10. 8. 2024

Zomrel Pavol Janíček

Zomrel Pavol Janíček 




Vo veku 86 rokov zomrel v piatok (9. 8.) v Banskej Bystrici hudobný skladateľ, výrazná osobnosť hudobného života a banskobystrického štúdia Slovenského rozhlasu Pavol Janíček. TASR o tom v sobotu informoval Martin Jurčo zo Slovenského rozhlasu v Bratislave.
TASR prináša profil Pavla Janíčka, poprednej osobnosti hudobného života na Slovensku.

Pavol Janíček sa narodil 4. januára 1938 v Banskej Bystrici. Hoci sa počas stredoškolského i vysokoškolského štúdia zameriaval na oblasť stavebníctva, svoje vzdelávanie v rokoch 1948 - 1956 orientoval aj na hudbu. K láske k hudbe ho priviedla mama, ktorá ho zapísala na Hudobnú školu v Banskej Bystrici (dnes Základná umelecká škola Jána Cikkera), patril k jej prvým absolventom. Už ako stredoškolák, študent banskobystrického gymnázia, založil školský orchester.
V roku 1957 odišiel na základnú vojenskú službu, počas ktorej založil v Žatci Vojenský tanečný orchester. Po návrate z vojenskej služby sa zamestnal v banskobystrických Pozemných stavbách, ale viac ho lákala celoživotná múza - hudba.
Jeho muzikantské zameranie bolo veľmi rôznorodé - zahŕňalo muzikál, scénickú hudbu k divadelným hrám, hudbu k baletu, tvorbu pre deti, populárnu hudbu, hudobnú réžiu, či dirigovanie orchestra. Komponoval populárnu hudbu, šansóny, javiskovú hudbu, hudbu k dokumentárnym filmom a v neposlednom rade sa venoval aj komponovaniu detských skladieb.
Pri Pozemných stavbách založil tanečný orchester Stavbár. Jeho prvým vystúpením sa 1. novembra 1959 úspešne začlenil do hudobného života v meste pod Urpínom. Orchester, ktorý najaktívnejšie pôsobil na poli tanečnej a zábavnej hudby, zmenil viackrát svoj názov cez B - septet, B - sextet až po Orchester Pavla Janíčka. Veľmi úzko spolupracoval s Československým rozhlasom, štúdiom Banská Bystrica, ako aj s orchestrom Gustáva Broma. Z orchestra Pavla Janíčka sa postupne stal aj orchester banskobystrického rozhlasu, s ktorým nahrávali viacerí interpreti, medzi nim Karol Konárik, Helena Blehárová či Robo Kazík.
Janíček bol pri organizovaní festivalu populárnej hudby detvianska Zlatá Ruža, na ktorom sa v roku 1969 prvýkrát objavil na scéne Karol Konárik a v rokoch 1983 - 1988 spolupracoval ako dirigent festivalového orchestra súťaže Bystrické zvony.
Od roku 1975 sa venoval skladateľskej tvorbe v rôznych žánroch. Zložil a nahral okolo 350 titulov pre Slovenský rozhlas, Slovenskú televíziu, súkromný rozhlas i súkromné televízie.
Zameral sa aj na tvorbu pre deti, pre ktoré vydal okolo 100 pesničiek a tri CD nosiče s detskými pesničkami.
S Vojtechom Tátošom a Alojzom Čobejom vytvoril zvučku pre futbalistov Dukly Banská Bystrica - niekoľko rokov ňou začínali každý zápas.
Hudobný skladateľ Pavol Janíček, životné krédo ktorého znelo 'Hudba je môj život', spolupracoval aj so Štátnym divadlom v Košiciach, s Divadlom Jonáša Záborského a Divadlom Alexandra Duchnoviča v Prešove, so Spišským divadlom v Spišskej Novej Vsi, Divadlom J. G. Tajovského vo Zvolene, s Bábkovým divadlom v Bratislave i Divadlom Jána Palárika v Trnave. Pre Divadlo J. G. Tajovského zložil napríklad hudbu k poeticko-dramatickej kompozícii Juraja Sarvaša: Orol Tatranský.
V roku 2008 si pri príležitosti životného jubilea prevzal Cenu primátora Banskej Bystrice za významný prínos v oblasti kultúry.



Zdroj: TASR