17. 12. 2006

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Americká novinárka Kitty Kelley sa rozhodla napísať neautorizovaný životopis moderátorskej hviezdy Oprah Winfrey. "Oprah ma už dlhý čas fascinuje ako žena, ktorá má neuveriteľný vplyv na americkú kultúru a dušu amerického národa," uviedla Kelley v stanovisku, ktoré vydalo nakladateľstvo Crown Publishing Group. Kniha zatiaľ ešte nemá titul a nebol stanovený dátum uvedenia na trh. Kelley sa v minulosti dostala pod paľbu kritiky za komerčne úspešné životopisy Franka Sinatru, Nancy Reagan a rodinného klanu Bushovcov. Okrem iného tvrdí, že Sinatra a Nancy Reagan mali ľúbostný pomer v čase, keď bola prvou dámou Spojených štátov a že George W. Bush šnupal kokaín v Camp Davide za vlády jeho otca. Písaniu knihy o Winfrey budú predchádzať rozhovory so stovkami ľudí. "Okolo svojej osoby vybudovala impérium a patrí k najuznávanejším americkým obchodníčkam a filantropkám. Príbeh Oprah je o nádeji, sľuboch a naplnení Amerického sna," píše sa vo vyjadrené Kelley.

Chorvatska štátna televízia predvčerom uznala, že traja jej novinári kterých vyhodila za odvysielanie niekoľko rokov starého prejavu prezidenta Stjepana Mesiče, ktory ho kompromitoval z hľadiska antifašistického postoja . V prejave terajší prezident žartoval, že Chorvátsko vlastne vyhralo druhú svetovou vojnu dvakrát. Po prvý raz v roku 1941, keď vytvorilo pronacistický ustašovský štát, a po druhý raz v roku 1945, keď antifašistickí partizáni porazili nacistov.Hovorca televízie oznámil, že podľa interného vyšetrovania sa dotyční novinári nedopustili žiadneho prehrřešku a vracajú sa do pôvodných pozícií v hlavnej spravodajskej relácii. Chorvátsky prezident Stipe Mesič sa v rozhovore publikovanom v piatok ospravedlnil za svoje výroky v 90. rokoch, v ktorých obhajoval nacistický režim v Chorvátsku počas 2. svetovej vojny. "Priamo sa ospravedlňujem všetkým, ktorí majú antifašistické zmýšľanie a mohli si myslieť, že som zmenil svoj politický názor a zradil svoje najhlbšie presvedčenie," povedal pre týždenník Feral Tribune. Mesič v piatok zdôraznil, že prejav urobil v čase vojny o nezávislosť Chorvátska od Juhoslávie, keď krajina potrebovala pomoc imigrantov vrátane sympatizantov ustašovcov (chorvátskych fašistov). "Bol to kompromis a ľutujem, že som ho urobil, ale boli to citlivé časy," vyhlásil Mesič. Mesič vystúpil roku 1994 z vládnej nacionalistickej strany Franja Tudžmana, ktorý zľahčoval krutosti páchané ustašovcami.

V spravodajskej relácii frankofónnej verejnoprávnej belgickej televízie RTBF hlásateľ v priamom prenose oznámil, že kráľ utiekol z krajiny a ponúkol zábery z demonštrácie pred flámskym parlamentom a zábery z vrtulníku , kde geodeti vytyčovali nové hranice, šoty z automobilovej zápchy na ceste na bruselské letisko a reakcie analytikov a občanov. V krajine , v ktorej je rivalita medzi Flámami a Valónmi , tak rozvíril hladinu. Išlo však o výborne nakrútenú fikciu , jediným rozdielom bolo malé logo v hornom rohu obrazovky , na ktorom pes viedol psa na obojku. Neskôr sa objavila informačná lišta, ktorá naznačovala, že by mohlo ísť o fikciu. Diváci však boli zmätení a zaplavili televíziu stovkami telefónátov, dokonca si neboli situáciou isté ani niektoré veľvyslanectvá. Dočasne sa zrútila aj webová stránka RTBF. Množstvo policajných posíl nasadili v nedeľu do ulíc Moskvy pred plánovaným zhromaždením na pamiatku viac ako dvesto novinárov zabitých v Rusku za posledných pätnásť rokov. Uniformovaní príslušníci a zásahové jednotky boli rozmiestnení po oboch stranách ulice oproti Puškinovmu námestiu za prítomnosti helikoptéry. Zhromaždenie, ktoré zorganizoval nezávislý Zväz ruských novinárov, sa mal začať "smútočným pochodom " na námestie. Moskovské úrady pochod odmietli povoliť, ale umožnili konanie zhromaždenia. Cieľom zhromaždenia je podľa organizátorov uctiť si zabitých kolegov a pripomenúť ruskej spoločnosti, že použitie sily proti novinárom je "hanebné, trestuhodné a neakceptovateľné." Pre rádio Echo Moskvy predseda zväzu Igor Jakovenko povedal, že 211 novinárov bolo zabitých v Rusku od začiatku 90. rokov a dodal, že spomienke na nich chcú počas zhromaždenia venovať minútu ticha. "Zabili ich, aby ich umlčali. Preto buďme všetci spolu potichu" na zhromaždení, dodal.