9. 7. 2007

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Afganská tajná polícia prepustila v nedeľu na kauciu novinára, ktorý vo svojich článkoch kritizoval vládu, a zadržiavali ho štyri dni bez vznesenia obvinenia. Druhý mediálny pracovník však naďalej zostáva vo väzení. Rozhlasového reportéra a hlavného redaktora politického internetového blogu Kamrana Mira Hazara prepustili, ale jeho prípad nebol uzavretý. Uviedol pre agentúru AFP hovorca spravodajskej agentúry Sajíd Ansari. Národný direktoriát bezpečnosti neuviedol, prečo 4. júla Hazara zadržali. Martin Gerner z americkej mediálnej skupiny Internews informoval, že Hazar je zdravotne v poriadku, avšak "stále nevieme oficiálny dôvod jeho zatknutia." Nemenovaný pracovník spravodajstva pre AFP povedal, že Hazara zatkli za jeho články zverejnené na stránke www.kabulpress.org, v ktorých obviňuje oficiálnych afganských predstaviteľov zo špionáže. Podľa zdroja jeho prípad súvisí s podozreniami zo špionáže pre Pakistan.
Nemeckí lekári varujú pred škodlivými dôsledkami nadmerného sledovania televízie na deti a vyzvali rodičov, aby si všímali alarmujúce signály preťaženia televíznou obrazovkou u svojich ratolestí. Obhrýzanie nechtov, časté zatváranie očí a zapchávanie uší, nervózne hranie sa s vlasmi, ukrývanie sa za stoličkami, či očervenenie líc a uší počas sledovania televízie. To sú podľa asociácie nemeckých pediatrov neklamné prejavy neprimeraného zaťaženia detskej psychiky. Rodičia by mali preto dôsledne kontrolovať množstvo a druh televíznych programov, na ktoré sa ich deti pozerajú. Deti mladšie ako tri roky by nemali pozerať televíziu vôbec, pretože nedokážu dostatočne spracovať prijímané vizuálne informácie. "Dieťa by sa malo v podstate pozerať iba na to, čomu rozumie a čo vie pochopiť," vysvetlil Thomas Fendel z nemeckej pediatrickej asociácie. Maximálne 30 minút denne by mali pred televíziou stráviť deti vo veku od troch do piatich rokov. Pre šesť až desaťročných by mala postačiť hodina, pre deväť až 13-ročných 90 minút za deň. Limit pre deti staršie ako 13 rokov nemá byť dlhší ako dve hodiny. Podľa nemeckých pediatrov by sa rodičia nemali báť používať hoci aj stopky a odpočítavače času.
Šéf poľskej katolíckej rozhlasovej stanice Radio Maryja kritizoval prezidenta Lecha Kaczyńského za to, že sa podriadil požiadavkám Židov na vyplatenie kompenzácií za stratu majetku počas holokaustu. V pondelok o tom informoval týždenník Wprost, ktorý získal nahrávku z uzavretého rokovania, na ktorom otec Tadeusz Rydzyk nahnevane hovoril o svojom stretnutí s Kaczyńským. "Viete, čo to znamená: Poľsko dá Židom 65 miliárd dolárov. Môžu k vám prísť a povedať - dajte mi kabát, vyzlečte si nohavice, dajte mi vaše topánky," povedal údajne Rydzyk. Zakladateľ a majiteľ kontroverznej rozhlasovej stanice v pondelok nepoprel, že podobné výroky vyslovil, no časopis Wprost zároveň obvinil z provokácie. Prezident Kaczyński sa k tejto veci zatiaľ nevyjadril, no jeho poradca Maciej Lopinski povedal, že "ak je tá nahrávka pravá, je to škandál". Poľská vláda chce tento rok vyriešiť záležitosť kompenzácií pre osoby, ktorých majetok bol znárodnený, vrátane obetí holokaustu. Poľsku sa od pádu komunizmu v roku 1989 nepodarilo vytvoriť presné pravidlá na vyriešenie tejto záležitosti. Zabavený majetok dnes podľa odhadov predstavuje hodnotu asi 25 miliárd dolárov, z čoho asi 17 percent požadujú osoby židovského pôvodu. Radio Maryja si založilo svoje vysielanie na katolíckom fundamentalizme, nacionalizme, neliberálnych ideológiách a protižidovskom obsahu. Rozhlasová stanica má asi tri milióny stálych poslucháčov. Do Rydzykovej mediálnej ríše patrí aj televízna stanica Trwam a denník Nasz Dziennik. V nedeľu Radio Maryja usporiadalo omšu pri príležitosti 15. výročia svojho založenia, na ktorej sa zúčastnilo 150 tisíc veriacich vrátane premiéra a prezidentovho brata Jaroslawa Kaczyńského a ďalších vysokých vládnych predstaviteľov. Japonsko odštartovalo v pondelok propagandistické rozhlasové vysielanie určené pre unesených Japoncov žijúcich v komunistickej Severnej Kórei. Hodinový program vysielaný na krátkych vlnách, 30 minút v Japonsku a 30 minút v Severnej Kórei, sa bude týždenne aktualizovať a počas týždňa denne reprízovať, povedal vo vyhlásení úrad vlády. Vládne vysielanie zintenzívňuje tlak Tokia na Pchjongjang v otázke unesených Japoncov. Severná Kórea uniesla viacerých japonských obyvateľov, aby cvičili komunistických agentov japonskému jazyku a zvykom. KĽDR sa zaviazala prepustiť 13 Japoncov. V roku 2002 vydala Japonsku piatich unesených s tvrdením, že zvyšných 8 zomrelo. Japonská vláda verí, že zostávajúcich osem osôb je stále nažive a podozrieva Severnú Kóreu z ďalších únosov. Spor zmaril pokusy o nadviazanie diplomatických vzťahov medzi oboma susediacimi národmi. Vysielanie má pomocou hudby, príbuzných, správami o medzinárodných udalostiach a vzťahoch medzi Japonskom a Severnou Kóreou rozveseľovať zvyšných unesených, ktorí prežili. Vláda nezverejnila vysielací čas novej stanice pre obavy, že Severná Kórea by mohla vysielanie rušiť.