15. 6. 2018

Art Film Fest News

Art Film Fest News


Dnes sa v Košiciach začne 26. ročník medzinárodného filmového festivalu Art Film Fest. Podujatie otvorí anglická snímka Filmové hviezdy nezomierajú v Liverpoole (2017). „Je to taká jemne smutná, romantická snímka v hlavnej úlohe s Annette Bening, ktorá stelesňuje autentickú hollywoodsku hviezdu z 50. alebo 60. rokov a je to príbeh o tom, ako v pokročilom štádiu života nadviaže veľmi intenzívny ľúbostný vzťah s oveľa mladším mužom,“ povedal v rozhovore pre agentúru SITA programový a umelecký riaditeľ festivalu Peter Nágel.

Okrem úvodného filmu si návštevníci a návštevníčky festivalu budú môcť do 23. júna v košických kinách a kultúrnych priestoroch pozrieť vyše dvesto ďalších celovečerných a krátkometrážnych titulov tematicky rozdelených do sekcií Be2Can starter, Fero Fenič pozýva, Okolo sveta, American Indies, Prísľuby z východu, Európske zákutia, Susedia online, Bergman 100, Nočná prehliadka, Prezidentov výber, Krátke filmy špeciál: Švédsko, Variety select: Art Films, Láska & anarchia, Amfiteáter, Filmy pre deti či Slovenská sezóna.

Nosnou pre tento ročník bude špeciálna sekcia 100 rokov vzájomnosti (100 SK/CZ), ktorú zostavila historička Eva Filová. Diváci a diváčky v nej budú mať možnosť vidieť vybrané snímky, ktoré pripomenú kľúčové osobnosti a výrazné udalosti v histórii oboch krajín.

V programe sa o slovo prihlásia aj dve súťažné sekcie, a to sekcia Medzinárodná súťaž hraných filmov a Medzinárodná súťaž krátkych filmov. O ceny Modrý anjel bude v kategóriách najlepší film, najlepšia réžia, najlepší ženský a najlepší mužský herecký výkon na festivale súťažiť trinásť titulov.

Organizačný tím Art Film Festu zároveň ocení niekoľko osobností za prínos v oblasti kinematografie. Zlatú kameru si tentoraz preberú poľská režisérka Agnieszka Holland a ruský režisér Alexej German ml. Za výnimočné herecké výkony si organizátori cenami Hercova misia uctia herečky Zuzanu Mauréry a Ivanu Chýlkovú. Cenu prezidenta MFF Art Film Fest si prevezme režisér Fero Fenič.

Festival otvorí aj uzavrie film so ženským motívom. „Ženský element je takým leitmotívom tohto ročníka Art Film Festu, čo sa napokon odrazí i na záverečnom ceremoniáli podujatia. Zase to pre nás ten osud veľmi priaznivo zariadil. Filmovou rozlúčkou tohto ročníka festivalu bude film Whitney. Pôjde po Cannes o druhé verejné premietanie filmu, ktorý je poctou legendárnej speváčke Whitney Houston,“ uviedol Nágel.

2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.