3. 11. 2021

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

The Daily Star | Media Ownership Monitor 
Libanonský denník The Daily Star pre finančné problémy ku koncu októbra ukončil svoju činnosť aj na internete po tom, čo vlani prestalo vychádzať jeho tlačené vydanie. Informovala o tom televízia al-Arabíja.
Denník The Daily Star vznikol v roku 1952 a odvtedy sa stal jedným z najrešpektovanejších denníkov vychádzajúcich v angličtine na Blízkom východe.
Ako uviedla al-Arabíja, šéfredaktor denníka Nadím Ládkí v októbri zatelefonoval všetkým zamestnancom a oznámil im rozhodnutie o ukončení prevádzky novín. Následne im poslal aj hromadný mail.
Denník v roku 2010 získali investori okolo bývalého premiéra Saada Harírího. Noviny mali v nasledujúcich rokoch finančné problémy, avšak napriek tomu ostávali dostatočne lákavé pre špičkových libanonských novinárov, uviedla arabská televízia.
Ešte v polovici októbra sa na webe The Daily Star objavilo oznámenie, že "v dôsledku okolností mimo nášho dosahu sme dočasne pozastavili aktualizácie na našej webovej stránke".
V ekonomickou krízou silne postihnutom Libanone čelí finančným problémom viacero médií. V roku 2016 zanikol po 42 rokoch denník as-Safír. Denník an-Nahár, jeden z najprestížnejších v arabskom svete, počas uplynulých rokov prepustil značné množstvo zamestnancov. Televízne stanice majú podľa viacerých moderátorov tiež problémy s vyplácaním miezd.

Copyright © TASR 2021


Yahoo
Americká internetová spoločnosť Yahoo Inc. oznámila, že ukončila poskytovanie služieb na čínskom trhu. Za dôvod označila „čoraz náročnejšie podnikateľské a právne prostredie“. Spoločnosť vo vyhlásení uviedla, že jej služby od prvého novembra v Číne nie sú dostupné.
Odchod spoločnosti Yahoo z Číny sa časovo zhoduje s uplatnením čínskeho zákona o ochrane osobných údajov, ktorý nadobudol účinnosť prvého novembra. Zákon obmedzuje rozsah informácií, ktoré môžu firmy zhromažďovať, a určuje, ako ich musia uchovávať. Čínske úrady realizujú v krajine prísnu cenzúru internetu a vyžadujú od firiem pôsobiacich v Číne, aby cenzurovali obsah a kľúčové slová, ktoré Peking považuje za politicky citlivé alebo nevhodné.
Spoločnosť Yahoo už skôr zredukovala svoju činnosť v Číne a v roku 2015 zatvorila kanceláriu v Pekingu. Odchod firmy z Číny je vo veľkej miere len symbolický, keďže niektoré jej služby, vrátane webového portálu, už boli zablokované. Firma Yahoo v minulosti v Číne prevádzkovala hudobnú službu a elektronickú poštu, ale obe služby zastavila krátko po roku 2010.


Penguin Random House - Wikipedia
Americké regulačné úrady sa snažia zablokovať transakciu, ktorá by zásadne zmenila podobu knižného trhu v USA. Najväčší americký vydavateľ kníh, spoločnosť Penguin Random House, súčasť nemeckého mediálneho giganta Bertelsmann, chce od televíznej a filmovej spoločnosti ViacomCBS kúpiť za 2,2 miliardy amerických dolárov vydavateľstvo Simon & Schuster. Medzi autorov, ktorých zastrešuje Simon & Schuster, patria napríklad Stephen King, Hillary Clintonová alebo John Irving.
Federálne ministerstvo spravodlivosti podalo v utorok protimonopolnú žalobu na súde vo Washingtone. Tvrdí, že dohoda by spoločnosti Penguin Random House umožnila „neprimerane ovplyvňovať, aké knihy sa v Spojených štátoch vydávajú a koľko sa autorom platí za ich prácu“.
„Ak najväčšie svetové knižné vydavateľstvo dostane možnosť prevziať jedného zo svojich najväčších konkurentov, získa tým bezprecedentnú kontrolu nad týmto dôležitým odvetvím. Cenu za túto fúziu poškodzujúcu hospodársku súťaž zaplatia americkí autori a spotrebitelia,“ uviedol vo vyhlásení generálny prokurátor Merrick Garland. Ako dodal, výsledkom budú nižšie odmeny pre autorov a menší výber pre spotrebiteľov.
Kúpou spoločnosti Simon & Schuster by sa takzvaná veľká päťka amerických vydavateľstiev, do ktorej patria aj spoločnosti HarperCollins, Hachette Book Group a Macmillan, zmenšila na štyri.

 

©2021, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.