24. 3. 2011

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Chris Brown opustil rozhnevaný televízne štúdio programu televízie ABC Good Morning America a rozbil okno v šatni po tom, ako sa ho pýtali na útok na expriateľku Rihannu z roka 2009. Dvadsaťjedenročný spevák mal propagovať svoj nový album F.A.M.E., no po nepríjemných otázkach vtrhol do svojej šatne a začal kričať, až bol personál donútený zavolať ochranku. Z televízie potom odišiel bez trička. "To už je moja minulosť, dnes je tu môj nový album a na to sa plne sústreďujem," povedal v interview. "Vždy kladieme relevantné a pre verejnosť zaujímavé otázky, tak to bolo aj počas rozhovoru s pánom Brownom," uviedla televízia ABC v oficiálnom vyhlásení. Brown napadol Rihannu 8. februára 2009. V auguste 2009 ho odsúdili na šesť mesiacov verejnoprospešných prác, dostal päťročnú podmienku a musel absolvovať rok sedení o domácom násilí. Koncom februára mu losangeleský najvyšší súd zrušil zákaz približovania sa k speváčke. Podľa súdneho nariadenia sa Brown nesmel k speváčke priblížiť na menej ako 50 yardov (v prepočte 45,72 metra) a 10 yardov (v prepočte 9,14 metra) počas spoločenských podujatí. Sudkyňa Patricia Schnegg ho nahradila novým, ktoré spevákovi zakazuje obťažovať a prenasledovať Rihannu, no dovoľuje mu s ňou hovoriť.
Spolutvorca a producent úspešného britského kriminálneho seriálu Vraždy v Midsomeri (1997) Brian True-May, ktorého suspendovali za rasistické výroky, odstúpi po skončení aktuálnej sezóny. Informovala o tom televízia ITV, ktorá seriál vysiela. True-May sa síce mohol po ospravedlnení vrátiť na svoje miesto, no ako doplnil hovorca televízie, bolo jasné, že odíde po ukončení práce na aktuálnej 14. sezóne seriálu, ktorú začnú vysielať dnes. Brian True-May, ktorý na Vraždách v Midsomeri pracuje od roku 1997, keď ich začali vysielať, minulý týždeň v rozhovore pre Radio Times povedal, že šou by "nefungovala", ak by bolo jej herecké obsadenie rozmanitejšie a zahŕňalo by etnické menšiny. Seriál s kompletne bielym obsadením podľa neho zaujíma divákov na celom svete práve preto, že milujú zobrazovanú "anglickú snobskú excentrickosť". "Nemáme tam menšiny, pretože by to potom nebol anglický vidiek, to by jednoducho nefungovalo," vysvetlil 65-ročný True-May s tým, že sú poslednou "baštou anglickosti" a chceli by to tak udržať aj naďalej. Po zverejnení týchto výrokov ho produkčná spoločnosť All3Media, ktorá vlastní aj True-Mayovu Bentley Productions, suspendovala. "Sme šokovaní a zhrození týmito osobnými vyjadreniami Briana True-Maya, ktoré s ním v žiadnom prípade nezdieľa nikto iný v ITV," povedal pre denník Telegraph hovorca televízie ITV. Sám True-May pritom v rozhovore uznal, že jeho vyjadrenia zrejme nie sú politicky korektné, a dodal, že "anglickosť" by mala zahŕňať iné rasy, no on nemá záujem meniť vzorec, ktorý bol dosiaľ úspešný. Etnická diverzita by totiž podľa neho bola v seriáli inšpirovanom knihami Caroline Graham "nemiestna". Informácie zverejnila webová stránka www.bbc.co.uk.
Film inšpirovaný seriálom 24 (2001) sa do kín dostane v lete 2012. Potvrdil to predstaviteľ hlavnej postavy Kiefer Sutherland. Ako Jack Bauer sa znova vráti na "pľac" v septembri, zatiaľ však nie je jasné, kto bude snímku režírovať. Poslednú časť seriálu odvysielala televízia Fox 24. mája 2010. Odvtedy fanúšikovia a fanúšičky čakajú na film, ktorý im tvorcovia po oznámení konca seriálu sľúbili. Prvú časť 24 odpremiérovali v Spojených štátoch amerických 6. novembra v roku 2001. Populárnym sa stal aj tým, že tvorcovia v ňom využívajú techniku "reálneho času". Každá séria zobrazuje jeden deň v živote Jacka Bauera, jeho rodiny a spolupracovníkov v protiteroristickej jednotke v Los Angeles. Jedna séria má 24 epizód, pričom každá časť seriálu zobrazuje jednu hodinu dňa. Seriál využíva rozdelenie obrazu do okien, aby zobrazil konanie jednotlivých postáv paralelne v čase. Na svojom konte má 24 viacero prestížnych ocenení. Okrem iných aj dva Zlaté glóbusy, jeden za Najlepší televízny seriál - drámu (2004), druhý dostal Kiefer Sutherland za Najlepší mužský herecký výkon v televíznom seriáli - dráme (2002). Získal celkovo 20 cien Emmy. "Toto bola moja životná úloha a nikdy nebudem schopný dostatočne poďakovať všetkým za to, že mi to umožnili," uviedol Sutherland. Informácie zverejnila webová stránka totalfilm.com.
Ukrajinská prokuratúra vo štvrtok oficiálne obvinila bývalého prezidenta Leonida Kučmu z vraždy opozičného novinára Georgija Gongadzeho v roku 2000. Novinárom to povedal sám exprezident. "Obvinili ma," vyhlásil po vypočutí v úrade generálneho prokurátora, ktorý proti nemu začal trestné stíhanie v . Kučma reagoval slovami, že je nevinný a pripravený to aj dokázať. K zavraždeniu Gongadzeho, ktorý patril k najznámejším kritikom Kučmu, sa priznal bývalý vysokopostavený predstaviteľ Kučmovho ministerstva vnútra Olexyj Pukač. V roku 2000 ho uniesol, zadusil, odťal mu hlavu sekerou a telo zakopal v lese neďaleko Kyjeva. Opozícia i Gongadzeho rodina spájala so zločinom aj exprezidenta, jeho rola v tomto prípade však nikdy nebola dostatočne objasnená. V septembri 2010 vyšetrovatelia dospeli k záveru, že objednávateľom vraždy bol vtedajší minister vnútra Jurij Kravčenko, ktorý spáchal v roku 2005 samovraždu. Kto však za vraždou skutočne stojí, ostáva stále otvorené. Kučma, ktorý bol druhým ukrajinským prezidentom od získania nezávislosti, vládol v rokoch 1994-2005.
© 2011, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.