5. 12. 2020

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS 




Sociálne siete Facebook a Instagram budú odstraňovať príspevky, ktoré podľa odborníkov obsahujú nepravdivé informácie o vakcínach proti ochoreniu COVID-19. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie spoločnosti Facebook.
"Zahŕňa to dezinformácie o bezpečnosti, účinnosti, zložení a vedľajších účinkoch vakcín. Napríklad budeme mazať tvrdenia, že vakcíny proti COVID-19 obsahujú mikročipy alebo hocičo iné, čo nie je spomenuté v ich oficiálnom zložení," uvádza vo vyhlásení Facebook, pričom však nespomína, kedy toto pravidlo vstúpi do platnosti.
Facebook už predtým odstránil dezinformácie o očkovacej látke na Samoe, kde koncom minulého roka vypukla epidémia osýpok s desiatkami obetí, ako aj nepravdivé tvrdenia o očkovaní proti obrne v Pakistane, ktoré viedli k útokom na zdravotníckych pracovníkov.
Podľa novembrovej správy neziskovej organizácie First Draft sa 84 percent ľudí dostáva ku konšpiračným príspevkom o vakcínach práve na Facebooku a Instagrame.
Proti dezinformáciám nielen o koronavíruse SARS-CoV-2 bojujú aj spoločnosti Twitter a Google. Twitter počas amerických prezidentských volieb označoval varovnými upozorneniami sporné tvrdenia o výsledkoch a volebných podvodoch. Samotný Facebook ešte v októbri oznámil, že zakáže reklamy, ktoré ľudí presviedčajú, aby sa nedali zaočkovať.


Copyright © TASR 2020





Filmové štúdiá Warner Bros. Pictures sprístupnia všetky budúcoročné premiérové tituly prostredníctvom streamu na HBO Max v rovnakom čase, ako pôjdu tieto filmy do kín. Spoločnosť o tom informovala vo štvrtok.
HBO Max je však dostupné len v Spojených štátoch a na medzinárodný trh by sa tak malo 17 plánovaných titulov z dielne Warner Bros. dostať len prostredníctvom kín.
K americkým divákom a diváčkam by sa touto cestou mali dostať napríklad nový Matrix, Godzilla vs. Kong alebo filmová adaptácia muzikálu In the Heights Lin-Manuela Mirandu.
Ako uvádza agentúra AP, popri množstve zmien, ktoré v distribučných plánoch filmových spoločností spôsobila pandémia koronavírusu, dosiaľ žiadne štúdio naplno nepristúpilo k streamovaniu ako záchrannému lanu. Warner Bros. sa však po neuspokojivých tržbách sci-fi Tenet (2020) Christophera Nolana na domácom trhu a v súvislosti so skutočnosťou, že väčšina amerických kín je stále zatvorená, rozhodli pomôcť si v budúcom roku hybridnou distribúciou.
Filmy budú v USA premiérovať zároveň v kinách a na HBO Max a po mesiaci ich prestanú streamovať a budú pokračovať len v premietaní v kinách. Krok nasleduje po rozhodnutí spoločnosti sprístupniť očakávanú komiksovku Wonder Woman 1984 v decembri na HBO Max, zároveň s premietaním v kinách.
"Vzhľadom na nevídanú situáciu, v ktorej sa nachádzame, sme potrebovali kreatívne riešenia pre našich fanúšikov, filmárov a majiteľov kín," skonštatovala výkonná riaditeľka WarnerMedia Studios Ann Sarnoff. Riešenie je pritom podľa nej len dočasné a predstavuje plán na jeden rok. Iné možnosti, ako uvedenie veľkorozpočtových filmov v kinách s obmedzenou kapacitou alebo ich odklad o ďalší rok, podľa nej neboli lákavé. "Raz budeme musieť ľudí naplno dostať naspäť do kín, ale ak čítate, čo hovoria zdravotnícki experti, ešte nejaký čas to potrvá," doplnila Sarnoff s tým, že ak by mali pocit, že je koniec pandémie na dohľad, zvolili by inú stratégiu, no v tejto chvíli to tak nevidia.
Medzi premiérovými titulmi Warner Bros. na rok 2021 sú napríklad aj Duna, The Suicide Squad: Samovražedná misia, Tom a Jerry, V zajatí démonov 3: Prinútil ma k tomu diabol, King Richard alebo Judas and the Black Messiah.
S rozhodnutím Warner Bros. však nesúhlasí spoločnosť AMC, ktorá prevádzkuje najväčšiu sieť kín na svete. S plánom uviesť hybridne Wonder Woman podľa výkonného riaditeľa Adama Arona súhlasili pre veľký nárast prípadov nákazy, no proti podobnému postupu počas celého roka 2021 sa plánujú postaviť, keďže v tom čase už môže podľa nich zotavovanie urýchliť vakcína.
Podľa agentúry AP by tento krok mohol znamenať koniec aj pre tradičné 90-dňové okno vyhradené na uvádzanie v kinách.
Universal Pictures sa napríklad minulý mesiac dohodli s AMC Theatres a Cinemark na možnosti presunúť filmy po 17 dňoch v kinách do ponuky pre domácnosti. Disney zase väčšinu svojich premiér odložili, s výnimkou muzikálu Hamilton, hraného spracovania Mulan a pripravovanej pixarovky Duša, ktoré zaradili do ponuky svojej streamovacej služby Disney+.


©2020, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.