9. 6. 2010

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) minulý týždeň dospel k záveru, že Španielsko porušilo európsky dohovor o ľudských právach, keď sankcionovalo redaktora jedného z tamojších denníkov za článok, ktorý spájal bývalého marockého kráľa Hassana II. s drogovým obchodom. O prípade siahajúcom do roku 1995 informuje Medzinárodný tlačový inštitút (IPI) so sídlom vo Viedni. Dnes už zaniknutý španielsky denník Diario 16 pod vedením Josého Luisa Gutiérreza sa dostal pred súd po zverejnení článku s titulkom V zásielke patriacej spoločnosti Hassana II. našli päť ton hašiša. Príslušné vydanie upozorňovalo na článok už na prvej stránke, a to titulkom Rodinná spoločnosť patriaca Hassanovi II. zapletená do obchodovania s drogami. Autorka správy Rosa Maria Lópezová v nej informovala o zadržaní približne piatich ton hašiša ukrytých v nákladnom aute spoločnosti Domaines Royaux, ktorú vlastní marocká kráľovská rodina. Španielsky súd však v roku 1996 konštatoval, že priekupníci drog neboli s menovanou spoločnosťou nijako prepojení. V roku 1997 podal marocký kráľovský dvor v Španielsku žalobu na Lópezovú, Gutiérreza a vydavateľskú spoločnosť pre poškodenie dobrého mena monarchu. Súd následne uznal, že došlo k "zasahovaniu do základného práva na úctu voči povesti kráľa", a dospel k záveru, že titulok sporného článku bol tendenčný. Gutiérrezovi a jeho denníku nariadil zaplatiť pokutu a zverejniť rozhodnutie súdu. Dlhoročný člen IPI sa proti verdiktu niekoľkokrát neúspešne odvolal a v apríli 2007 sa preto obrátil na ESĽP v Štrasburgu. Ten nakoniec uznal, že španielsky súd v tomto prípade porušil článok Európskeho dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd týkajúci sa ochrany práv na slobodu slova a tlače. Podľa rozhodnutia ESĽP mal sporný titulok "pritiahnuť pozornosť čitateľa", informácie v samotnom článku však boli pravdivé a zverejnené v dobrej viere. Španielsky súd sa tak dopustil obmedzenia slobody slova, ktoré "nebolo primerané potenciálnej závažnosti predmetného poškodenia povesti".
Český denník MF DNES priniesol zaujímavý rozhovor s populárnym televíznym komentátorom Jaromírom Bosákom pred jeho odchodom do Juhoafrickej republiky na futbalové majstrovstvá sveta. "Majstrovstvá sveta by sa mali konať stále dookola v piatich - šiestich krajinách. Dať ho do Afriky bolo politické a nešťastné rozhodnutie,“ tvrdí Bosák. Najväčšie obavy má o bezpečnosť. "Reálne som uvažoval o nepriestrelnej veste. Myslím si, že sa šampionát nedohrá. Ak sa anglickí ´rowdies´ stretnú so skupinou domorodcov, môže sa to skončiť masakrom. Stačí sa pozrieť na to, čo sa stalo na Africkom pohári, kde ozbrojenci napadli autobus s futbalistami Toga a zastrelili troch členov výpravy. O hráčov však nemám strach, skôr o fanúšikov,“ pokračuje v MF DNES česká komentátorská hviezda. V poslednom čase pracoval na svojom imidži, aby nevzbudzoval zbytočne pozornosť kriminálnych živlov. "Už dlhší čas pracujem na tom, aby som vyzeral ako trhan. Už som celkom v dobrej fazóne, tak azda nebudem pre miestnych vyzerať ako príliš lákavý objekt,“ uzatvára Jaromír Bosák.
Skupina ozbrojených mužov olúpila v stredu v luxusnom ubytovacom zariadení Nutbush v Magaliesburgu severozápadne od Johannesburgu troch novinárov o počítače, kamery a dokonca aj oblečenie. Jeden z postihnutých sa počas návštevy nepozvaných hostí prebudil, ale pod hrozbou strelnej zbrane zostal ticho. "Jeden z tých mužov na moju hlavu namieril zbraň a vzali mi všetko moje vybavenie - fotoaparáty, objektívy a laptop. Prikázali mi ľahnúť si na posteľ, zakryli ma dekou, pritlačili mi pištoľ k hlave a povedali mi, aby som spal. Celé to trvalo asi minútu či dve, ale pre mňa to boli hodiny," povedal fotograf portugalského denníka O Jogo Antonio Simoes, ktorý hodnotu odcudzenej techniky vyčíslil na 30 000 eur. Zlodeji mu vzali aj hotovosť vo výške 3500 eur, pas a nohavice. Okradnutí bol aj Simoesoví spolubývajúci - španielsky novinár denníka Marca Miguel Serrano a ďalší Portugalčan Rui Gustavo Morais, ani jeden z nich sa však počas incidentu neprebudil. "Našťastie, nie sú zranení, nepadol ani jeden výstrel," povedal hovorca miestnej polície Hangwani Mulaudzi pre televíznu stanicu eNews. Policajný plukovník Leon Engelbrecht oznámil, že bezpečnostné zložky pátrajú po dvojici podozrivých, nešpecifikoval však štádium vyšetrovania. Serrano ale povedal, že polícia ho informovala o zadržaní jedného z pravdepodobných páchateľov. Spomenutý hotel sa nachádza iba 15 kilometrov od miesta, kde je ubytovaná portugalská reprezentácia. "Už predtým sme Portugalskú futbalovú federáciu informovali o tom, že bezpečnostné štandardy tu nie sú práve najlepšie. Nikdy sme si však nemysleli, že sa môže stať niečo takéto. Zlodeji mi vzali úplne všetko s výnimkou špinavého oblečenia a akreditácie na majstrovstvá sveta," nechal sa počuť Serrano, ktorý dodal, že asi dvadsiatka portugalských novinárov zostane aj naďalej ubytovaná v zariadení Nutbush. Incident vyvolal otázky ohľadne pripravenosti JAR postarať sa o bezpečnosť návštevníkov futbalových majstrovstiev sveta, ktoré sa úvodným zápasom začnú už v piatok.
© 2010, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
Rada Českej televízie dnes odvolala päťčlennú dozornú komisiu, ktorá je jej poradným orgánom. Niektorí členovia Rady ČT dozornej komisii kritizovali kvôli tomu, že sa údajne zaujímala o vyhlásené výberové konania ČT nad rámec pravidiel. Dozorná komisia bola obmenená tento rok v marci, keď v nej zasadol predseda dozornej rady Českej pošty Jiří sirôtky, personalista Petr Bodliak, audítor Ladislav Langer, obchodník s elektrinou Petr Matoulek a advokát Jiří Stránský. Dozornej komisie je poradným orgánom Rady ČT a jej členovia sú volení na štyri roky.
Copyright © ČTK 2010