstavitelia Konferencie biskupov Slovenska (KBS), ktorí záujem o stoličku v licenčnej rade avizovali medzi prvými. "Podporili sme Ladislava Štibrányiho. V minulosti sa osvedčil aj v otázkach rozhodovania o rôznych reality show, čiže vidíme a vnímame túto skutočnosť ako veľmi dôležitú a pôsobenie takéhoto človeka v rade vnímame ako veľmi dôležité pre vývoj kultúry na Slovensku," priblížil hovorca KBS Jozef Kováčik.

Noví členovia RVR by mali nahradiť trojicu jej súčasných členov, ktorým končí funkčné obdobie 15. decembra 2012, respektíve 26. Januára

Copyright © TASR 2012