3. 11. 2021

Bookerovu cenu 2021 získal Damon Galgut

Bookerovu cenu 2021 získal 
Bookerovu cenu 2021 získal Juhoafričan Galgut za román The Promise -  Kultúra SME
Damon Galgut 


Prestížnu britskú Bookerovu cenu za rok 2021 získal v stredu v Londýne juhoafrický autor Damon Galgut (57) za svoj román The Promise. Informovala o tom agentúra AFP.
Ocenená kniha The Promise (Prísľub) rieši problém rasizmu prostredníctvom príbehu belošskej rodiny vlastniacej farmu neďaleko mesta Pretória v Juhoafrickej republike (JAR) v období uplatňovania segregačného režimu apartheidu a po jeho ukončení.
Galgut bol finalistom Bookerovej ceny za literatúru už po tretí raz - v roku 2003 za knihu The Good Doctor a v roku 2010 za dielo In a Strange Room. "Som za toto skutočne, nesmierne, pokorne vďačný," reagoval na ocenenie samotný autor.
The Promise, Galgutovo deviaty román, je hlbokou, sugestívnou a výstižnou knihou, ktorá "kombinuje výnimočný príbeh a bohaté témy - dejiny posledných 40 rokov v JAR", uviedla predsedníčka poroty Maya Jasanoffová.
Galgut je už tretím Juhoafričanom, ktorý získal Bookerovu cenu. V roku 1974 bola ocenená Nadine Gordimerová a v rokoch 1983 a 1999 J.M. Coetzee.
Viaceré z užšieho výberu šiestich románov - vrátane víťazného - sa podľa slov šéfky poroty zaoberali vzťahom medzi minulosťou a súčasnosťou. Medzi šesticou kandidátov boli i traja americkí spisovatelia - Richard Powers s dielom Bewilderment, Patricia Lockwoodová s románom No One is Talking About This a Maggie Shipsteadová s knihou Great Circle. Porota zaradila do zoznamu finalistov i srílanského autora Anuka Arudpragasama za jeho román A Passage North. Britsko-somálska autorka Nadifa Mohamedová bola v užšej nominácii s knihou The Fortune Men.
Bookerova cena sa udeľuje od roku 1969 a jej prvým laureátom bol anglický spisovateľ Percy Howard Newby. Do roku 2013 sa o ňu mohol uchádzať len prozaik či prozaička narodený v Británii alebo v niektorej z britských kolónií. V roku 2014 bola cena rozšírená a môže ju získať každý román pôvodne napísaný v angličtine a publikovaný v Spojenom kráľovstve. Môžu ju tak dostať aj Američania, ktorí dovtedy takúto možnosť nemali.
Porota na čele s Mayou Jasanoffovou tentokrát vyberala spomedzi 158 románov vydaných v Spojenom kráľovstve alebo Írsku od 1. októbra 2020 do 30. septembra 2021. Do užšieho výberu sa napokon dostalo šesť románov, pričom len autorom jedného z nich je britský spisovateľ. Rovnako to bolo i vlani. Ako píše agentúra AP, obnovilo to diskusie o tom, či túto prestížnu cenu nezačínajú ovládať americkí autori.
Už druhý rok za sebou sa Bookerova cena pre pandémiu koronavírusu nemohla udeľovať na tradičnom slávnostnom galavečere v londýnskom paláci Guildhall. Víťaza namiesto toho ohlásili len počas ceremónie s účasťou všetkých autorov nominovaných do užšieho výberu, ktorú vysielala naživo rozhlasová a televízna stanica BBC.
Vlani Bookerovu cenu získal škótsky spisovateľ Douglas Stuart za svoj debutový román Shuggie Bain. V roku 2019 sa laureátkami spoločne stali kanadská spisovateľka Margaret Atwoodová a britská autorka s nigérijským pôvodom Bernardine Evaristová.



Zdroj: TASR