1. 11. 2021

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Cyber Hackers (photo credit: REUTERS)
Izraelská internetová spoločnosť sa stala v sobotu obeťou kybernetického útoku hackerskej skupiny. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na izraelské médiá.
Útok znefunkčnil webové stránky autobusových spoločností Dan a Kavim, detského múzea, ako aj blogu verejnoprávnej rozhlasovej stanice.
K útoku sa následne prihlásila hackerská skupina Čierny tieň (Black Shadow), pričom prostredníctvom aplikácie Telegram zverejnila mená, emailové adresy a telefónne čísla, ktoré údajne patria zákazníkom firmy Kavim. Z vyhlásenia skupiny vyplýva, že žiadala výkupné a údaje zverejnila, keď postihnuté firmy odmietli zaplatiť.
Skupina v priebehu soboty ďalej upozornila, že má ešte viac údajov a zverejnila informácie údajne patriace zákazníkom autobusovej firmy Dan, izraelskej cestovnej spoločnosti a internetovej zoznamky pre LGBT osoby.
Čierny tieň má podľa izraelských médií väzby na Irán. Táto zločinecká skupina vlani získala údaje izraelskej poisťovne Shirbit a žiadala za ne výkupné jeden milión dolárov. Keď firma odmietla zaplatiť, hackeri údaje zverejnili na internete.
Správa prichádza takmer týždeň po tom, čo kybernetický útok ochromil v celom Iráne fungovanie čerpacích staníc. K útoku sa nikto neprihlásil, iránske médiá však obvinili nepriateľov islamskej republiky v zahraničí.
Židovský štát a islamská republika sa často navzájom obviňujú z páchania kybernetických, ako aj konvenčných útokov, pripomína AFP.


Mexican journalist Alfredo Cardoso dies, two days after being shot | Al  Arabiya English
Mexický fotožurnalista Alfredo Cardoso zomrel v nedeľu v nemocnici dva dni po tom, ako ho postrelili v meste Acapulco. Ide o druhého mexického novinára zabitého počas minulého týždňa, uviedli miestne úrady i novinárske organizácie.
Prokuratúra v Acapulcu v piatok oznámila, že Cardosa, ktorý pracoval pre spravodajský portál, našli sedieť na ulici so strelnými zraneniami a previezli ho do nemocnice. Podľa mexických médií a členov rodiny Cardosa predtým uniesli z jeho domu ozbrojení muži, napísala agentúra AP s odvolaním sa na Výbor na ochranu novinárov (VON/CPJ).
Vo štvrtok v štáte Chiapas ležiacom tiež v južnom Mexiku zastrelili reportéra Fredyho Lópeza Arevala, ktorý písal pre viaceré miestne i zahraničné médiá. K útoku došlo, keď sa vrátil do svojho domu v meste San Cristóbal de las Casas.
Organizácia Reportéri bez hraníc (RSF) zaraďuje Mexiko spolu s vojnou zničenou Sýriou a Afganistanom medzi najbezpečnejšie krajiny sveta pre žurnalistov.
V americkej krajine od začiatku tohto roka zabili najmenej deviatich novinárov, čo je viac ako osem obetí počas celého uplynulého roka, uvádza agentúra AFP, aj keď poznamenáva, že nie je jasné, či všetky tieto vraždy súviseli s ich prácou.
Od roku 2000 v Mexiku zavraždili viac ako 100 novinárov a len v malom počte z týchto činov boli aj páchatelia odsúdení, dodáva AFP.


Hovorkyňa Bieleho domu mala pozitívny test na koronavírus - Svet SME
Hovorkyňa Bieleho domu Jen Psakiová v nedeľu oznámila, že sa nakazila koronavírusom a objavili sa u nej mierne príznaky ochorenia COVID-19. Informovala o tom agentúra AP.
Psakiová uviedla, že s prezidentom USA Joeom Bidenom bola naposledy v kontakte v utorok, keď sa stretli v Bielom dome, boli však od seba asi dva metre a mali nasadené rúška. Biden, ktorému robia testy často, mal podľa svojej kancelárie posledný negatívny výsledok v sobotu.
Psakiová nesprevádza Bidena na jeho návšteve Európy, kde bol cez víkend na summite skupiny G20 v Ríme a od pondelka bude v škótskom Glasgowe na klimatickom summite OSN (COP26).
Tlačová tajomníčka Bieleho domu plánovanú cestu s prezidentom zrušila krátko pred odletom, keď sa dozvedela, že členovia jej domácnosti mali pozitívne testy na COVID-19, píše AP. Svoje mierne príznaky Psakiová (42) pripísala zrejme tomu, že je plne zaočkovaná proti covidu. Hovorkyňa dodala, že je v desaťdňovej domácej izolácii a do práce sa fyzicky vráti po negatívnom teste.

Copyright © TASR 2021