2. 2. 2023

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Novinára, ktorý kritizoval ruskú armádu, v neprítomnosti odsúdili na osem  rokov | Svet | .týždeň - iný pohľad na spoločnosť

Súd v Moskve v utorok v neprítomnosti odsúdil novinára Alexandra Nevzorova na osem rokov väzenia za šírenie dezinformácií o ruskej armáde, informovala v stredu britská stanica BBC monitorovaná agentúrou TASR. Nevzorov má okrem toho štyri roky zakázané byť administrátorom sociálnych sietí.
Ruské orgány činné v trestnom konaní začali voči Nevzorovovi viesť vyšetrovanie na základe zákona, ktorý bol v Rusku prijatý v marci 2022. Za vedomé šírenie nepravdivých správ o ruskej armáde hrozí trest odňatia slobody až do výšky 15 rokov.
Ruské orgány vyčítajú Nevzorovovi najmä jeho príspevok týkajúci sa ostreľovania juhoukrajinského prístavného mesta Mariupol zverejnený na platforme YouTube. Podľa ruských vyšetrovateľov tento príspevok sprevádzali aj "nehodnoverné fotografie civilistov zasiahnutých ostreľovaním".
Nevzorov okrem toho na svojom kanáli na YouTube, ktorý má 1,8 milióna odberateľov, deklaroval, že ruské jednotky ostreľovali pôrodnicu v Mariupole úmyselne.
BBC pripomenula, že Rusko toto tvrdenie rozhodne poprelo a obvinilo Ukrajinu zo "zinscenovanej provokácie".
Podľa BBC ruské úrady takto ignorujú početné svedectvá zahraničných novinárov i závery medzinárodných organizácií pre ľudské práva.
Nevzorov bol moskovským súdom súdený v neprítomnosti, pretože žije v zahraničí. V júni sa objavila informácia, že dostal ukrajinské občianstvo. Predtým bol v apríli ruským ministerstvom spravodlivosti vyhlásený za tzv. zahraničného agenta a v máji ho zaradili na zoznam hľadaných osôb a bol naňho vydaný zatykač.
Obžalovaní na základe zákona o dezinfomáciách o ruskej armáde boli už známi novinári, blogeri a politici. Nepodmienečné tresty za šírenie dezinformácií dostali napríklad politici Alexej Gorinov (sedem rokov väzenia) a Iľja Jašin (osem a pol roka).
Prvý rozsudok vynesený v neprítomnosti vynesený minulý týždeň nad expolicajtom Olegom Kašincevom, ktorý bol odsúdený na osem rokov väzenia.

Je to potvrdené: Irán má nového prezidenta, voľby vyhral konzervatívec Raísí  | Nový Čas

Iránsky prezident Ebráhím Raísí uviedol, že sociálne siete WhatsApp a Instagram zostanú v krajine zablokované a obe platformy obvinil z podnecovania protivládnych protestov. TASR správu prevzala v stredu z agentúry AFP.
WhatsApp a Instagram vlastní americká spoločnosť Meta a podľa Raísího boli "počas nedávnych nepokojov v krajine koreňom neistoty".
"Tieto dve platformy budú môcť fungovať len vtedy, ak budú mať v krajine zákonného zástupcu zodpovedného za aktivity ich používateľov," povedal iránsky prezident v utorok večer v televíznom vysielaní.
Iránsky minister komunikácií Ísá Zárepúr v stredu uviedol, že "Najvyššia rada pre národnú bezpečnosť za prítomnosti prezidenta, šéfa súdnictva a predsedu parlamentu" schválila, že WhatsApp a Instagram zostanú zablokované.
Iránske úrady už zablokovali prístup na sociálne siete Facebook, Twitter, YouTube, Telegram a TikTok.
Protesty v islamskej republike vypukli v septembri minulého roka. Podnietila ich smrť 22-ročnej Kurdky Mahsy Amíníovej, ktorú zadržala mravnostná polícia pre údajné porušenie prísnych predpisov týkajúcich sa obliekania. Mladá žena zomrela 16. septembra v policajnej väzbe.
Už pred protestami bol prístup na internet v krajine obmedzený a na väčšinu zahraničných webových stránok sa dalo dostať len cez virtuálne privátne siete.




Copyright © TASR 2022

Android Apps by Google LLC on Google Play

Google sa zaviazal vykonať vo viacerých svojich produktoch a službách zmeny, aby zladil svoje praktiky s právom EÚ – ide predovšetkým o nedostatočnú transparentnosť a nejednoznačné informácie pre spotrebiteľov. V roku 2021 Google vstúpil do dialógu so sieťou spolupráce v oblasti ochrany spotrebiteľa (sieť CPC), ktorú koordinuje Európska komisia a ktorú vedie holandský Úrad pre spotrebiteľov a trhy a belgické Generálne riaditeľstvo pre hospodársku inšpekciu. Na základe tohto dialógu Google súhlasil, že začne dodržiavať pravidlá EÚ v oblasti ochrany spotrebiteľa a zavedie zmeny na svojich stránkach Google Store, Google Play Store, Google Hotels a Google Flights. Google sa na základe dialógu zaviazal obmedziť svoju možnosť robiť jednostranné zmeny pri objednávkach, pokiaľ ide o cenu alebo stornovanie. Takisto prisľúbil vytvoriť e-mailovú adresu, ktorú budú môcť používať výhradne orgány na ochranu práv spotrebiteľov na nahlasovanie nezákonného obsahu a žiadosti o jeho rýchle odstránenie. Okrem toho Google súhlasil so zavedením celého radu zmien svojich praktík. Sieť CPC bude aktívne monitorovať plnenie týchto záväzkov. Vnútroštátne orgány budú monitorovať a presadzovať dodržiavanie predpisov v prípadoch, keď pochybnosti pretrvajú. Pôjde konkrétne o jednu praktiku, pri ktorej Google ešte úplne nedodržiava nariadenie o geografickom blokovaní. Spoločnosť totiž uplatňuje technické obmedzenia na používanie aplikácií, ktoré by inak boli v krajine, v ktorej sa používateľ dočasne nachádza, bežne dostupné. Google objasnil, že používatelia môžu zmeniť svoju krajinu pobytu raz za rok, ak chcú získať prístup k miestnym aplikáciám a hrám v inom členskom štáte. Táto zmena však môže viesť k strate získaného obsahu a platného kreditu, čo podľa nariadenia o geografickom blokovaní porušuje pravidlá.

Podrobnosti:

Tlačová správa

 

Andrew Tate: A timeline from Twitter rows to a Romanian cell | World News |  Sky News

Rumunský súd v stredu potvrdil druhú 30-dňovú väzbu pre influencera Andrewa Tatea do 27. februára. Tridsaťšesťročného britsko-amerického občana zadržali koncom decembra v Bukurešti spolu s jeho bratom Tristanom a dvoma rumunskými ženami v súvislosti s obvineniami z obchodovania s ľuďmi, znásilnenia a členstva v organizovanej zločineckej skupine.
Súd 20. januára rozhodol o predĺžení väzby o ďalších 30 dní, kým bude polícia pokračovať vo vyšetrovaní, no Tate sa voči verdiktu odvolal, pričom spoločne s bratom obvinenia odmietajú.
Bývalý profesionálny kickboxer Tate, ktorý má milióny sledovateľov na sociálnych sieťach a v Rumunsku údajne žil od roku 2017, si pred časom vyslúžil zákaz od viacerých internetových platforiem pre jeho mizogýnne názory a nenávistné prejavy.
Rumunská agentúra DIICOT, ktorá sa venuje vyšetrovaniu organizovaného zločinu, ešte v decembri informovala, že identifikovala šesť pravdepodobných obetí sexuálne zneužitých organizovanou skupinou. Vyšetrovatelia sa snažia zistiť, či Tate lákal ženy do Rumunska na sľuby vážneho vzťahu alebo manželstva a neskôr ich nútil alebo zmanipuloval, aby pre neho pracovali ako modelky v chatovacích miestnostiach pre dospelých.
Obete údajne držali pod neustálym dohľadom a podrobovali „fyzickému násiliu a psychickému nátlaku“, skupina ich sexuálne zneužívala a nútili ich účinkovať v pornografii. Preverujú tiež obvinenia zo znásilnenia.

Zdroj: SITA