13. 6. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Austrália a Šalamúnove ostrovy sa v stredu dohodli na projekte položenia podmorského kábla pre vysokorýchlostný internet. Tento krok má obmedziť rastúci vplyv Číny v oblasti Pacifiku, uviedla agentúra DPA.
Dohoda bola oznámená po stretnutí premiéra Šalamúnových ostrovov Ricka Houenipwelu s jeho austrálskym partnerom Malcolmom Turnbullom, ktorí rokovali v Canberre.
Austrália podľa televízie ABC zaplatí dve tretiny výdavkov na projekt, ktorý prepojí hlavné mesto Šalamúnových ostrovov Honiara so Sydney cez metropolu Papuy Novej Guiney Port Moresby optickým káblom. Projekt tiež zahŕňa domácu sieť na Šalamúnových ostrovoch.
Vláda Šalamúnovych ostrovov v roku 2016 pôvodne podpísala dohodu o vybudovaní spojenia s čínskou spoločnosťou Huawei. Austrálske tajné služby však boli proti tomu, pretože to vnímali ako snahu Pekingu zvýšiť vplyv v regióne, ktorý Austrália považuje za svoju záujmovú sféru.
"Veríme, že alternatíva, ktorú sme ponúkli, je lacnejšia, rýchlejšia a spoľahlivejšia než ponuka konkurencie," uviedla austrálska ministerka zahraničných vecí Julie Bishopová.
Vlády Austrálie a Šalamúnových ostrovov zatiaľ nezverejnili výšku výdavkov na projekt.

Copyright ©TASR 2018



Americký súd v stredu schválil prevzatie firmy Time Warner spoločnosťou AT&T za 85 mld. USD. Odmietol tým žalobu federálneho ministerstva spravodlivosti, ktoré fúziu napadlo vlani v novembri. Napriek očakávaniam časti expertov sudca prevzatie schválil bez stanovenia akýchkoľvek osobitných podmienok. Ministerstvo spravodlivosti by sa mohlo proti rozhodnutiu odvolať, predbežne však iba uviedlo, že zvažuje svoje možnosti.
AT&T je najväčším americkým poskytovateľom služieb v oblasti tradičného satelitného televízneho vysielania a v oblasti káblovej televízie. Time Warner vlastní televízne kanály HBO, CNN, TBS a filmové štúdiá Warner Bros. Ministerstvo spravodlivosti fúziu napadlo s tým, že spojenie AT&T a Time Warner by vážne poškodilo spotrebiteľov zvýšením poplatkov za príjem televízneho vysielania a brzdením inovácie, osobitne v oblasti internetového televízneho vysielania.
Nesúhlas vlády s akvizíciou prekvapil mnohých znalcov trhu, ktorí poukazovali na to, že AT&T a Time Warner nie sú priamymi konkurentmi a "vertikálne" spojenia medzi takýmito firmami zvyčajne ľahšie získavali súhlas vlády ako transakcie spájajúce konkurentov.

Začiatkom septembra odštartuje po ročnej prestávke na obrazovkách TV JOJ a Prima siedma séria úspešnej šou Česko Slovensko má talent. O réžiu sa tradične postaral Jeffo Minařík. "Tento ročník Talentu patrí, myslím si, medzi tie najpodarenejšie, snáď bude aj divácky úspešný. Kvalitatívne prišli asi najlepšie talenty. Ľudia už vedia, čo majú od tejto šou čakať a ročná pauza jej takisto jednoznačne pomohla,“ povedal počas dnešnej tlačovej konferencie.
Šou prinesie tentoraz niekoľko zmien. Tie najvýraznejšie z nich nastali na miestach porotcov a moderátorov. Luciu Bílu v porotcovskom kresle vystrieda Marta Jandová. "Pre mňa to bolo tentoraz samozrejme úplne iné, ako keď som porotcovala v speváckych súťažiach, pretože ide viac o zábavu, o zábavnú šou a pri uchopení tých iných talentov alebo netalentov je hranica veľmi tenká. Človek niekedy nevie, či je to talent alebo nie je, pretože niekedy sa aj ten najväčší talent na prvý pohľad nemusí zdať ako nejaká extra schopnosť. Počas prvých desiatich minút natáčania to bolo preto pre mňa zvláštne, musela som sa ´rozkukať´, no myslím, že som ten princíp potom pochopila a cítila som sa v tej polohe porotkyne napokon fajn,“ priznala 44-ročná rodáčka z Prahy. Zostavu porotcov doplnia už ostrieľaní Jaro Slávik, Jakub Prachař a Diana Mórová.
Novinkou bude aj moderátorská dvojica Lujza Garajová-Schrameková a David Gránský. "My sme ani jeden doteraz nemali veľmi skúsenosť s moderovaním, takže to bola pre nás absolútna novinka. Naozaj sme sa do toho položili, aj čo sa emócií týka, úplne naplno a užili sme si to, aj keď sme sa občas napojili na našich súťažiacich asi až príliš a aj sme si poplakali... Ale to všetko uvidia diváci na jeseň na Prime a na JOJ-ke,“ poznamenal Gránský. "Čas, ktorý sme tu strávili, bol veľmi príjemný. S Davidom sme stáli na strane súťažiacich, mali sme sa s kým stotožňovať, zažili sme veľa krásnych príbehov a osudov a také pekné veci,“ dodala Garajová-Schrameková.
Do dnešného dňa stihol tvorivý tím, moderátori a porotcovia i súťažiaci absolvovať všetky kastingy a nakrútiť 14 častí, v ktorých sa spolu predstaví zhruba 300 talentov. Dve posledné časti, semifinále a finále, televízie následne odvysielajú naživo.
Diváci a diváčky sa môžu na šou tešiť opäť v prime time o 20.30. Dni, v ktoré sa dostane na obrazovky, zatiaľ televízie nepotvrdili.



2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.