16. 6. 2011

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Britský spisovateľ Terry Pratchett obhajoval televízny dokument zachytávajúci okamih smrti nevyliečiteľne chorého muža. Snímku Choosing to Die (Zomrieť podľa svojej voľby) odvysielala televízia BBC v pondelok večer. Pratchett v nej sprevádza 71-ročného Petra Smedleyho, ktorý sa rozhodol zomrieť na švajčiarskej klinike Dignitas. Pratchett, ktorý má 63 rokov, je dlhodobým zástancom práva vybrať si okamih smrti. Sám trpí od roku 2007 Alzheimerovou chorobou Eutanáziu odvysielala v podobnom programe prvýkrát v Británii v roku 2008 televízia Sky. Dokument BBC napriek tomu opäť vyvolal protesty odporcov eutanázie a kritiku verejnoprávnej BBC. V diskusii po odvysielaní programu Pratchett uviedol, že jeho názor na asistovanú samovraždu nezmenilo ani to, že bol počas dokumentu svedkom Smedleyho umierania. Naopak, Liz Carrová, ktorá bojuje za práva postihnutých, označila program za propagandu eutanázie a vyjadrila prekvapenie, že ho BBC odvysielala. "Ja a mnoho ďalších postihnutých a smrteľne chorých ľudí sa obávame, čo by legalizácia asistovanej samovraždy znamenala," uviedla. "Existujú dôkazy, že čím viac tieto veci ukazujete, tým viac samovrážd budete mať," povedal Alistair Thompson, hovorca skupiny Care Not Killing, ktorá vystupuje proti eutanázii. BBC odmietla, že by dokument mohol byť príkladom pre ďalšie samovraždy alebo že by bol zaujatý. "Film opisuje prežitok jedného človeka - Terryho cestu, pri ktorej skúma tento problém," povedal hovorca BBC. "Snímka dáva ľuďom možnosť utvoriť si na túto vec názor." Pratchett počas dokumentu hovorí s tromi mužmi trpiacimi degeneratívnymi ochoreniami motorického systému. "Verím, že každý, kto je postihnutý vážnou a smrteľnou chorobou, by mal mať možnosť zomrieť pokojne, s lekárskou pomocou a netrpieť," povedal v televíznej debate. Kritizoval tiež vládu za to, že problém prehliada. Podľa neho Smedley zomrel skôr, ako bolo nevyhnutné. Do Švajčiarska totiž odcestoval, kým bol schopný prepravy. Keby mohol samovraždu spáchať v Británii, urobil by to neskôr.
Copyright © ČTK 2011 Spravodajcu rozhlasovej stanice BBC zadržali v Tadžikistane pre podozrenie z príslušnosti k extrémistickej organizácii. Informovala o tom dnes tamojšia polícia. Päťdesiatročný Urunboj Usmonov je podozrivý, že je členom v Tadžikistane zakázaného islamského hnutia Hizb-ut-Tahrír. Podľa polície sa Usmonov, ktorý je tadžickým občanom, pridal v roku 2009 k ilegálnemu zoskupeniu s cieľom viesť "propagandu a propagovať toto hnutie na sociálnych sieťach". Ako pre agentúru AP povedala Usmonovova právnička, novinára zadržiavajú v prísne stráženom väzení na severe krajiny už dva dni, hoci súd schválil jeho väzbu až dnes popoludní. Obviňujú ho z toho, že využíva svoje zamestnanie na propagáciu myšlienok hnutia Hizb-ut-Tahrír. Napriek tomu, že úrady stredoázijskej republiky označujú Hizb-ut-Tahrír za extrémistickú skupinu, samotné hnutie verejne odsudzuje používanie násilia. Ide o panislamskú organizáciu, ktorá bežne legálne funguje v iných krajinách, vrátane Británie. Tadžikistan má strategický význam vo vojenskej misii NATO v Afganistane, predovšetkým pri zásobovaní jednotiek pôsobiacich na afganskom území. Chudobná bývalá sovietska republika zápasí s islamským povstaleckým odporom na hraniciach s Afganistanom a dlhoročný prezident Emomali Rachmon udržiava pod prísnou kontrolou miestne médiá a občianskoprávne skupiny.
Copyright © TASR 2011

Losangeleský vyšší súd poslal v stredu do arbitráže žalobu herca Charlieho Sheena na spoločnosť Warner Bros. za výpoveď zo sitcomu Dva a pol chlapa (2003). Sudca Allan Goodman tak neumožnil Sheenovi verejný proces, prostredníctvo ktorého chcel herec vysúdiť od Warner Bros. a spolutvorcu spomínaného seriálu Chucka Lorra 100 miliónov dolárov (v prepočte približne 70 miliónov eur). Lorre a predstavitelia Warner Bros. považujú toto rozhodnutie súdu za svoje víťazstvo. Problémového herca zo sitcomu vyhodili začiatkom marca, pričom ako dôvod predstavitelia Warner Bros. uviedli hercove verbálne útoky voči Lorrovi. Sheen preto tvorcov a producentov obľúbeného sitcomu zažaloval aj v mene zvyšku hereckého obsadenia a štábu, pričom žiada o náhradu majetkovej ujmy. Sudca Goodman však v stredajšom rozsudku uviedol, že podľa Sheenovej zmluvy sa podobné spory majú riešiť v arbitráži. "Sme veľmi spokojní s verdiktom súdu, ktorý rozhodol, že sa má celá záležitosť urovnať v arbitráži," uviedli v oficiálnom vyhlásení predstavitelia Warner Bros. Sheenov právnik Marty Singer si však myslí, že arbitrážny sudca môže celý prípad znova poslať do verejného procesu. "Som presvedčený, že môj klient z tohto prípadu vyjde ako víťaz. To je to, na čom záleží, kto vyhrá a kto prehrá a nie kto vyhrá v prípravných kolách," uviedol Singer.

© 2011, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.