28. 3. 2015

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Bývalý moderátor britskej stanice BBC Jeremy Clarkson, známy z motoristickej šou Top Gear, dostal pracovnú ponuku od ruskej televíznej stanice Zvezda, ktorú prevádzkuje ruské ministerstvo obrany.
Zvezda zverejnila list adresovaný Clarksonovi na svojej webovej stránke vo štvrtok večer s tým, že ho pozýva na návštevu do Moskvy, kde má s predstaviteľmi televízie diskutovať o podobnej relácii pre ruské publikum.
Clarksonov zástupca podľa vyjadrenia Zvezdy, ktorú dnes citovala agentúra AP, uviedol, že moderátor návrh zvažuje. BBC oznámila, že s Clarksonom neobnoví zmluvu po tom, ako sa dostal so ostrej hádky s producentom programu.
Guinnessova kniha rekordov uvádza reláciu Top Gear ako najsledovanejší zábavno-vzdelávací program na svete. Vysiela sa v 214 teritóriách, kde ho sleduje okolo 350 miliónov divákov.
Clarkson bol jednou z najpopulárnejších osobností BBC. Je povestný svojimi štipľavými narážkami a neuznávaním "politickej korektnosti". Program Top Gear uvádzal v rokoch 1988-2000 a 2002-2015.

Copyright © TASR 2015

Oisin Tymon, jeden z producentov motoristickej relácie Top Gear, oznámil polícii, že nechce vzniesť obvinenie voči moderátorovi Jeremymu Clarksonovi, ktorý ho 4. marca verbálne aj fyzicky napadol. Polícia však incident naďalej vyšetruje.
Clarkson napadol 36-ročného producenta, pretože mu nezabezpečil teplé jedlo po nakrúcaní v grófstve North Yorkshire. Fyzický útok trval približne pol minúty, pričom ho ukončil nemenovaný svedok. Tymon, ktorý utrpel zranenie úst, sa následne sám odviezol do nemocnice, pričom si myslel, že príde o prácu. Na 54-ročného moderátora preto ani nepodal oficiálnu sťažnosť vedeniu British Broadcasting Corporation (BBC). To sa o incidente dozvedelo až od samotného Clarksona, ktorého 10. marca suspendovali na neurčito, pričom pozastavili aj vysielanie Top Gearu. Fanúšikovia relácie na toto rozhodnutie zareagovali spustením online petície, prostredníctvom ktorej žiadali Clarksonov návrat. Podpísalo ju viac než milión ľudí. Vedenie BBC taktiež spustilo vyšetrovanie incidentu, ktoré viedol riaditeľ BBC Scotland Ken McQuarrie. Ten potom výsledky odovzdal generálnemu riaditeľovi Tonymu Hallovi, ktorý rozhodol o Clarksonovej výpovedi. Zdôvodnil to tým, že Clarkson napadnutím Tymona porušil interné pravidlá BBC.
"Pán Tymon informoval políciu, že nechce vzniesť žiadne obvinenia. Udalosti ostatných pár týždňov boli pre všetkých zúčastnených veľmi nepríjemné. Celá táto záležitosť mala na Oisina, jeho rodinu aj priateľov veľmi negatívny dopad. Pán Tymon si neželá nič iné, než aby sa mohol čo najskôr vrátiť k svojej práci, ktorú má veľmi rád," vyhlásil Tymonov právnik Paul Daniels. Producent sa stal po Clarksonovej suspendácii a následnej výpovedi terčom kritiky fanúšikov relácie. Vo štvrtok sa ho preto zastal aj samotný Clarkson. "Prajem si, aby ľudia dali Oisinovi pokoj, pretože za nič nemôže," vyhlásil moderátor.
Vedenie BBC po oznámení Clarksonovej výpovede uviedlo, že chce pokračovať v nakrúcaní Top Gear. Zatiaľ však nie je známe, kto bude program uvádzať, pretože zvyšným dvom moderátorom Jamesovi Mayovi aj Richardovi Hammondovi sa tento rok končia zmluvy. Obidvaja už pritom naznačili, že v programe skončia. "Som si istý, že Top Gear môže v nejakej forme pokračovať ďalej. Existoval pred nami a prešiel už niekoľkými formátmi," uviedol May s tým, že on sám by sa chcel vrátiť k normálnemu životu. "Som deprimovaný z takého smutného konca jednej éry. Každý z nás troch je nejakým spôsobom idiot, ale spoločne to bola pre nás úžasná jazda," napísal zas Hammond na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter. K budúcnosti programu sa vyjadril aj umelecký riaditeľ BBC Alan Yentob, ktorý vyhlásil, že Clarkson by sa raz mohol do BBC vrátiť. "Do budúcnosti by som takú možnosť nevylučoval, ale teraz to určite nie je možné. Bolo by sklamaním, ak by odišli aj zvyšní dvaja moderátori, ale program ako taký môže prežiť. Oni traja tvoria tím, ktorý spolu pracoval veľmi dlho, čiže sú na seba naviazaní," uviedol.

Americkí producenti Neil Meron a Craig Zadan sa nebudú viac podieľať na oscarových galavečeroch. Dvojica, ktorá pripravila ceremoniály ostatných troch ročníkov prestížnych filmových cien, nepredĺži spoluprácu s americkou Akadémiou filmových umení a vied. Producentské duo to potvrdilo pre filmový portál Deadline. "Úprimne, pred samotným tohtoročným udeľovaním Oscarov sme premýšľali, či by sme to chceli robiť znovu, v prípade, že sa nás spýtajú," uviedol Meron. "Dlho sme sa o tom rozprávali a tiež sme sa rozprávali s predstaviteľmi akadémie. Tie roky boli úžasné, no v rovnakom čase sme veľa projektov zastavili," doplnil.
Ako tiež dvojica prezradila, s akadémiou mali zmluvu o spolupráci na troch ročníkoch cien. Tá vypršala po tohtoročných Oscaroch. "Ľudia nevedeli, že sme podpísali zmluvu na tri roky. Nikdy sa to nezverejnilo a ani neprezradilo. V akadémii sa nás spýtali, či by sme to podpísali na tri roky," priblížil Zadan. "Tento nápad spočíval v tom, že ak by niekto prišiel na jeden rok, naučil by sa, ako ceremoniál urobiť a potom by odišiel. Nebola by v tom žiadna kontinuita. Možnosť spolupráce na niekoľko rokov po sebe je skutočne lepšia cesta," vyjadril sa, pričom tiež prezradil, že s dlhoročným kolegom už podpísali nové zmluvy o spolupráci s divadelnou spoločnosťou Shubert Organization a NBCUniversal Television. "Nemali sme iné zamestnanie, ktoré by bolo také stresujúce, také únavné a také zábavné," uzavrel Zadan.
Prvé dva oscarové galavečery v produkcii Neila Merona a Craiga Zadana priniesli nárast sledovanosti, pričom vlaňajší ceremoniál si pozrelo najviac divákov od roku 2004. Tohtoročné udeľovanie cien však zaznamenalo výrazný pokles záujmu. Mnohí však neúspech vysvetľujú nízkym počtom nominovaných blockbusterov, keď ním bol tento rok len Americký ostreľovač, zatiaľ čo filmy Chlapčenstvo, Kód Enigmy, Whiplash, Grandhotel Budapešť, Teória všetkého, Selma a napokon i víťaz Birdman, boli skôr špeciálnymi či artovými titulmi. Z tohto dôvodu predstavitelia americkej Akadémie filmových umení a vied údajne plánujú urobiť zmeny v štatúte cien. Jednou z úprav by mohol byť návrat k pravidlu, že nomináciu na Oscara v kategórii Najlepší film môže získať iba päť filmov.
Filmové, televízne a divadelné produkcie, za ktorými stáli Zadan a Meron získali dokopy šesť Oscarov, jedenásť cien Emmy, dve ceny Tony, jednu Grammy, päť Zlatých glóbusov, dve Peabody Awards, päť GLAAD Awards a dve NAACP Image Awards. Čo sa týka filmu, produkovali držiteľa ceny pre najlepší film z roku 2003 - muzikál Chicago, ktorý získal celkovo šesť cien akadémie z 13 nominácií. Spolupracovali tiež na snímkach Zakázaný tanec (2011), Hairspray (2007) alebo Kým si po nás príde (2007).

Televízia History rozhodla, že írsko-kanadský seriál Vikingovia (2013) bude pokračovať aj štvrtou sezónou. Informoval o tom portál Deadline, podľa ktorého chcú tvorcovia začať s produkciou nových častí už túto jar. Nakrúcať by mali v Írsku. „Vikingovia si získali srdcia divákov i kritiky a na trhu sa etablovali ako jedna z najpresvedčivejších a vizuálne najzaujímavejších televíznych drám,“ vyjadril sa Dirk Hoogstra z televízie History. Tvorcom seriálu je Michael Hirst, ktorý stál aj za projektmi Tudorovci: Sex, moc a intrigy (2007 - 2010) alebo Camelot (2011).
Vikingovia sledujú dobrodružstvá hrdinu Ragnara Lothbroka v podaní Travisa Fimmela. Predstavujú výpravné prerozprávanie severských ság o Ragnarovi, jeho vikinských spolubojovníkoch a rodine a ukazujú jeho nástup na pozíciu kráľa všetkých kmeňov Vikingov. Ragnar nie je iba neohrozeným bojovníkom, ale zosobňuje aj severské tradície spočívajúce v oddanosti bohom. Podľa legendy totiž Ragnar nie je nikto iný, než priamy potomok Odina, vládcu všetkých bohov a bojovníkov.

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.