14. 6. 2018

RADA RTVS

RADA RTVS

Verejnoprávny vysielateľ sa pripravuje na plánované spustenie tretieho športového kanála. Konkrétne chystá verejné obstarávanie na prenájom prenosových vozov. Ako na dnešnej Rade Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) informoval riaditeľ sekcie generálneho riaditeľa RTVS Marek Knut, momentálne pracujú na príprave dokumentácie na poskytovanie služieb na zabezpečenie vysielania a zabezpečenie prenosových vozov. Ide o nadlimitnú zákazku, ktorú RTVS pripravuje s ohľadom na plánované spustenie tretieho športového kanála. Nájmy prenosových vozov nielen na športové podujatia by mal RTVS zastrešiť rámcovou zmluvou na štyri roky. K téme, či by nebolo lepšie pre RTVS kúpiť prenosový voz, ako si ho podľa potreby prenajímať, Knut povedal, že prenosový voz so základnou HD technológiou stojí približne 1,5 milióna eur a naozaj kvalitný voz s plným vybavením stojí od päť miliónov eur vyššie. Manažment RTVS tvrdí, že rámcová zmluva im umožní vyberať si v danom čase na trhu technologicky najkvalitnejšie prenosové vozy. Vedenie avizovalo, že bude dozornú komisiu Rady RTVS o príprave obstarávania priebežne informovať. Obstarávanie by chceli vypísať v najbližšom období, RTVS totiž plánuje uzavrieť rámcovú zmluvu v ideálnom prípade v septembri.

Rozšírenie televízneho vysielania RTVS o tretí kanál venovaný športu, publicistike a zdravému životnému štýlu avizoval generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník už v svojom projekte rozvoja a riadenia RTVS, s ktorým ho zvolili poslanci národnej rady do funkcie. Ako povedal na Rade RTVS koncom októbra minulého roka, ak to finančná situácia umožní, chcel by spustiť tretí televízny kanál vo februári 2019 k majstrovstvám sveta v hokeji na Slovensku. V prípade, že to finančne nebude možné, je ďalším termínom štartu tretieho kanála máj 2020, teda pár mesiacov pred letnými olympijskými hrami v Tokiu.

Podľa manažmentu RTVS je možné znížiť náklady na prenájom prenosových vozov a vzhľadom na rýchly vývoj technológií je ekonomickejšie si ich prenajímať na konkrétne akcie. „Urobili sme prieskum trhu medzi najväčšími hráčmi a dosiahli sme veľmi výraznú zľavu. V rámci centralizovania, teda rámcovej zmluvy, konečný efekt bude, že budeme súťažiť viacero firiem, medzi ktorými si budeme môcť vyberať. To znamená, následne na to budeme ešte medzi nimi súťažiť, kto nám v danú chvíľu dokáže dať lepšiu cenu a technologický park,“ povedal Knut na otázku rady, ako konkrétne plánujú zabezpečiť prenájom prenosových vozov. Keďže domáci trh v tejto oblasti nie je veľký, počítajú s tým, že do súťaže vstúpia minimálne traja najväčší hráči, ktorí pôsobia na česko-slovenskom trhu. V praxi to znamená, že RTVS vo verejnom obstarávaní vyberie napríklad tri firmy a pre každé konkrétne podujatie, z ktorého chce urobiť priamy prenos, medzi nimi urobí súťaž na jeho zabezpečenie.

Člen dozornej komisie Rady RTVS Peter Kubica konštatoval, že dozorná komisia sa zvlášť zamerala na spomínanú prípravu na obstaranie prenájmu prenosových vozov. „Ide o rámcovú dohodu, čiže to neznamená, že musí byť vyčerpaná celá suma,“ doplnil Knutove informácie Kubica. Podľa jeho slov si aj v súčasnosti RTVS prenosové vozy objednáva. Suma je podľa Kubicu, samozrejme, veľká, ale je v tom i obsluhujúci personál a ďalšie náklady. Ak by sa spustil tretí kanál, tak by stúpol počet prenosov odhadom päťnásobne. „Keby si RTVS kúpila prenosový voz, lebo sme sa samozrejme zaoberali aj tým, či by nebolo výhodnejšie kúpiť vlastný, tak by nevedela garantovať komplexné služby, aj aby to bolo v dostatočnej kvalite. Je to len pripravované obstarávanie, uvidíme, ako to dopadne, ale ak sa má RTVS pripraviť zodpovedne potenciálne či budúci alebo ďalší rok na športové intenzívnejšie vysielanie, tak obstarávanie jednoducho treba pripravovať už teraz,“ povedal Kubica, podľa ktorého dozorná komisia zatiaľ k príprave obstarávania nemá výhrady.

Vlastný nový prenosový voz získal RTVS vlani po 21 rokoch. Bývalý generálny riaditeľ RTVS Václav Mika v svoj posledný deň vo funkcii, 31. júla 2017, informoval, že verejnoprávna televízia a rozhlas získa v septembri nový prenosový voz PV-BA2. Zmluvu na nový prenosový voz za takmer 980-tisíc eur bez DPH podpísal RTVS na základe výsledku verejného obstarávania so spoločnosťou Elektronica. Mal by umožniť snímať akékoľvek športové, celospoločenské kultúrne podujatia s 12 kamerami v štandarde HD, z toho jedna je bezdrôtová. Je pripravený na inštalovanie až 16-tich kamier a disponuje zariadením na opakované a spomalené zábery. Ako ďalej k novému prenosovému vozu povedal 31. júla 2017 bývalý technický riaditeľ RTVS Andrej Doležal, voz má k dispozícii všetky požadované technológie, ktoré vyžadujú koprodukční partneri, prípadne partneri v zahraničí, pre ktorých RTVS prenosy robí.


2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.