26. 5. 2010

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Holandský denník De Telegraaf očakáva stratu tisícov predplatiteľov kvôli zverejneniu nevhodného telefonického rozhovoru s deväťročným chlapcom Rubenom, ktorý ako jediný prežil tento mesiac letecké nešťastie v Tripolise. Noviny uskutočnili rozhovor s deväťročným chlapcom v líbyjskej nemocnici 12. mája, ešte predtým, než vedel, že jeho rodičia a brat prišli o život pri páde lietadla. Havária stroja Airbus leteckej spoločnosti Afriqyiah Airways si vyžiadala 103 obetí a holandský chlapec prežil ako jediný. Príčina nehody zatiaľ zostáva neobjasnená. De Telegraaf čelil po zverejnení rozhovoru ostrej kritike za neprijateľné zasahovanie do súkromia chlapca. Obchodný riaditeľ denníka Frank Volmer pre holandské noviny Trouw uviedol, že zverejnenie rozhovoru s malým Rubenom bolo chybou. Okamžite po jeho vydaní sa prihlásilo množstvo ľudí so žiadosťou o zrušenie predplatného denníka De Telegraaf. "Tí, čo zrušili predplatné, neboli len krátkodobí predplatitelia, ale aj verní čitatelia Telegraafu, ktorí noviny čítali desaťročia, čo je skutočne znepokojujúce," uviedol Volmer. Vlnu vypovedania predplatného nezastavilo ani ospravedlnenie zverejnené na titulke a internetovej stránke týchto známych holandských novín.

Copyright © TASR 2010

V srbskej Kovačici už funguje zrekonštruovaná televízia, pred dvoma rokmi ju opravovali v rámci projektu Slovak Aid. Mediálne centrum je teraz plne digitalizované, má novú techniku aj vyškolených ľudí. Pre agentúru SITA to povedala šéfredaktorka Anička Chalupová. "S páskami vôbec nepracujeme. Predtým sme pracovali s páskami, teraz je to všetko digitalizované, máme nový program - Final Cut. Predtým sme nevedeli, čo je to a teraz sa s tým fantasticky dobre pracuje. Tak veľmi ďakujeme," uviedla Chalupová. Na projekt išlo zo Slovak Aid takmer 215-tisíc eur, v novej budove, ktorú poskytla miestna samospráva, vybudovali televízne štúdio a nové strihacie pracoviská. Pracovníkov kovačickej televízie učili ľudia z televízie Handlová a tiež kameramani z bratislavskej televízie a tiež technik, ktorý pracuje aj na seriáli Ordinácia v ružovej záhrade. Okrem vzdelávania redaktorov a technikov, ktorí boli dovtedy amatérmi, bolo súčasťou projektu aj vybavenie redakcie. Dostali "tri výnimočné nové kamery" aj nové počítače, podobné podľa slov Chalupovej nemajú ani v televízii v Belehrade. Projekt realizovalo občianske združenie Local Media Institute spolu s handlovskou televíziou. Kovačická televízia nadviazala spoluprácu aj so žilinskou TV Patriot. Tí krajanským Slovákom poskytli aktuálne slovenské hudobné klipy. Ako vysvetlila Chalupová, týmto sa spolupráca neskončila. "Vymieňame si rôzne relácie, ktoré pripravujeme a ktoré sme sa naučili robiť na Slovensku," tvrdí, Chalupová sa však nechce uspokojiť len s týmto, ale chcela by začať spolupracovať aj s inými slovenskými televíziami. V Srbsku je viac ako tisíc televízií. Mnohé z nich, najmä lokálne a regionálne, pracujú s technikou, ktorá na Slovensku bola zastaraná už pred desiatimi rokmi.

Talianske médiá v utorok jednotne protestovali proti návrhu zákona podaného spolupracovníkmi premiéra Silvia Berlusconiho, ktorý by im zakázal zverejňovať obsah tajných nahrávok počas súdneho vyšetrovania. "Vydavateľstvá a redaktori talianskych denníkov ako aj taliansky tlačový zväz kritizujú nebezpečenstvo, ktoré navrhnutý zákon predstavuje pre úplnú slobodu prístupu k informáciám," uvádza sa vo vyhlásení zverejnenom v utorok v najväčších talianskych denníkoch bez rozdielu politickej orientácie. "Navrhnuté opatrenia porušujú základné právo občanov byť informovaný, ako aj životne dôležité právo na správny chod demokratického procesu," píše sa v proteste. Podľa navrhovaného zákona by médiá nesmeli zverejňovať správy o súdnych vyšetrovaniach prípadov týkajúcich sa napríklad organizovaného zločinu až do predbežného prerokúvania žaloby, ktoré môže v Taliansku nasledovať po období trvajúcom od troch do šiestich rokov, píše sa vo vyhlásení. Berlusconi a jeho stúpenci tvrdia, že zákon je zameraný na regulovanie tajne nahratých informácií, ktoré sú často médiami zverejňované s cieľom zdiskreditovať premiérových spolupracovníkov ešte pred začiatkom samotného procesu. Opozícia sa však domnieva, že zákon je pokusom o kontrolovanie médií a zabránenie zverejňovaniu šokujúcich informácií, ako to bolo v prípade momentálne prebiehajúcich vyšetrovaní korupčných škandálov niekoľkých Berlusconiho spojencov. Pre škandál už museli rezignovať šéf civilnej obrany Guido Bertolaso a minister ekonomického rozvoja Claudio Scajola. Minister spravodlivosti Angelino Alfano v pondelok večer prisľúbil, že návrh zákona opätovne preskúma ešte pred rokovaním v senáte. Moderátor Jan Kraus v Českej televízii (ČT) konči s talkšou Uvolněte se, prosím. "Nemôžem pracovať pre televíziu, ktorá dlhodobo vystupuje ako môj nepriateľ," odôvodnil pre iDNES.cz svoje rozhodnutie. Kraus si hostí do Uvolněte se, prosím pozýval v ČT od roku 2004. Päťdesiatšesťročný moderátor čelil podľa vlastných slov v poslednom čase cenzúre. "Tá televízia ide dole už niekoľko rokov," poznamenal sklamaný Kraus. Bývalého šéfa Českého filmového a televízneho zväzu bude najbližšie zamestnávať porotcovská funkcia v šou Česko Slovensko má talent, kde mu spoločnosť bude robiť speváčka Lucie Bílá a úspešný producent a manažér Jaroslav Slávik. Kraus, ktorý nedávno moderoval odovzdávanie slovenských národných filmových cien Slnko v sieti, okrem toho stále pracuje aj pre české rádio Frekvence 1, kde moderuje program Co vy na to, pane Kraus?.

© 2010, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.