6. 2. 2014

TASR NEWS

TASR NEWS

 

Druhú päťročnicu verejnoprávnej TASR začína agentúra v pozícii, keď má stabilizované vzťahy so štátom, plní si úlohy dané zákonom, je komerčne úspešná a zároveň drží krok s dobou aj v oblasti využívania najmodernejších technológií. Jej úlohou bude tieto pozitívne trendy udržať. Pre TASR to uviedol predseda Správnej rady TASR Vladimír Masár potom, ako v budove Národnej rady prevzali štyria novozvolení členovia rady menovacie dekréty z rúk podpredsedníčky parlamentu Jany Laššákovej (Smer-SD).
      Národná rada 30. januára zvolila štyroch členov Správnej rady TASR, v oblasti ekonómie opäť uspel súčasný predseda rady, bývalý guvernér Národnej banky Slovenska, Vladimír Masár, Ján Sand bol zvolený za oblasť žurnalistiky. Ako odborník na informačné technológie bol úspešný Peter Alakša a ako expert na právo bol zvolený Boris Chovanec. Všetci štyria boli členmi rady aj prvých päť rokov po vstupe nového zákona o TASR do účinnosti v roku 2009. Piateho člena rady budú voliť samotní zamestnanci TASR.
      "Myslím si, že pozitívne zmeny, ktorými TASR prešla v priebehu posledných rokov, súviseli aj s novým zákonom a novým prístupom k voľbe členov správnej rady," odpovedal Masár na otázku, nakoľko sa v posledných piatich rokoch osvedčilo kreovanie rady ako skupiny štyroch expertov v presne definovaných oblastiach plus zástupcu zamestnancov.
      "Obdobie, ktoré sa teraz končí, bolo pomerne dynamické, najmä z pohľadu politického prostredia. Prechádzali sme aj takou fázou, kedy neboli reprezentanti štátu jednoznačne presvedčení o tom, aká je úloha TASR, a aký by mal byť vzťah medzi tlačovou agentúrou a štátom. Toto bola oblasť, ktorá spôsobovala určité turbulencie," poznamenal Masár. "TASR prešla aj výrazným zefektívnením hospodárenia, teda znižovaním nákladov a zvyšovaním efektívnosti. Tretia oblasť je, že sme zachytili moderné trendy, ktoré sú v oblasti médií veľmi dynamické," dodal. Dnes sú podľa neho vzťahy štátu a agentúry definované stabilnejšie. "Tak z ekonomického pohľadu, ako aj z pohľadu strategických rozhodnutí. Vieme, aké máme úlohy zo zákona, aké úlohy od nás štát vyžaduje. Druhá oblasť, ktorá je tiež veľmi dôležitá, je komerčná," zdôraznil.
      "Správna rada TASR má veľkú autoritu aj preto, že títo ľudia boli pri vzniku nového zákona o TASR, kedy sa agentúra zmenila na verejnoprávnu inštitúciu. TASR dokázala za uplynulé roky preklenúť rôzne obdobia, dokonca jedno také, keď išlo o jej existenciu," konštatoval predseda mediálneho výboru parlamentu Dušan Jarjabek (Smer-SD). Osvedčil sa podľa neho aj nový model kreovania správnej rady, kedy každý jej člen musí mať špecifické vzdelanie a skúsenosti. "Títo páni sú akýmsi vyvrcholením spoločenstva okolo TASR," komentoval úlohy správnej rady Jarjabek s tým, že práca tohto orgánu je omnoho stabilnejšia a menej turbulentná, ako je to napríklad v prípade Rady RTVS. Podľa Jarjabka sa TASR stala pilierom objektívnosti aj vďaka stabilite vyplývajúcej z dobrej spolupráce jej správnej rady s vedením agentúry, reprezentovaným generálnym riaditeľom Jaroslavom Rezníkom.
      Poslanci Národnej rady SR 30. januára zvolili v tajnej voľbe štyroch členov Správnej rady Tlačovej agentúry SR. Piateho člena vyberajú hlasovaním zamestnanci agentúry. Výsledky voľby oznámili na záver tretieho rokovacieho dňa 29. schôdze NR SR.
      Parlament volí kandidátov podľa špecifikácií, ktoré určuje zákon - jeden musí byť odborníkom v ekonomickej oblasti, ďalší v žurnalistike, tretí člen Správnej rady TASR musí byť právnik a štvrtý expert v oblasti informačných technológií.
      Funkčné obdobie člena Správnej rady TASR je päťročné, medzi právomoci rady patrí napríklad voľba generálneho riaditeľa Tlačovej agentúry. Potreba voľby Správnej rady TASR vyplýva zo zákona o Tlačovej agentúre Slovenskej republiky, ktorý parlament schválil v septembri 2008. Podľa zákona, ktorý nadobudol účinnosť 1. januára 2009, sa Tlačová agentúra SR pretransformovala z príspevkovej organizácie na verejnoprávnu inštitúciu.
      Funkčné obdobie novozvolených členov Správnej rady TASR začne plynúť 27. februára 2014.

Copyright © TASR 2013