2. 12. 2020

HOAX: Georgea Sorosa nezatkli a neobvinili z manipulácie amerických volieb

HOAX:


 

Georgea Sorosa nezatkli a neobvinili z manipulácie amerických volieb


Na sociálnych sieťach sa koncom novembra šírila informácia, podľa ktorej mali amerického finančníka maďarského pôvodu Georgea Sorosa zatknúť pre údajné zasahovanie do prezidentských volieb v USA. Príspevok obsahoval fotografiu údajnej Sorosovej obžaloby v štáte Pensylvánia. Nie je to pravda. Fotografia bola zmanipulovaná a hovorkyňa Sorosovej filantropickej organizácie správu označila za nezmysel. TASR na dezinformácie upozorňuje v spolupráci s tlačovou agentúrou AFP.
Pôvodný článok v angličtine sa objavil 23. novembra 2020 na kanadskom webe Conservative Beaver, odkiaľ bol neskôr stiahnutý. Príspevok v angličtine zdieľala slovenská facebooková skupina Planéta jednoduchosť či stránka Priatelia Ruska v Slovenskej republike.
Nepravdivá informácia sa v slovenčine šírila napríklad prostredníctvom súkromného facebookového príspevku, ktorý uvádzal, že Sorosa uväznili vo Filadelfii a obvinili okrem iného aj zo zasahovania do amerických volieb. Príspevok zdieľalo viac ako 100 užívateľov Facebooku.
Viaceré príspevky obsahovali aj link na fotografiu údajného Sorosovho obvinenia, ktoré mal vydať súd v Pensylvánii. Tento oficiálne vyzerajúci dokument sa šíril aj na Twitteri.
Žiadne z týchto tvrdení sa nezakladajú na pravde. Hovorkyňa Sorosovej nadácie Open Society Foundation Laura Silberová pre AFP prostredníctvom e-mailu z 25. novembra 2020 uviedla, že ide o úplný nezmysel.
Pri bližšom skúmaní agentúra AFP zistila, že dokument s údajným obvinením bol zmanipulovaný. Pôvodne totiž išlo o federálne obvinenie šiestich osôb ruskej štátnej príslušnosti z kybernetických zločinov, ako vyplýva z dokumentu prístupného na stránkach amerického ministerstva spravodlivosti.
Ministerstvo zverejnilo obvinenie 19. októbra 2020 s úvodnými slovami: "Šesť dôstojníkov ruskej vojenskej rozviedky GRU bolo obvinených v súvislosti s celosvetovým šírením škodlivého softvéru a ďalšími škodlivými činmi v kyberpriestore."
O tom, že bolo Sorosove obvinenie zmanipulované, už písali aj viaceré médiá a factcheckingové portály, napríklad FactCheck.org, USA Today, Philadelphia Inquirer či PolitiFact.

Copyright © TASR 2020