14. 6. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Česká televízia a Český rozhlas prídu kvôli vládnej novele zákona o DPH až o pol miliardy korún ročne. Budú musieť obmedziť služby a ohrozí to prechod na digitálne televízne vysielanie DVB-T2. Česká televízia vyčíslila výpadok príjmov na 350 až 400 miliónov a Český rozhlas príde o 120 miliónov ročne. ČT a ČRo to uviedli v reakcii na to, že vláda dnes schválila návrh tzv. Daňového balíčka. Podľa ministerstva financií úprava odstraňuje rozpor českého zákona s právom EÚ.
Vládou schválený návrh ruší vlani zavedené opatrenia, podľa ktorého verejnoprávna Slovenská televízia a Slovenský rozhlas môžu uplatňovať nárok na odpočet DPH za nadobudnutý tovar alebo služby v rovnakom rozsahu, ako ho môžu uplatňovať komerčné rozhlasové a televízne stanice. Ministerstvo dnes uviedlo, že na rozpor teraz platnej úpravy s právom Únie upozorňovalo už pri jej schvaľovaní v roku 2017 a už vtedy avizovalo, že v ďalšej novele zákona tento nesúlad odstráni.
"Napriek nášmu varovania a relevantným argumentom renomovaných daňových poradcov ministerstvo financií pretlačilo zmenu zákona. Tým bol porušený princíp, že až do roku 2021 bude ČT výnosy z DPH investovať do digitalizácie. Ak zmeny schváli Parlament a vláda nepríde s žiadnym kompenzačným riešením, prinesie to citeľný zásah do procesu digitalizácie, ľudia môžu prísť zo dňa na deň o bezplatné televízne vysielanie a v snahe nájsť potrebné financie budeme diskutovať aj obmedzenie šírky služieb, ktoré Česká televízia ponúka. Také peniaze sa jednoducho nedajú nájsť v úsporách, "uviedol generálny riaditeľ ČT Petr Dvořák .
Peniaze boli v Českej televízie určené na financovanie procesu druhej vlny digitalizácie televízneho vysielania, ktorý televízii v roku 2016 nariadila vláda s tým, že jej bude garantovať legislatívne a ekonomické podmienky k tomuto kroku. Česká televízia podľa Dvořáka v minulom roku v dobrej viere začala investície do digitalizácie a podpísala tiež zmluvy na prevádzkovanie nových sietí.
Český rozhlas na problém podľa hovorcu Jiřího Hošnu dlhodobo upozorňoval. "ČRo nechce v žiadnom prípade obmedzovať služby pre poslucháčov, pôjde preto cestou úspor naprieč rozpočtom - jednou z nich je aj aktuálna plánovaná optimalizácia pracovných miest. Uznesenia vlády zatiaľ berieme ako prvý krok. Veríme, že v Poslaneckej snemovni bude priestor na ďalšiu diskusiu o novele zákona ak prípadným úpravám. Našou snahou teraz bude zamerať sa na zvýšenie rozhlasového poplatku, ktorý od roku 2005 činí iba 45 Sk, "povedal ČTK. ČRo pre tento rok oznámil prepustenie 100 až 120 zamestnancov.
Podľa ministerstva financií činnosť financovaná z koncesionárskych poplatkov za rozhlas a televíziu nie je predmetom dane z pridanej hodnoty. "Ministerstvo financií od začiatku zastáva názor, že získanie finančných prostriedkov pre financovanie akejkoľvek projektu nie je argumentom pre porušovanie základných princípov dane z pridanej hodnoty a získanie výhodného postavenia pre dva konkrétne daňové subjekty, ktorí financujú svoj chod najmä z koncesionárskych poplatkov vyberaných od občanov a firiem, "uviedol hovorca ministerstva Filip Behal.
ČT i ČRo tvrdia, že možnosť odpočtu DPH pre verejnoprávne médiá nie je v rozpore s európskym právom. Úpravy zákona, ktoré Česká televízia pred prijatím daňového balíčka diskutovala s ministerstvom financií a ktoré by neviedli k zastaveniu financovania druhej vlny digitalizácie, boli plne v súlade s európskymi smernicami.

Prezident Miloš Zeman zvolal na štvrtkové popoludnie tlačovú konferenciu. Téma, ku ktorému sa bude chcieť hlava štátu vyjadriť, Pražský hrad tají. Vyjadrenie prezidenta, po ktorom nebudú novinárom umožnené otázky, sa pravdepodobne neuskutoční v hradných palácoch, ale v iných priestoroch areálu Pražského hradu.
Tlačový briefing sa na Hrade uskutoční o 16:30. Zraz novinárov bol netradične stanovený ku vchodu do Lumbeho záhrady, na konci ktorej je Lumbeho vila, kde prezidentský pár býva.
Na otázku ČTK, čoho sa vyjadrenie Zemana bude týkať, odmietol jeho hovorca Jiří Ovčáček odpovedať. Novinári sa podľa neho majú nechať prekvapiť. "Doplňujem, že ide o tlačový briefing - teda vyhlásenie bez otázok," uviedol.
Zeman sa vo štvrtok popoludní na Hrade stretne s premiérom Andrejom Babišom (ANO) a generálnym riaditeľom ČEZ Danielom Benešom. Lidovýmm novinám Ovčáček v utorok povedal, že ku schôdzke Hrad žiadny mediálny výstup neplánuje.

Copyright © ČTK 2018




Útočník Francúzska Antoine Griezmann patrí k najsledovanejším hviezdam na futbalových majstrovstvách sveta v Rusku (14. júna - 15. júla). Okrem výkonov na šampionáte verejnosť zaujíma aj jeho klubová budúcnosť. Dvadsaťsedemročný kanonier má síce platný kontrakt s Atléticom Madrid, no čoraz častejšie sa špekuluje o jeho odchode do FC Barcelona.
Francúzi počas stredajšej tlačovej konferencie v dejisku MS chceli zamedziť zvedavým otázkam španielskych novinárov, a tak nariadili, že žurnalisti sa môžu pýtať iba vo francúzštine. Pozabudli však na moderné technológie. Jeden zo zúčastnených novinárov z Pyrenejského polostrova, Pedro Morata z rádia Cadena SER, sa pokúsil prejsť organizátorom tlačovky cez rozum. S pomocou mobilného telefónu preložil otázku o možnom Griezmannovom prestupe do FCB do francúzštiny. Samotného hráča jeho vynaliezavosť pobavila, no PR manažér národného tímu Philippe Tournon nemal pre jeho snahu pochopenie a bez odpovede slovo udelil inému novinárovi. Informácie priniesol aj portál ESPN.


2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.