1. 12. 2020

MEDIA NEWS

 MEDIA NEWS

 

Zákonodarcovia v strane francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona prepíšu najkritizovanejší článok pripravovaného zákona o bezpečnosti, ktorý by obmedzil zdieľanie zvukových, obrazových alebo iných záznamov zo zásahov policajných zložiek.
Kontroverzný právny predpis tento týždeň schválila dolná komora francúzskeho parlamentu a stále čaká na "zelenú" od tamojšieho Senátu, vo viacerých francúzskych mestách však vyvolal množstvo protestov s účasťou tisícok demonštrantov.
Občianskoprávni aktivisti a novinári sa obávajú, že tento zákon potlačí slobodu tlače a mnohé činy policajnej brutality zostanú neodhalené a nepotrestané. Ich obavy vzrástli po najnovšom incidente spred niekoľkých dní, keď sa objavili zábery, na ktorých francúzski policajti zbili občana tmavej farby pleti.
Demonštranti požadujú predovšetkým stiahnutie znenia článku 24, ktorý kriminalizuje zverejňovanie fotografií a iných záznamov z policajných akcií, pričom každému, koho uznajú vinným, by mohli uložiť ročný trest odňatia slobody alebo pokutu 45-tisíc eur. Protestujúci, ktorí požadujú stiahnutie článku, tvrdia, že je v rozpore so základnými slobodami a demokraciou.

 ©2020, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

 



Šéfkou kancelárie novozvolenej viceprezidentky Kamaly Harrisovej bude Tina Flournoyová, ktorá rovnakú pozíciu v súčasnosti zastáva v kancelárii bývalého prezidenta Billa Clintona. Informovala o tom v utorok spravodajská televízia CNN s odvolaním sa na svoj zdroj.
Flournoyová sa tak pripojí k najmenej dvom ďalším ženám tmavej pleti, ktoré budú v Harrisovej kancelárii zastávať vyššie pozície. Komunikačnou riaditeľkou viceprezidentky bude Ashley Etienneová, niekdajšia riaditeľka komunikácie predsedníčky Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiovej, a Harrisovej hlavnou hovorkyňou sa stane Symone Sandersová, ďalšia poradkyňa Bidenovho volebného tímu.
Ešte než Flournoyová, absolventka práva Univerzity v Georgetowne, začala pracovať pre Clintona, pôsobila ako asistentka prezidenta pre verejnú politiku v odborovej organizácii American Federation of Teachers. V Demokratickej strane zastávala rôzne pozície vrátane poradkyne vtedajšieho šéfa strany Howarda Deana v roku 2005.
Novozvolený americký prezident Joe Biden a viceprezidentka Harrisová sa pri výbere pracovníkov a nominantov do svojej vlády, ktorej sa ujmú 20. januára budúceho roka, snažia zdôrazňovať diverzitu, napísala agentúra AFP. V nedeľu oznámili obsadenie hlavných pozícií v komunikačnom tíme Bieleho domu, ktorý podľa Bidenovho vyhlásenia po prvý raz v dejinách krajiny povedú výlučne ženy.



 

Maďarská vláda neodvolá z postu splnomocnenca pre kultúru Szilárda Demetera za jeho článok, v ktorom prirovnal amerického finančníka a filantropa maďarského pôvodu Georgea Sorosa k Adolfovi Hitlerovi a nemeckým nacistom. Vyplýva to z vyjadrenia ministra financií Mihálya Vargu v utorok v maďarskom parlamente.
Minister podľa internetového vydania denníka Népszava v rámci hodiny otázok musel reagovať na otázku poslanca opozičnej Demokratickej koalície (DK) Gergelya Aratóa, ktorý povedal, že vláda tým, že Demetera neodvolala, vyjadrila súhlas s jeho jasnými nacistickými vyjadreniami. Za odvolanie splnomocnenca sa v zákonodarnom zbore vyjadrili aj ďalší opoziční poslanci.
Varga im oznámil, že autor svoj článok už odvolal, zmazal ho aj z Facebooku a ospravedlnil sa.
Demeter, ktorý je zároveň aj generálnym riaditeľom budapeštianskeho Petőfiho literárneho múzea, v spornom článku opisuje Sorosa ako "liberálneho führera, ktorého jeho liber-árijská armáda zbožňuje viac ako nacistická armáda Hitlera".
Článok v sobotu zverejnil provládny spravodajský portál Origo.hu. Venoval sa aktuálnemu sporu krajín EÚ s Poľskom a Maďarskom, ktoré vetovali dohodu o rozpočte Únie a tiež plán obnovy v hodnote 750 miliárd eur.
Voči Demeterovým slovám sa v pondelok v Budapešti ostro ohradila aj ambasáda Spojených štátov v Budapešti.

 

Copyright © TASR 2020