29. 11. 2020

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS 



Približne 200 kubánskych umelcov protestovalo v piatok za slobodu prejavu pred budovou tamojšieho ministerstva kultúry v hlavnom meste Havana. Neobvyklú demonštráciu podporili aj poprední predstavitelia kubánskej kinematografie, informovala agentúra AFP.
Demonštranti sa zišli po tom, ako polícia v noci na štvrtok vykonala raziu v sídle opozičného hnutia nazývaného San Isidro v Havane. Zadržala pritom viacero členov tohto hnutia, ktorí držali protestnú hladovku za rappera Denisa Solísa odsúdeného na osemmesačný väzenský trest za slovnú potýčku s policajtom. Proti jeho uväzneniu protestovali desať dní, pričom šiesti z nich držali protestnú hladovku.
Kubánski predstavitelia uviedli, že razia sa konala z dôvodu porušovania nariadení proti šíreniu koronavírusu, ku ktorému údajne dochádzalo v budove, kde sídli zmienené opozičné hnutie. Príslušníci bezpečnostných zložiek na nej zadržali 14 členov hnutia, ktorých otestovali na prítomnosť koronavírusu. Následne im nariadili, aby sa vrátili domov, pričom sídlo hnutia zatvorili, uviedli aktivisti na sociálnej sieti. Dvaja aktivisti, umelec Luis Manuel Otero Alcántara a akademička Anamely Ramosová Gonzálesová, však odísť domov odmietli, a tak ich opäť zatkli.
Účastníci piatkového protestu, ktorí chceli vysloviť podporu členom hnutia San Isidro, sa pred ministerstvom kultúry dožadovali dialógu so zástupcom ministra kultúry Fernandom Rojasom. Príslušníci bezpečnostných zložiek sledovali protest len z diaľky a počas demonštrácie nezasahovali.
Demonštranti sa okrem iného dožadovali aj informácií o mieste pobytu zmienených dvoch zadržaných aktivistov a taktiež žiadali o prepustenie Solísa a ukončenie zastrašovania umelcov. "Prišiel čas na dialóg a verím, že mladí ľudia musia byť vypočutí," uviedol známy kubánsky herec a režisér Jorge Perugorría.
Medzinárodná ľudskoprávna organizácia Amnesty International (AI) vyzvala Kubu na prepustenie Otera Alcántaru a Gonzálesovej Ramosovej, pričom ich označila za "väzňov svedomia", teda ľudí väznených alebo inak fyzicky obmedzovaných na základe ich presvedčenia. Niektorí aktivisti medzičasom na sociálnych sieťach uviedli, že Gonzálesovú Ramosovú už prepustili na slobodu.
Piatkový protest bol pomerne neobvyklý, kubánske úrad totiž zvyčajne obdobné demonštrácie nepovoľujú, uvádza AFP.
Kubánska vláda sa k protestu umelcov dosiaľ nevyjadrila. Na adresu opozičného hnutia San Isidro však uviedla, že toto hnutie financuje Washington a že jeho cieľom je rozvrátiť kubánsky štát. Samotné hnutie tieto obvinenia odmieta.
Hnutie San Isidro často vyvoláva kontroverzné reakcie svojimi aktivitami na pomedzí umenia a politického aktivizmu. Na znak občianskej neposlušnosti si napríklad jeden z jeho členov po tom, čo ho polícia predvolala na výsluch, zašil ústa.


Copyright © TASR 2020





Veľká Británia plánuje vytvoriť nový regulačný úrad, ktorý bude dozerať na veľké technologické firmy, vrátane spoločností Google a Facebook, aby čelil ich dominancii na trhu a predchádzal zneužívaniu spotrebiteľov a malých firiem. Britská vláda v piatok uviedla, že pripravuje "Útvar pre digitálny trh", aby presadzoval nový kódex správania sa, ktorým sa majú riadiť technologické giganty dominujúce trhu online reklamy.
Útvar pre digitálny trh, ktorý by mal začať fungovať v apríli, bude dozerať na regulačný režim technologických firiem s cieľom zvýšiť hospodársku súťaž. Britský minister pre digitalizáciu Oliver Dowden konštatoval, že online platformy prinášajú spoločnosti prospech, "ale existuje silnejúci konsenzus v Británii a v zahraničí, že koncentrácia moci v rukách malého počtu technologických firiem obmedzuje rast sektora, redukuje inovácie a má negatívny vplyv na ľudí a firmy".
Útvar pre digitálny trh by mohol dostať právomoc pozastaviť, zablokovať alebo zrušiť rozhodnutia veľkých technologických firiem a prikázať im urobiť nejaké kroky, aby sa dostali do súladu s kódexom. Ak firmy útvaru nevyhovejú, bude im môcť ukladať pokuty.

                                  

Americký mediálny koncern Walt Disney Co. ohlásil plány na prepustenie ďalších 4-tisíc zamestnancov svojej divízie zábavných parkov v Kalifornii a na Floride v dôsledku vplyvu pandémie ochorenia COVID-19. Firma to uviedla v dokumente pre americkú Komisiu pre cenné papiere a burzy (SEC), v ktorom konštatovala, že v prvej polovici svojho účtovného roku 2021, ktorý sa začal minulý mesiac, prepustí 32-tisíc pracovníkov. Koncom septembra koncern informoval, že v zábavných parkoch plánuje zrušenie 28-tisíc pracovných miest.
V dokumente, ktorý komisii predložila v predvečer Dňa vďakyvzdania, spoločnosť Disney uviedla, že zároveň 37-tisíc pracovníkov, ktorých sa nechystá prepustiť, posiela pre pandémiu na nútenú dovolenku. Konglomerát Disney zatvoril svoje zábavné parky v marci, keď sa v USA začal šíriť koronavírus. Park na Floride počas leta znova otvorili, ale park v Kalifornii je stále zatvorený.


©2020, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.



Brniansky festival Serial Killer budúci rok priblíži napríklad aktuálna britskú seriálovú tvorbu. Ponúkne tiež inšpiračné kurzy pre televíznu profesionálov. Mesto Brno budúci ročník podporí sumou 2,7 milióna korún, oznámilo tlačové stredisko magistrátuSerial Killer je festival televíznych a on-line seriálov sa súťažné kategórií pre diela zo strednej a východnej Európy. Zároveň ide o platformu pre stretávanie tvorcov, producentov a ďalších televíznych profesionálov. 

V septembri 2021 plánujú usporiadatelia festivalu otvoriť tiež Televízne inštitút, ktorý ponúkne českým a slovenským televíziám inšpiračné kurzy a workshopy pre ich zamestnancov pod vedením významných osobností zahraničnej produkcie. V kuloároch sa tiež hovorilo o možnosti zriadiť školu zameranú na televíznu tvorbu.
"Témou festivalu pre budúci rok je Veľká Británia, odkiaľ dorazí hostia z radov špičkových tvorcov, producentov i vysielateľov. Termín budúceho ročníka je stanovený od 21. do 26. septembra," uviedol v tlačovej správe námestník primátorky Tomáš Koláčný (Piráti).
Tohtoročný tretí ročník usporiadatelia kvôli pandémii koronavírusy z veľkej časti preniesli do on-line prostredí. V kategórii televíznych seriálov vyhral ruský seriál Let. Najlepším on-line seriálom bola česká Terapia zdieľaním, ktorá vychádza z rovnomenného projektu Ester Geislerovej a Jozefíny Bakošová.
V minulom roku vyhral hlavnej kategórii ruský seriál zatemnení, ktorý vykresľuje začiatok 90. ​​rokov v Rusku skrze príbeh sovietskeho veterána, ktorý sa vracia domov z vojny v Afganistane. Cenu za najlepší internetový seriál strednej a východnej Európy si vlani odniesol projekt televízie Mall.tv s názvom #martyisdead, ktorý teraz získal aj medzinárodnú cenu Emmy.

Copyright © ČTK 2020