9. 12. 2010

STV NEWS-Šak čakajte do apríla

STV NEWS

Šak čakajte do apríla

Šéf verejnoprávnej televízie Štefan Nižňanský vyzýva poslancov parlamentu za stranu Sloboda a Solidarita (SaS) Jozefa Viskupiča a Janu Kiššovú, aby prestali zneužívať jeho meno a nezaťahovali ho účelovo do rôznych politických hier. Reaguje tak na dnešnú tlačovú besedu Viskupiča a Kiššovej, ktorú označil za "výsledok tlaku hŕstky súkromných producentov, ktorým ide len o to, aby nahradili doterajších overených partnerov Slovenskej televízie". Poslanci Kiššová i Viskupič, ktorí sú zároveň členmi mediálneho výboru parlamentu, sa domnievajú, že riaditeľ Slovenskej televízie (STV) sabotuje schválený projekt zlúčenia STV a Slovenského rozhlasu. Zároveň Nižňanského a manažment televízie vyzvali, aby neuzatvárali dlhodobé zmluvy s producentmi programov, ktoré by predstavovali nášľapné míny pre nové vedenie STV. "Dnešná 'pseudotéma' tlačovej besedy má zrejme len zakryť ich neochotu a neschopnosť vecne vyhodnotiť podklady a informácie z poslaneckého prieskumu v STV a konštruktívne riešiť reálne problémy legislatívneho rámca fungovania verejnoprávnej televízie," konštatoval okrem iného generálny riaditeľ STV Nižňanský v stanovisku na vyjadrenia poslancov NR SR za SaS. "Ubezpečujem oboch poslancov, že sa nikam nechystám odísť, a preto ani nemám dôvod čokoľvek na poslednú chvíľu podpisovať. S uvedenými producentmi som sa nikdy nestretol, nepoznám ich, ani som ich nekontaktoval, takže súvislosti uvádzané na dnešnej tlačovej besede poslancov SaS J. Viskupiča a J. Kiššovej sú lži,“ dodáva sa v Nižňanského reakcii. Poslanci za SaS dnes informovali, že sa dozvedeli o nátlaku na producentov programov od samotných tvorcov, zmluvy, ktoré sa zvyčajne uzatvárali v polovici januára a neskôr, sa dnes STV snaží podpisovať od novembra. Na podozrivé skutočnosti okolo uzatvárania zmlúv pri väčších projektoch Viskupiča upozornili aj ľudia, ktorí ich majú sľúbené a zároveň i producenti, ktorí medzi vyvolenými nie sú. Podľa Viskupiča to dokazuje, že na celej záležitosti „niečo smrdí“, čo podľa neho potvrdzujú i externí dodávatelia programov. Kiššová i Viskupič sa domnievajú, že riaditeľ STV tak sabotuje schválený projekt zlúčenia Slovenskej televízie a Slovenského rozhlasu. Nevypovedateľnými zmluvami sa podľa nich Nižňanský môže snažiť spochybniť ekonomickú výhodnosť spojenia verejnoprávnych médií. Poslanci za SaS sa zhodujú, že s dlhodobými zmluvami treba počkať na nové vedenie televízie.

Poslanci za SaS Jozef Viskupič a Jana Kiššová vyzývajú riaditeľa Slovenskej televízie Štefana Nižňanského a manažment televízie, aby neuzatvárali dlhodobé zmluvy s producentmi programov, ktoré by predstavovali nášľapné míny pre nové vedenie STV. „Považujeme za neprijateľné, aby terajšie vedenie uzatváralo zmluvy, ktoré môžu ísť proti koncepcii nového vedenia. Je to neseriózne a nekorektné,“ povedala dnes na tlačovej besede Kiššová. Poslanci za SaS sa dozvedeli o nátlaku na producentov programov od samotných tvorcov, zmluvy, ktoré sa zvyčajne uzatvárali v polovici januára a neskôr, sa dnes STV snaží podpisovať od novembra. Na podozrivé skutočnosti okolo uzatvárania zmlúv pri väčších projektoch Viskupiča upozornili aj ľudia, ktorí ich majú sľúbené a zároveň i producenti, ktorí medzi vyvolenými nie sú. Podľa Viskupiča to dokazuje, že na celej záležitosti „niečo smrdí“, čo podľa neho potvrdzujú i externí dodávatelia programov. Kiššová i Viskupič sa domnievajú, že riaditeľ STV tak sabotuje schválený projekt zlúčenia Slovenskej televízie a Slovenského rozhlasu. Nevypovedateľnými zmluvami sa podľa nich Nižňanský môže snažiť spochybniť ekonomickú výhodnosť spojenia verejnoprávnych médií. Poslanci za SaS sa zhodujú, že s dlhodobými zmluvami treba počkať na nové vedenie televízie.

© 2010, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.