9. 9. 2015

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS



Najlepšie zarábajúcimi televíznymi herečkami podľa magazínu Forbes sú Američanka Kaley Cuoco-Sweeting a rodená Kolumbijčanka Sofía Vergara, ktoré od júna 2014 do júna 2015 zarobili zhodne po 28,5 milióna dolárov (v prepočte približne 25,5 milióna eur).
Štyridsaťtriročná Vergara sa pritom na vrchole zoznamu objavila už štvrtý rok po sebe, za čo vďačí úlohe v seriáli Moderná rodina (2009). Okrem toho zarába aj na reklamných zmluvách s rôznymi spoločnosťami a je spoluzakladateľkou firmy Latin World Entertainment.
Dvadsaťdeväťročná Kaley Cuoco-Sweeting s ňou zdieľa prvé miesto najmä vďaka účinkovaniu v seriáli Teória veľkého tresku (2007), kde dostáva milión dolárov za epizódu.
Na druhej priečke je 45-ročná Julie Bowen, ktorá takisto hrá v Modernej rodine. Rodáčka z Baltimoru v Marylande si za spomínané obdobie pripísala na konto dvanásť miliónov dolárov (10,8 milióna eur). Za ňou nasleduje Ellen Pompeo z Kliniky Grace (2005) so zárobkom 11,5 milióna dolárov (10,3 milióna eur). Prvú päťku uzatvára Mariska Hargitay, známa predovšetkým zo seriálu Zákon a poriadok: Špeciálna jednotka (1999), ktorá si prilepšila o jedenásť miliónov dolárov (9,9 milióna eur). Nasledujú Julianna Margulies, Amy Poehler, Mindy Kaling, Kerry Washington, Patricia Heaton, Tina Fey, Emily Deschanel, Pauley Perrette, Robin Wright či Zooey Deschanel.



Zoznam najlepšie platených televíznych herečiek podľa magazínu Forbes:



1. Sofía Vergara - 28,5 milióna dolárov
- Kaley Cuoco-Sweeting - 28,5 milióna dolárov
2. Julie Bowen - 12 miliónov dolárov
3. Ellen Pompeo - 11,5 milióna dolárov
4. Mariska Hargitay - 11 miliónov dolárov
5. Julianna Margulies - 10,5 milióna dolárov
- Amy Poehler - 10,5 milióna dolárov
6. Mindy Kaling - 9 miliónov dolárov
7. Kerry Washington - 7 miliónov dolárov
- Patricia Heaton - 7 miliónov dolárov
8. Tina Fey - 6,5 milióna dolárov
- Emily Deschanel - 6,5 milióna dolárov
9. Pauley Perrette - 6 miliónov dolárov
10. Robin Wright - 5,5 milióna dolárov
11. Zooey Deschanel - 5 miliónov dolárov



Americká tenistka Serena Williamsová očividne nebola vo svojej koži, keď na tlačovej konferencii po triumfe nad sestrou Venus 6:2, 1:6, 6:3 vo štvrťfinále dvojhry žien na US Open odpovedala na otázky novinárov. Unavovali ju najmä tie týkajúce sa jej pocitov zo zdolania staršej sestry. A nebolo ich málo.
"Nič v príprave som neurobila inak. Iba som išla odohrať zápas proti ťažkej súperke," reagovala Serena Williamsová, či z kontextu zisku sezónneho Grand Slamu sa nejako špeciálne pripravovala na sesterský duel.
Na väčšinu otázok akreditovaných médií odpovedala víťazka s vážnou tvárou, akoby ju postup do semifinále ani veľmi netešil. Pri hodnotení zápasu chválila viac Venus ako seba a označila ju za najťažšiu súperku, proti ktorej v kariére nastúpila.
"Odohrala som toho dosť aj proti viacerým hráčkam zvučného mena. Či to boli Lindsay Davenportová, Jennifer Capriatiová, Martina Hingisová, Kim Clijstersová alebo Justine Heninová. So všetkými týmito tenistkami som viackrát prehrala, ale ani jedna z nich nepoznala moju hru tak dobre ako práve Venus a nezdolávala ma tak často ako Venus," skonštatovala 33-ročná Serena.
Na podpichnutie jedného z novinárov, prečo sa neusmieva a viac si neužíva ďalší zápasový triumf, ktorý ju posúva bližšie k zisku tzv. pravého Grand Slamu, už zareagovala mierne podráždene.
"Je polhodinka pred polnocou a akiste tušíte, že by som už radšej bola v posteli. Ráno musím skoro vstávať na tréning. Už sa mi nechce dookola odpovedať na tie isté otázky a vy mi ich stále kladiete. Radosť z toho rozhodne nemám,“ povedala zjavne rozladená Serena a krátko na to sa rozosmiala. "Tak som vás predsa prinútil zasmiať sa. A môžem sa ešte niečo opýtať?" zareagoval novinár. "Zase to bude o Venus?" hlesla už takmer spiaca Serena, na čo sa ozval smiech prítomných. "Nie, bude to o Roberte Vinciovej, súperke v semifinále," dodal novinár a tlačovka potom ešte chvíľu pokračovala.
"Roberta je v semifinále grandslamového turnaja z nejakého dôvodu. Hrali sme proti sebe nedávno v Kanade a zapotila som sa. Určite ju nemienim podceniť. Nečakám, že to proti nej pôjde ľahko. Hrá výborne a určite sa dobre na mňa pripraví,“ povedala S. Williamsová k svojej semifinálovej súperke.
Na konci tlačovej konferencie Serena dostala ešte otázku, s čím bola najspokojnejšia vo víťaznom zápase proti Venus, a jej odpoveď bola absolútne úprimná. "S tým, keď som konečne odchádzala z kurtu a mohla si povedať, že to už mám za sebou."


Dva popredné berlínske denníky - Bild a Berliner Zeitung - vyšli dnes aj s arabskými prílohami, uviedla agentúra DPA. Denníky sa objavili v novinových stánkoch v nemeckej metropole a jej okolí, distribuovali ich aj do tamojších utečeneckých centier.
Cieľovou skupinou štvorstranovej prílohy oboch novín sú utečenci a podľa slov ich vydavateľa - vydavateľstva Axel Springer - obsahuje tipy o tom, kde získať potrebné informácie či ako sa pohybovať v Berlíne a tiež stručnú konverzačnú príručku nemčiny.
Mediálny gigant ďalej uviedol, že výtlačky boli dnes ráno zaslané aj do utečeneckých a registračných centier. Ďalšie cudzojazyčné vydania denníkov však podľa hovorkyne spoločnosti v pláne nie sú.
Denník Bild rozdúchal diskusiu o migrantoch už svojim utorňajším vydaním, v ktorom nezverejnil žiadne fotografie. Takéto rozhodnutie bolo reakciou na kritiku, ktorú si noviny vyslúžili minulý týždeň pre uverejnenie snímky trojročného sýrskeho chlapčeka Ajlana Kurdího, ktorý sa aj s väčšinou svojej rodiny utopil pri pokuse doplávať z Turecka na grécky ostrov Kos.
Zverejnenie fotografie Ajlana svetovými médiami vyvolalo početné reakcie na sociálnych sieťach, kde sa užívatelia sporili ohľadom toho, či je etické zdieľať a šíriť takéto fotografie. Bild na diskusiu reagoval utorňajším - výlučne textovým - vydaním denníka, pričom vyhlásil: "Týmto sme chceli ukázať, aké dôležité sú v žurnalistike fotografie."




©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo
rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.






Kameramanku súkromnej maďarskej televízie N1TV prepustili v utorok večer po tom, ako na verejnosť prenikli zábery, na ktorých kope do migrantov a podráža im nohy. Informovala o tom dnes agentúra Reuters.
Viaceré videá zachytávajú ženu ako kope do dievčaťa a následne podráža nohu mužovi nesúcemu v náručí malé dieťa. K incidentu došlo počas po tom, ako skupina utečencov prerazila policajný kordón pri juhomaďarskej obci Röszke ležiacej v bezprostrednej blízkosti hranice so Srbskom. Televízia meno prepustenej kameramanky neuviedla, podľa stránky 444.hu však ide o Petru Lászlóovú.
"Zamestnankyňa N1TV dnes preukázala neakceptovateľné správanie pri prijímacom tábore v Röszke," uviedla vo vyhlásení N1TV, známa tiež ako televízia Nemzeti. Dodala, že kameramanke s okamžitou platnosťou vypovedala pracovnú zmluvu.
"Verím, že sme spravili, čo sme v tejto situácii museli spraviť. Nerozumieme ako sa to mohlo stať, je to šokujúce a neakceptovateľné," uviedol šéfredaktor stanice Szabolcs Kisberk. Samotná Lászlóová sa k prípadu doposiaľ nevyjadrila.
Maďarsko zastáva voči utečencom prekračujúcim jeho hranice v snahe dostať sa predovšetkým do Nemecka pomerne tvrdý postoj. Jeho vláda migrantov vykresľuje ako hrozbu pre európsku prosperitu a kresťanské hodnoty, napísala agentúra Reuters.
Televízia N1TV sa podľa vlastných slov zaoberá "národnými témami". Raz týždenne vysiela diskusnú reláciu s Gáborom Vonom, predsedom maďarskej ultrapravicovej strany Jobbik.




Dvaja pracovníci médií zahynuli v Pakistane priebehu 24 hodín pri dvoch útokoch neznámych ozbrojencov, ku ktorým došlo v nepokojnom  prístavnom meste Karáči. Informovala o tom dnes agentúra AP s odvolaním sa na miestnu políciu.
      K prvému incidentu došlo v utorok večer, keď neznámi muži spustili paľbu na dodávku patriacu pakistanskej spravodajskej televízii Geo TV, pričom zabili vysielacieho technika a zranili vodiča.
      Druhý útok sa stal dnes ráno. Podľa zástupcu generálneho inšpektora pakistanskej polície neznámi ozbrojenci na motocykloch zastrelili novinára Áftába Álama, keď stál pred svojím domom. Álam v minulosti tiež pracoval pre Geo TV.
      Bezprostredne po útokoch nebolo jasné, či medzi nimi existuje nejaká súvislosť, a to vzhľadom na skutočnosť, že obete pracovali pre médiá. Spoločnosti Geo TV však v minulosti pakistanské úrady zakázali vysielať v dôsledku sporu s vplyvnou tajnou službou.
      Podľa Medzinárodnej federácie novinárov (IFJ) len v roku 2014 zahynulo v Pakistane 14 pracovníkov médií. Od roku 1992 ich pri rôznych útokoch zahynulo až 50.





Copyright © TASR 2015