16. 6. 2018

ART FILM FEST NEWS

ART FILM FEST NEWS

Jednou z cien, ktoré každoročne odovzdáva Medzinárodný filmový festival Art Film Fest, je Hercova misia. Určená je domácim či zahraničným osobnostiam za výnimočný prínos v oblasti hereckej tvorby. Tradične počas festivalu organizátori odovzdávajú dve Hercove misie. Laureátkou prvej z nich sa stala slovenská herečka Zuzana Mauréry.

V súčasnosti patrí medzi najobsadzovanejšie tváre slovenských filmov, má na svojom konte dve národné filmové ceny Slnko v sieti aj ocenenia Igric za najlepší ženský herecký výkon v hlavnej úlohe. Medzinárodný filmový festival Karlove Vary ocenil jej stvárnenie Márie Drazdechovej v dráme Učiteľka (2016) rovnako cenou za najlepší ženský herecký výkon, na svojom konte má aj dve nominácie na Českého leva. S úspechom sa objavuje v televíznych projektoch, diváci ju poznajú z dvoch sérií seriálu Tajné životy, či väzenskej drámy Odsúdené. Účinkuje aj na divadelných doskách, okrem činohry sa venuje muzikálovému herectvu na Slovensku, v Českej republike i Rakúsku. Je tiež držiteľkou ocenení Slovenka roka a Krištáľové krídlo.

„Čo môže byť viac, ako keď vás ocenia vaši kolegovia, vaši domáci a vaše publikum?“ pýtala sa čerstvá laureátka Hercovej misie pri jej preberaní z rúk prezidenta festivalu Milana Lasicu na košickej Hlavnej ulici, pri známej Dolnej bráne. Vyznala sa tiež z vrúcneho vzťahu k mestu Košice. „Strávila som tu časť detstva, pretože môj otec hral 6 rokov v opere Štátneho divadla. Mám ku Košiciam vnútorný vzťah a vždy sa sem budem rada vracať. Myslím si, že Košice sú skvelé mesto a určite si zaslúžia taký skvelý festival, ako je Art Film Fest.“

Podujatie zaradilo do svojho programu dvojicu filmov, za ktoré Slovenská filmová a televízna akadémia cenou Slnko v sieti odmenila herecké umenie Zuzany Mauréry – ešte v sobotu večer premietne snímku Učiteľka (2016) a o týždeň neskôr, v posledný deň festivalu, drámu Ďakujem, dobre (2013). Okrem toho sa herečka objaví aj vo filme Tlmočník (2018), ktorý je účasťou programovej sekcie Slovenská sezóna, predstavujúcej filmy domácej produkcie. Druhú z tohtoročných cien Hercova misia prevezme v závere Art Film Festu česká herečka Ivana Chýlková.