8. 7. 2016

RTVS. Fetiše televízie

RTVS
Fetiše televízie



Projekt Fetiše televízie bude voľne nadväzovať na divácky úspešné televízne dokumentárne cykly Fetiše socializmu I a Fetiše socializmu II. V novom cykle sa pozrieme na fetiše samotnej (česko)slovenskej televízie , ktorá vzdelávala, zabávala, informovala a aj formovala socialistických divákov.
Aké boli špecifiká našej televízie, v čom bola jedinečná? Ktoré relácie boli najsledovanejšie, ktoré najzábavnejšie, ktorého moderátora, a ktoré seriály národ miloval? A ako to vyzeralo v zákulisí, ako sa relácie vyrábali, na aké zaujímavé historky si spomínajú zamestnanci televízie? Čo sa stalo s bývalými televíznymi hviezdami? Dozvieme sa zároveň aj niečo o nás, televíznych divákoch – aký mala televízia vplyv na náš vkus, na to, ako sme sa zabávali a na čom sme sa smiali, aká hudba a filmy sa nám páčili a o čom sme sa rozprávali v práci s kolegami.
Zaujímať nás tiež bude televízia, ktorá kedysi slúžila ako nástroj propagandy a čo sa v nej smelo a nesmelo. V cykle budú vystupovať známe tváre obrazovky , ale i rôzni ľudia zo zákulisia, bez ktorých by sa vysielať nedalo, a ktorých divák na obraze vidí málokedy. Predstavíme nielen tých, ktorí dramaturgicky viedli či schvaľovali ideologicky vhodné programy, vtedajšie televízne celebrity, ale aj tých, ktorí stáli za výrobou, osvetľovača, kameramana či šoféra prenosového vozu.

Zoznam epizód:

VČERA, DNES A TELEVÍZNE PONDELKY (8. júla o 21:30)
DETSKÍ HRDINOVIA (15. júla o 21:25)
TELEVÍZNE POSTAVIČKY (22. júla 21:25)
SPRAVODAJSTVO (29. júla o 21:25)
TELEVÍZNE HLÁSATEĽKY (5. augusta o 21:25)
GÓLY - BODY - TELEVÍZIA (12. augusta o 21:25)
VTIPNEJŠÍ NIE VŽDY VYHRÁ (19. augusta o 21:25)
ŠOFÉRI A ICH RIADITELIA (26. augusta o 21:25)