6. 8. 2009

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Americká speváčka, tanečnica a choreografka Paula Abdul sa rozhodla ukončiť svoje pôsobenie v súťaži American Idol. Do porotcovského kresla si tak nesadne prvý raz od začiatku vysielania známej televíznej šou v roku 2002. "So smútkom v srdci vám musím oznámiť, že som sa rozhodla viac nevrátiť," uviedla hviezda na sociálnej sieti Twitter. "Paula bola dôležitou súčasťou rodiny ôsmich sérií American Idol a veľmi nás zarmútilo, že sa rozhodla skončiť. Je to úžasný talent, želáme jej len to najlepšie," uviedli vo vyhlásení predstavitelia televízie Fox a producenti populárneho programu. Porotcami súťaže naďalej ostávajú Simon Cowell, Randy Jackson a skladateľka Kara DioGuardi, ktorá sa v šou objaví po druhý raz. "Bude mi chýbať hľadanie talentov, ale najmä mi je ľúto, že odchádzam zo šou, ktorej som od prvého dňa pomáhala stať sa medzinárodným fenoménom," dodala 47-ročná Abdul.
Globálna tlačová a informačná agentúra Thomson Reuters zaznamenala v druhom kvartáli nárast zisku, pod ktoré sa podpísalo znižovanie nákladov, spoločnosť pritom potvrdila výhľady na rok 2009, kedy by mali jej tržby vzrásť aj napriek náročným podmienkam panujúcim vo finančnom sektore. Prevádzkový zisk Thomson Reuters vzrástol v sledovanom období o 11 % na 793 mil. USD, respektíve 58 centov na akciu. V druhom kvartáli minulého roka vygenerovala firma zisk na úrovni 713 mil. USD, čo predstavovalo 39 centov na akciu. Tržby spoločnosti z pokračujúcich operácií sa bez zarátania vplyvu pohybu devízových kurzov zvýšili o 2 % na 3,28 mld. USD. Poskytovateľ spravodajských služieb a finančných údajov ponechal svoje očakávania na rok 2009 nezmenené, a to aj napriek prepúšťaniu a klesajúcim výdavkom u zákazníkov. Akcie spoločnosti kótované na londýnskej burze si po oznámení výsledkov pripísali 1,7 % na 1 911 pencí za kus. V piatok budú hlasovať akcionári o návrhu na stiahnutie podielov z londýnskej Burzy, obchodované zostanú naďalej na Newyorskej burze a v Toronte.
© 2009, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
Americký prezident Barack Obama včera po návrate dvoch amerických žurnalistiek, zadržiavaných celé mesiace v Severnej Kórei, vyhlásil, že sa "mu nesmierne uľavilo". Povedal, že hovoril s bývalým prezidentom Billom Clintonom, ktorý pri osobnej návšteve Pchjongjangu vyjednal ich prepustenie. "Chcem poďakovať prezidentovi Billovi Clintonovi - mal som príležitosť rozprávať sa s ním - za mimoriadne humanitárne úsilie, ktoré vyústilo v prepustenie oboch žurnalistiek," povedal Obama. Obidve reportérky pracujú pre káblovú televíziu Current TV, založenú bývalý americkým viceprezidentom Alom Gorom. Dnes ráno spolu s Clintonom prileteli nazad do Spojeným štátov amerických. Ich lietadlo pristálo v Kalifornii na letisku Boba Hopea v Burbanku, kde ich privítal mohutný potlesk a Gorova náruč. Euna Leeová (36) a Laura Lingová (32) strávili v zajatí v komunistickej Kórei vyše štyroch mesiacov. Ako povedali po prílete, báli sa, že ich posielajú do pracovného tábora, keď ich v utorok viedli na miesto, kde na nich čakal Bill Clinton. Severokórejský vodca Kim Čong-il im udelil milosť v utorok, po zriedkavom stretnutí s bývalým americkým prezidentom Clintonom. Komunistický režim ich odsúdil za ilegálny vstup do krajiny na 12 rokov nútených prác. Na exkluzívnom videozázname televízie APTN z ich prepustenia vidno obe ženy oblečené v džínsach a tričkách s krátkym rukávom, ako nastupujú do lietadla v Severnej Kórei. Vláda USA oznámila, že výmenou za ich prepustenie Clinton neprisľúbil Pchjongjangu žiadne ústupky zo strany Washingtonu.
Vyjednávacia misia bývalého amerického prezidenta Billa Clintona sa konala s vedomím a s podporou ministerky zahraničných vecí Spojených štátov amerických Hillary Clintonovej. Misiu odsúhlasil aj Biely dom. Informoval o tom denník New York Times. Clintonová bola súčasťou vyjednávaní už dlhšiu dobu. Podľa denníka navrhovala predstaviteľom KĽDR viacero partnerov na vyjednávanie, medzi inými aj bývalého Clintonovho viceprezidenta Ala Gora. Bill Clinton bol však špeciálne žiadaný kórejskou stranou. Oslovil ho práve Al Gore a Clinton si údajne stanovil jedinú podmienku - súhlas Bieleho domu. Clintonová v rozhovore pre televíznu stanicu NBC potvrdila, že posledný rozhovor pred rozhodnutím vycestovať mal jej manžel práve s prezidentskou kanceláriou. Angažovanosť Hillary Clintonovej vo vyjednávaniach so Severnou Kóreou je zaujímavým momentom prípadu. Iba pred dvomi týždňami totiž predstavitelia Severnej Kórey veľmi ostro kritizovali Clintonovej komentáre kórejských nukleárnych testov. Clintonová ich prirovnala k typickému prejavu správaniu tínedžerov, ktorí chcú vyvolať pozornosť okolia. Severná Kórea v diplomatickej výmene označila Clintonovú za zábavnú pani, ktorá nie je ani inteligentná ani diplomatická. Vybraní komentátori si však začínajú klásť otázku, prečo sa kampaň okolo záchrany novinárok rozprúdila až niekoľko mesiacov po ich zatknutí. Pôvodne sa k ich zadržaniu nevyjadrila ani ich domovská televízna stanica Current TV. Za prepustenie Laury Lingovej a jej spoločníčky Euny Leeovej začala verejne lobovať Lingovej sestra Lisa, ktorá je v USA známou televíznou celebritou. Po jej intervencii začal v prípade intenzívnejšie konať spolumajiteľ Current TV, a známy demokratický politik, Al Gore. Ako informoval denník New York Times, väznitelia hovorili o záujme vyjednávať priamo s Clintonom aj v rozhovoroch priamo so zadržanými novinárkami. Tie o tejto požiadavke následne informovali svoje rodiny. Euna Leeová a Laura Lingová strávili v zajatí v komunistickej Kórei vyše štyroch mesiacov. Komunistický režim ich odsúdil za ilegálny vstup do krajiny na 12 rokov nútených prác. Severokórejský vodca Kim Čong-il im udelil v utorok milosť po stretnutí s bývalým americkým prezidentom Clintonom.
Rada Českej tlačovej kancelárie (ČTK) otvorila dnes v Prahe šesť obálok s ponukami záujemcov o post generálneho riaditeľa tejto tlačovej agentúry. Ako pre TASR uviedla predsedníčka rady Pavla Valčáková, jeden kandidát nesplnil podmienky výberového konania a rada ho preto vyradila. Do druhého kola, ktoré by malo prebehnúť 20. augusta, postúpilo päť kandidátov. Medzi záujemcami o post generálneho riaditeľa ČTK je aj 56-ročný Radim Hreha, ktorý od decembra 2006 do decembra 2007 pôsobil ako riaditeľ Slovenskej televízie. Za favorita je však možné považovať "četkára" Jiřího Majstra, ktorý v ČTK, respektíve ČSTK, pracuje od roku 1980. Majstr je bývalým spravodajcom v Indii, Británii a USA a vlani sa stal námestníkom generálneho riaditeľa. Podľa šéfky Rady ČTK Pavly Valčákovej do druhého kola postúpili aj kandidáti Jiří Hlaváček, Václav Novotný a Aleš Ptáček. Meno vyradeného kandidáta Valčáková nezverejnila so zdôvodnením, že si to tento kandidát neželal. Výberové konanie vyhlásila Rada ČTK 15. júna a prihlášku bolo možné podať do 31. júla. Už od roku 1993 je riaditeľom ČTK Milan Stibral, ktorý svoj post obhájil aj v rokoch 1999 a 2005. Šesťročný mandát dnes 63-ročného Stibrala mal vypršať až v máji 2011, ale generálny riaditeľ v júni ohlásil zámer rezignovať k 30. septembru a odísť na dôchodok. Nového generálneho riaditeľa si aktuálne začína hľadať aj verejnoprávny Český rozhlas (ČRo). Reaguje tak na odvolanie Václava Kasíka z funkcie. Očakáva sa, že Rada ČRo vyhlási výberové konanie 12. augusta a prihlášky uzavrie na konci leta. Otvorenie obálok sa plánuje na 2. septembra a prvé kolo konkurzu na 23. septembra.

Copyright © TASR 2009