8. 10. 2009

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Medzinárodný tlačový inštitút (IPI) so sídlom vo Viedni v stredu vyzval Taliansko, aby zabezpečilo nezávislosť pre verejnoprávnych vysielateľov, a premiéra Silvia Berlusconiho, aby prestal bojovať proti médiam. Organizácia tak reagovala na sobotný protest v talianskej metropole Rím, na ktorom 300 tisíc demonštrantov vyjadrilo obavy o nezávislosť médií. Verejnoprávna televízna stanica RAI 1 akciu odsúdila a označila ju za "absurdnú". Na jednom z transparentov účastníkov protestu bol nápis "Nie informačnému vazalstvu: Právo vedieť, povinnosť informovať". Aktivisti narážali na údajné pokusy o utíšenie médií zo strany premiéra Berlusconiho. Ten zažaloval talianske denníky La Repubblica a L'Unitá ako aj zahraničné noviny vrátane španielskeho El País a francúzskeho Le Nouvel Observateur za to, že zverejnili informácie, podľa ktorých si premiér do svojej vily pozýval prostitútky. Berlusconi sa už dlhé mesiace topí v sérii sexuálnych škandálov. Pre jeho náklonnosť k 18-ročnej modelke sa s ním rozhodla rozviesť manželka. Taliansky premiér nedávno vyhlásil, že škandály tohto druhu mu podľa jeho názoru vôbec neuberajú na popularite, pretože Taliani sa v ňom vidia a chceli by byť ako on.
Brazílsky moderátor, ktorého obvinili z objednania série vrážd, aby zvýšil sledovanosť svojho programu, utiekol na neznáme miesto po tom, ako na neho polícia vydala zatykač. Wallace Souza je rovnako aj poslancom parlamentu v brazílskom štáte Amazonas a až do minulého týždňa disponoval imunitou. Zákonodarný zbor mu však toto privilégium na žiadosť prokuratúry odobral. O prípade informovala v utorok britská televízna stanica BBC. Souzu polícia obvinila z objednania série vrážd s cieľom zbaviť sa konkurencie a zvýšiť si podiel na trhu. Moderátor programu vysielaného na stanici Canal Livre tvrdí, že obvinenia sú len pokusom súperov pošpiniť jeho meno a že proti nemu neexistujú žiadne dôkazy. Podľa vyšetrovateľov však Souza nariadil vykonanie viacerých vrážd v štáte Amazonas a následne zalarmoval televízny štáb Canal Livre, aby bol na scéne ako prvý. Jeho ďalšou motiváciou z pohľadu zákonodarcu mala byť snaha dokázať svoje predchádzajúce tvrdenia, že kriminalita v tejto časti Brazílie je vysoká. Souzov televízny program zrušili pre tieto podozrenia ešte minulý rok. Ak sa podozrenia úradov dokážu, bude to znamenať, že brazílska televízia nielenže informovala o zločinoch, ale si tieto zločiny aj sama objednávala. Souza mal podľa vyšetrovateľov nariadiť najmenej päť vrážd, aby sa zbavil drogových dílerov a zvýšil sledovanosť svojej relácie. Minister vnútra Francisco Cavalcanti vyhlásil, že všetko je podľa neho jasné. "V skutočnosti sami vyrábali fakty, vyrábali spravodajstvo," uviedol pred časom. Wallacea Souzu obvinili okrem vrážd aj z ďalších zločinov vrátane pašovania drog a nelegálnej držby zbraní.
Unikanie vrahov novinárov pred spravodlivosťou v Rusku podkopáva tamojšie úsilie posilniť právny štát. Ministerka zahraničných vecí USA Hillary Clintonová to uviedla v stredajšom vyhlásení, ktoré vydala krátko pred budúcotýždňovou oficiálnou návštevou Moskvy. Spomína v ňom aj prípad investigatívnej novinárky Anny Politkovskej, od ktorej smrti v stredu uplynuli tri roky. "V tomto prípade nebol doteraz nikto postavený pred súd, podobne ako v iných prípadoch týkajúcich sa násilných zločinov proti novinárov v Rusku vrátane Paula Klebnikova a najnovšie Natalje Estemirovovej," vyhlásila Clintonová. Politkovskú narodenú v USA, ktorá v posledných rokoch písala pre týždenník Novaja Gazeta, zastrelili pred jej domom v Moskve 7. októbra 2006. Rovnako 9. júla 2004 zahynul aj Klebnikov, redaktor ruského vydania magazínu Forbes. Ľudskoprávnu aktivistku Estemirovovú zastrelili neznámi páchatelia po tom, čo ju 15. júla uniesli z jej domu v čečenskej metropole Groznyj. Podľa Clintonovej, ktorá sa odvoláva na údaje mimovládnej organizácie Výbor na ochranu novinárov, v Rusku od roku 2000 zabili 18 novinárov v súvislosti s výkonom ich povolania. "Iba v jednom prípade boli vrahovia usvedčení," konštatuje šéfka amerického rezortu diplomacie. "Neschopnosť predviesť pred súd vrahov týchto novinárov podkopáva snahy posilniť právny štát, zvýšiť zodpovednosť vlád a bojovať proti korupcii." Clintonovej hovorca Ian Kelly informoval, že ministerka navštívi Rusko v dňoch 13. a 14. októbra. V Moskve sa stretne s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom a pravdepodobne aj s prezidentom Dmitrijom Medvedevom. Kelly nevylúčil, že Clintonová by mohla navštíviť aj iné ruské mesto.
V najnovšej časti 13. série animovaného seriálu Mestečko South Park (1997) sa predstaví celá plejáda hviezd, ktorých spája jedna vec - všetci nedávno zomreli. V epizóde s titulom I See Dead Celebrities bude Kyleov mladší brat Ike bojovať s nadprirodzenými silami a v tejto súvislosti bude mať schopnosť vidieť mŕtvych ľudí. Zjavia sa mu tak Michael Jackson, DJ AM, Farrah Fawcett, Patrick Swayze, Walter Cronkite, Billy Mays a David Carradine, ktorí uviazli v očistci a čakajú na vstup do neba. Práve duch Michaela Jacksona opantá Ikea a štvorica kamarátov Kyle, Stan, Eric a Kenny budú nútení vyhľadať pomoc profesionálneho lovca duchov. Mestečko South Park je americký animovaný sitcom pre dospelých, v ktorom vystupuje skupina deväťročných svojských detí - Stan Marsh, Kyle Broflovski, Eric Cartman a Kenny McCormick. Už od prvej časti odvysielanej v roku 1997 vzbudzuje seriál veľkú pozornosť najmä pre parodovanie známych osobností, politikov, náboženstiev či registrovaného partnerstva homosexuálov. Dodnes bolo odvysielaných dovedna 188 častí South Parku. Seriál má na svojom konte okrem iných ocenení aj štyri Emmy.
© 2009, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
Stovky ľudí sa v stredu zišli v centre Moskvy, aby si pripomenuli tretie výročie zavraždenia známej investigatívnej novinárky Anny Politkovskej. Zhromaždenie vyzvalo úrady, aby vypátrali a potrestali vrahov viacerých zavraždených ruských novinárov a aktivistov za ľudské práva. Politkovská kritizovala kremeľské vedenie a odhaľovala rozsiahle porušovanie ľudských práv a korupciu v Čečensku. Osoba, ktorá si objednala jej vraždu, stále uniká spravodlivosti. Dmitrij Muratov, niekdajší šéfredaktor Novej Gazety, kde novinárka pracovala, pred zhromaždením uviedol, že "je politická vôľa, aby sa nevyriešili vraždy" Politkovskej, ako aj ďalších. Na zhromaždenie prišli niektorí z najprominentnejších aktivistov za ľudské práva a opoziční politickí lídri. Spomienkové podujatia sa dnes konajú aj v Londýne a Paríži. Zastrelenú Annu Politkovskú našli 7. októbra 2006 na schodisku pred výťahom v obytnom dome v Moskve. Polícia označovala za Politkovskej vraha Čečenca Rustama Machmudova, ktorý bol vedno s bratmi a ďalším komplicom obžalovaný zo zločinu. Najvyšší súd Ruskej federácie zrušil predchádzajúce oslobodzujúce verdikty justície v prípade dvoch Machmudovových bratov a ďalšieho komplica, pričom nariadil opakovanie procesu.

Copyright © TASR 2009