13. 6. 2018

Zomrel Jerry Hopkins

Zomrel Jerry Hopkins

Zomrel plodný americký hudobný novinár Jerry Hopkins, ktorý bol spoluautorom mimoriadne úspešnej životopisnej knihy o americkej rockovej skupine Doors. Predali sa jej milióny výtlačkov a režisér Oliver Stone ju adaptoval na celovečerný film. V utorok o tom informovala tlačová agentúra AP.
Hopkins zomrel na zlyhanie srdca 3. júna v thajskom Bangkoku, svojom dlhoročnom bydlisku. Mal 82 rokov a jeho úmrtie potvrdil v utorok jeho syn Nick Hopkins.
Novinár začal veľmi skoro prispievať článkami do hudobného časopisu Rolling Stone. Urobil interview so spevákom a skladateľom skupiny Jimom Morrisonom a cítil v živote osobitnú spriaznenosť práve s Doors. Spolu s Dannym Sugarmanom napísal knihu "No One Here Gets Out Alive" (Nikto to tu neprežije), ktorá vyšla v roku 1980 a stala sa podkladom pre Stonov film "The Doors". Film prišiel do kín v roku 1991 a hlavnú postavu, Morrisona, stvárnil herec Val Kilmer.
The Doors predali viac ako 100 miliónov albumov a dostali sa aj do Siene slávy rokenrolu.
Kapelu založil Morrison spolu s klávesistom Rayom Manzarekom v roku 1965 po náhodnom stretnutí vo štvrti Venice Beach v Los Angeles. Skupina sa preslávila hitmi ako Riders On The Storm, Break On Through to the Other Side alebo Light My Fire. Morrison zomrel v roku 1971 vo veku 27 rokov v Paríži na zlyhanie srdca, onedlho nato sa The Doors rozpadli.
Publicista Hopkins napísal aj knihy o Elvisovi Presleym, Jimim Hendrixovi a ďalších rockových hviezdach. Medzi jeho knihami o adoptívnej krajine sú napríklad tituly "Thailand Confidential" a "Bangkok Babylon".

Copyright ©TASR 2018