13. 6. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Maltský ústavný súd v utorok rozhodol, že policajt, ktorý vedie vyšetrovanie vraždy maltskej novinárky Daphne Caruanovej Galiziovej, by sa mal pre možný konflikt záujmov z prípadu stiahnuť. Informovala o tom v utorok agentúra DPA s odvolaním sa spomínaný súd. 
      Komisár Silvio Valletta by sa mal podľa súdneho verdiktu z uvedeného prípadu stiahnuť, keďže je ženatý s jednou z ministeriek. Okrem toho je členom správnej rady maltskej národnej agentúry, ktorá vyšetruje podozrenia z prania špinavých peňazí. Uvádza sa to v rozhodnutí súdu, ktorý reagoval na podnet rodiny obete. 
      Podľa súdu by mal tiež Vallettov nástupca, ktorý ho nahradí na poste hlavného vyšetrovateľa prípadu zavraždenej novinárky, preveriť jeho doterajší postup.
      Silvio Valletta je ženatý s Justyne Caruanovou, ministerkou pre ostrov Gozo.
      Po rozhodnutí súdu Galiziovej syn Matthew na sociálnu sieť Twitter napísal: "(Valletta) je ženatý s ministerkou; moja mama vyšetrovala jeho neochotu vznášať obvinenia voči vládnym predstaviteľom, ktorá vyvolávala podozrenia.  
      Caruanovú Galiziovú, známu 53-ročnú investigatívnu novinárku, blogerku a ostrú kritičku maltskej vlády, zabila vlani 16. októbra bomba uložená v jej aute a odpálená počas jazdy. Rodina Galiziovej tvrdila, že maltskí činitelia - ktorých zavraždená novinárka považovala za skorumpovaných politikov - pri potrestaní páchateľov nevyvinuli dostatočné úsilie. 

Predseda vlády SR Peter Pellegrini v utorok v závere jednodňovej oficiálnej návštevy Maďarska navštívil v Budapešti exteriérovú výstavu prác slovenského fotografa Ladislava Bielika (1939-1984). Veľkoplošné fotografie prezentujú momenty z okupácie Bratislavy v roku 1968.
      Výstavu pred budovou železničnej stanice Keleti pályaudvar (Východná stanica) zorganizovali Veľvyslanectvo SR v Budapešti, Veľvyslanectvo ČR v Budapešti a Slovenský inštitút v Budapešti.
      "Tento rok je rokom, keď si pripomíname udalosti rokov spojených s 'osmičkou', a nemôžeme zatvárať oči ani pred udalosťami augusta 1968," povedal premiér, ktorý si expozíciu prezrel v sprievode fotografovho syna - novinára Petra Bielika.
      Pellegrini pripomenul, že je to po prvý raz, keď sa v takomto formáte - v exteriéri a v zahraničí - prezentuje to, čo sa na Slovensku vtedy dialo. Maďarsko je prvá krajina, autori však plánujú prezentovať túto výstavu vo všetkých krajinách, z ktorých vojská Varšavskej zmluvy na Slovensko v auguste 1968 prišli, dodal.
      "Netreba to brať ako provokáciu. Ide skôr o to, ukázať pravdivo a autenticky, ako to v Bratislave a iných mestách na Slovensku v auguste 1968 vyzeralo. Prezentovať aj životný príbeh Ladislava Bielika, ale aj pána Emila Galla, ktorý je na ikonickej fotografii s odhalenou hruďou pred tankom, je myslím si veľmi správne, aby krajiny okolo nás pochopili a možno si pripomenuli tie udalosti, ktoré hýbali Slovenskom a Československom v roku 1968," povedal.

Copyright ©TASR 2018


Pražský súd rieši žalobu Karla Gotta na novinára a fotografa Jiřího Krušinu. Spevákov niekdajší spolupracovník vydal predvlani knihu spomienok Na cestách so slávikom. Gott však tvrdí, že vyšla bez jeho autorizácie a niektoré fotky či historky ho nahnevali. Od novinára aj nakladateľstva chce ospravedlnenie a stiahnutie knihy z predaja.
Podľa dostupných informácií ide o prvú žalobu na ochranu osobnosti, ktorú spevák za desiatky rokov v šoubiznise podal na niektorého z novinárov. K súdu Karel Gott osobne neprišiel, ani sa k tomu nechystá. V pojednávacej sieni ho zastupuje Petr Ostrouchov - pražský advokát, ktorý v podobných osobnostných sporoch obhajoval práva napríklad bývalej prvej dámy Dagmar Havlovej alebo herečky Anny Geislerovej.
Gottovi vadí v knihe niektoré publikované historky a viac ako desať fotiek, na ktorých je zachytený napríklad po vystúpení v šatni, v limuzíne alebo v požičanom domácom odeve. "Viacero fotografií odfotil a následne použil bez jeho vedomia. V knihe sú historky, ktoré patria do okruhu jeho súkromia alebo okruhu jeho najbližších priateľov či spolupracovníkov, a pán Gott nemá záujem ich publikovať. Požadujeme, aby tá kniha nebola predávaná a pán Gott dostal ospravedlnenie, "povedal pre český portál iDnes.cz jeho advokát Peter Ostrouchov.

2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.