16. 8. 2011

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Proces, v ktorom kurdská televízna stanica Roj TV, disponujúca aj dánskou licenciou, čelí obvineniu z velebenia a podpory teroristickej organizácie, sa dnes začal v Kodani. Prokurátor Jakob Buch-Jepsen v úvode procesu zopakoval výhrady voči tomuto elektronickému médiu a konštatoval, že velebí a podporuje Stranu kurdských pracujúcich (PKK), ktorú Turecko, Spojené štáty i Európska únia vnímajú ako teroristický subjekt. Žalobca, ktorý viní hneď dva subjekty so sídlom v Dánsku, a to Roj TV a jej materskú spoločnosť Mesopotamia Broadcast A/S METV, požaduje odobratie licencie Roj TV a finančný trest. Obhajca Björn Elmquist v úvode procesu zdôraznil, že TV Roj akúkoľvek podporu PKK popiera. Pred súdnou budovou, v ktorej sa začal proces, vyjadrilo podporu obvinenému médiu niekoľko desiatok osôb.
Britskí poslanci zvažujú opätovné predvolanie Jamesa Murdocha, aby im odpovedal na dodatočné otázky týkajúce sa odpočúvania britským bulvárnym denníkom News of the World. Murdoch mladší riadi európsku časť mediálneho impéria svojho otca Ruperta Murdocha a minulý mesiac pred parlamentným vyšetrovacím panelom pod prísahou vypovedal, že nevedel o rozsiahlom odpočúvaní telefonátov denníkom News of the World, ktorý Murdochovcom patrí. Jeho svedectvo spochybnili bývalý šéfredaktor News of the World Colin Myler a bývalý právnik spoločnosti Tom Crone. Členovia výboru pre kultúru, médiá a šport dnes informovali, že sa im nepodarilo vyriešiť rozpory vo výpovediach. Šéf výboru John Whittingdale sa vyjadril, že výbor "bude chcieť položiť ďalšie otázky Jamesovi Murdochovi". Myler a Crone budú svedčiť pred poslancami na budúci mesiac. Opätovné predvolanie J. Murdocha potvrdil aj ďalší člen výboru Tom Watson. "Vynorila sa otázka, či James Murdoch osobne výbor nezavádzal...Zatiaľ sme nedospeli k záveru," povedal. Podľa Whittingdalea výbor neplánuje opätovne predvolať Ruperta Murdocha, ktorý svedčil v ten istý deň ako jeho syn - 19. júla. Polícia vyšetruje obvinenia, že noviny News of the World ilegálne odpočúvali správy v mobilných telefónoch a podplácali políciu, aby získali informácie o celebritách, politikoch a obetiach zločinov. Mediálna spoločnosť News Corporation Ruperta Murdocha reagovala v júli na škandál ukončením vydávania novín vychádzajúcich 168 rokov. Bývalý reportér novín News of the World Clive Goodman v liste, ktorý má k dispozícii denník Guardian, uviedol, že vedenie redakcie bulvárneho denníka výslovne schválilo odpočúvanie telefonátov. Guardian dnes informoval, že list napísal Goodman pred štyrmi rokmi, po svojom prepustení z väzenia. Tvrdí v ňom, že ilegálne odpočúvanie sa uskutočňovalo "s plným vedomím a podporou" vedenia novín. Noviny a ich materská spoločnosť, News International, dlho trvali na tom, že Goodman bol jediným redaktorom, ktorý odpočúval hlasové správy z mobilov. Redaktor bol po prevalení škandálu prepustený, odsúdený a odpykal si vo väzení trest. Goodman v liste z 2. marca 2007, adresovanom riaditeľovi ľudských zdrojov spoločnosti News International Danielovi Clokeovi, argumentuje, že dostal výpoveď z redakcie neprávom, pretože konal so súhlasom vedenia. Podľa jeho slov odpočúvali telefonáty aj ďalší zamestnanci novín. "O tejto praxi sa zoširoka diskutovalo na denných poradách v redakcii, kým šéfredaktor akúkoľvek výslovnú zmienku o tom nezakázal."
Copyright © TASR 2011
V utorok sa v Tadžikistane začal proces s reportérom britskej vysielacej spoločnosti BBC, ktorý tamojším úradom odmietol prezradiť informácie o islamských militantoch. Urunbaja Usmonova, ktorý pracuje pre stredoázijské vysielanie BBC, tadžické úrady pôvodne obžalovali z členstva v zakázanej islamskej organizácii Hizb-ut-Tahrír, toto obvinenie však neskôr vypustili. Zadržali ho v júni a o mesiac prepustili s podmienkou, že pred procesom neopustí tadžické mesto Dušanbe. Tadžické bezpečnostné sily zadržali v posledných rokoch stovky členov skupiny Hizb-ut-Tahrír, ktorá operuje v nepokojnej oblasti pri hraniciach z Uzbekistanom. Zatknutie reportéra BBC však vyvolalo vlnu medzinárodnej kritiky. BBC a príbuzní zadržaného tvrdili, že vo väzení ho zbili. Organizácia Reportéri bez hraníc zas tvrdila, že zadržanie Usmonova súvisí s jeho novinárskou prácou. Po kritike úrady zrušili obvinenie z členstva v teroristickej organizácii a zmenilo ho za neposkytnutie informácií o aktivitách skupiny © 2011, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.