23. 3. 2023

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS 

 Tiktok umožní tvorcom spoplatniť videá. Od sledujúcich budú môcť vyberať  predplatné - Obraz a zvuk - Veda a technika - Pravda




Generálny riaditeľ spoločnosti TikTok odmietol tvrdenia, že prevádzkovateľ videoaplikácie postupuje osobné údaje amerických užívateľov vláde v Pekingu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AP. Šou C' Čche sa má vo štvrtok (23. 3.) zúčastniť na vypočúvaní v americkom Kongrese.
"TikTok nikdy s čínskou vládou nezdieľal žiadne údaje a ani nedostal takúto požiadavku. (...) Takejto požiadavke by ani nevyhovel, aj keby bola niekedy vznesená," plánuje povedať Šou C' Čche americkým zákonodarcom podľa v stredu zverejnených úryvkov z pripravovaného vystúpenia.
Materskú spoločnosť TikToku ByteDance nevlastní a ani nekontroluje žiadny vládny alebo štátny subjekt, pokračoval. "Dovoľte mi povedať to jednoznačne - ByteDance nie je agentom Číny ani žiadnej inej krajiny," zdôraznil.
Šou C' Čche má v americkom Kongrese vypovedať v súvislosti s možným postupovaním osobných údajov čínskej vláde a ďalšími záležitosťami.
Mimoriadne populárna sociálna sieť TikTok má na celom svete asi miliardu používateľov. Len v USA TikTok používa viac ako 100 miliónov ľudí, najmä z radov mladšej generácie. V ostatných rokoch sa sieť dostala na Západe pod prísny dohľad pre obavy, že by mohla Pekingu poskytovať prístup k citlivým údajom používateľov z celého sveta.
Kongres USA už vlani v decembri schválil zákaz používania TikToku na služobných zariadeniach svojich zamestnancov. Z bezpečnostných dôvodov sa pre tento krok rozhodli viaceré ďalšie krajiny, ako aj Európska komisia, Európsky parlament i Rada EÚ.
                                                     China Media Group - Wikipedia

 
Pri príležitosti trojdňovej štátnej návštevy čínskeho prezidenta, ktorá sa začala v pondelok, odvysielajú hlavné televízne kanály v Rusku ruské vydanie druhej sezóny videoseriálu spoločnosti China Media Group „Klasici citovaní Si Ťin-pchingom".
Seriál, ktorý predstavuje citáty Si Ťin-pchinga zo starých čínskych príbehov a klasikov z jeho prejavov a článkov, bude vysielaný na spravodajskom kanáli Rossija-24, ktorý patrí Všeruskej štátnej televíznej a rozhlasovej spoločnosti, a súčasne sa bude vysielať na jej novej mediálnej platforme. Videoseriál odvysielajú aj ruská televízia Big Asia TV, televízia BRICS a ďalšie kanály.
Seriál sa zameriava na témy ako „pracovitosť", „lojalita", „čestnosť", „zdieľanie" a „vzťah k životnému prostrediu" a jasne poukazuje na rozsiahle a hlboké kultúrne úspechy Si Ťin-pchinga, jeho hlboký záujem o ľudí a hlbokú lásku k národu.
Zároveň vyzdvihuje a vysvetľuje širokú a hlbokú tradičnú čínsku kultúru, ktorá obsahuje konotácie na novú dobu a hodnoty globalizácie.

                              Novým generálním ředitelem ČTK je Jaroslav Kábele | MediaGuru

Cieľom zvoleného generálneho riaditeľa Českej tlačovej kancelárie (ČTK) Jaroslava Kábeleho je zachovať spoľahlivosť agentúry pri tvorbe nezávislých správ. Zároveň chce držať krok s dobou v oblasti nových technológií. Rozvíjať by chcel aj spoluprácu s Tlačovou agentúrou Slovenskej republiky (TASR). Povedal to v stredu spravodajkyni TASR v Prahe.
"Predovšetkým chcem, aby ČTK zostala tým, čím je – teda spoľahlivou továrňou na nezávislé správy, aby sa na ňu všetci klienti mohli spoľahnúť a dostali od nej to, čo potrebujú," vyhlásil jej budúci generálny riaditeľ. "Chcem, aby držala krok s dobou. To znamená, aby sme všetci sledovali nové technológie a možnosti a prispôsobovali sa im," doplnil.
Mediálny trh v Česku už podľa neho veľký potenciál rastu príjmov neponúka. Zamerať sa preto chce napríklad na získanie nových nemediálnych klientov, teda firiem. "My im môžeme predávať buď spravodajstvo alebo naše špeciálne služby typu zverejňovania tlačových správ alebo videostreamy," dodal.
Jedným z nových projektov má byť aj Presscentrum priamo v budove ČTK pri Václavskom námestí. Podľa slov Kábeleho pôjde o priestor na prenájom so všetkými službami vrátane možnosti odvysielania tlačových konferencií. "Sľubujeme si od toho, že ČTK sa stane akýmsi prirodzeným centrom konania rôznych akcií," načrtol budúci šéf agentúry. "Môj osobný sen je dostať tam napríklad módnu prehliadku," dodal.
ČTK bude tento rok hospodáriť so stratovým rozpočtom, počíta so schodkom 4,8 milióna českých korún (približne 202.000 eur). Dôvodom je nárast cien energií a inflácia. Fungovanie agentúry by to podľa Kábeleho ovplyvniť nemalo. "Mali by sme to zvládnuť, lebo máme ešte nejaké zásoby v nerozdelenom zisku," hovorí súčasný šéf stratégie a rozvoja ČTK.
Rozvíjať chce aj spoluprácu s agentúrou TASR na Slovensku, ktorá bola pred rozdelením spoločného štátu súčasťou vtedy ešte Československej tlačovej kancelárie. "Nedávno sme sa dohodli na tom, že by sme našim klientom ponúkli rozšírenie cieľovej skupiny na zverejňovanie tlačových správ v tej druhej krajine," uviedol príklad spolupráce. "Firma, ktorá podniká v oboch krajinách, by správu vydala zároveň v Česku aj na Slovensku," vysvetlil zámer budúci generálny riaditeľ ČTK.
Jaroslav Kábele začínal v ČTK ako stážista ešte pred Nežnou revolúciou. Na začiatku 90. rokov bol zástupcom vedúceho domácej rubriky. Neskôr pracoval vo vydavateľstve Mafra, bol pri vzniku portálu iDNES.cz, kde napokon pôsobil ako šéfredaktor. Od roka 2013 šéfoval celej on-line sekcii vydavateľstva. Pred šiestimi rokmi sa vrátil do ČTK, aby riadil rozvojové projekty.

                               Na čele Rádia Slobodná Európa končí šéf napojený na Trumpa

Americká stanica Rádio Slobodná Európa/Rádio Sloboda (RFE/RL) spustila v Estónsku, Lotyšsku a Litve nový program pre ruskojazyčných poslucháčov. Cieľom je príslušníkom po rusky hovoriacej menšiny ponúknuť objektívne spravodajstvo. RFE/RL chce takisto vzdorovať dezinformáciám, ktoré šíri Moskva. TASR informuje na základe stredajšej správy agentúry DPA.
Polhodinový program s názvom "Current Time Baltics" bude vysielaný naživo od pondelka do piatku o 17.00 h. Produkovaný je v redakcii RFE/RL v Rige s podporou novinárov v Tallinne a Vilniuse. Jedným z prvých hosťov v štúdiu bol lotyšský prezident Egils Levits. Pobočku v metropole Lotyšska otvorila stanica po tom, čo bola donútená zavrieť svoju pobočku v Moskve.
Výkonný riaditeľ RFE/RL Jamie Fly vo vyhlásení uviedol, že tento program bude "dôležitou protiváhou k škodlivým klamstvám Kremľa týkajúcich sa demokratických inštitúcií a hodnôt pobaltských štátov".
DPA píše, že mnohí ľudia patriaci k ruskojazyčnej menšine žijúcej v troch pobaltských štátoch dlho sledovali len ruskú štátnu televíziu, ktorá vysielala z Moskvy. Po začiatku ruskej invázie na Ukrajine však Estónsko, Lotyšsko a Litva ruskú televíziu zakázali z dôvodu šírenia nepravdivých informácií a vojnovej propagandy či podnecovania nenávisti.
Rádio Slobodná Európa je financované formou grantu z rozpočtu Kongresu USA, avšak ako tvrdí, Washington do jeho spravodajstva nijako nezasahuje. Vysiela v 27 jazykoch a týždenne ho počúva vyše 40 miliónov ľudí v 23 krajinách.

 

 

Copyright  © TASR 2023

 

                       Über uns – Deutsche Umwelthilfe e.V.

Prominentná nemecká environmentálna skupina žaluje spoločnosť Meta, ktorá vlastní Facebook, pre neprestajné vyhrážky smrťou voči jej zamestnancom na sociálnej sieti. Deutsche Umwelthilfe (DUH) tvrdí, že Meta nepodnikla dostatočné kroky na zastavenie vyhrážok vo facebookovej skupine s viac ako 50-tisíc členmi namierených na jej riaditeľa Jürgena Rescha a ďalších.
Meta vo vyhlásení uviedla, že aktívne pracuje na zastavení nenávistných prejavov na svojich platformách. „Neustále investujeme do technológií a nástrojov na nahlasovanie, aby bolo možné nenávistné prejavy identifikovať a odstrániť ešte rýchlejšie. V tomto prípade sme odstránili obsah, ktorý nám bol nahlásený,“ vyjadrila sa spoločnosť.
DUH viedla významné kampane požadujúce, aby nemecké mestá presadzovali pravidlá kvality ovzdušia zákazom určitých silne znečisťujúcich vozidiel. To vyvolalo hnev automobilových nadšencov, pripomína agentúra AP.

          Andrew Tate: Brothers' custody extended by another month - BBC News



Súd v Rumunsku opäť predĺžil preventívne zatknutie influencera Andrewa Tatea o 30 dní.
Tridsaťšesťročného britsko-amerického občana zadržali koncom decembra v Bukurešti spolu s jeho bratom Tristanom a dvoma rumunskými ženami v súvislosti s obvineniami z obchodovania s ľuďmi, znásilnenia a členstva v organizovanej zločineckej skupine. Ani jedného z nich zatiaľ formálne neobvinili.
Hovorkyňa rumunskej agentúry DIICOT, ktorá sa venuje vyšetrovaniu organizovaného zločinu, Ramona Bolla uviedla, že sudca bukureštského tribunálu v stredu súhlasil so žiadosťou prokurátorov, aby boli všetci štyria zadržaní, kým bude vyšetrovanie pokračovať. Štvoricu možno zadržiavať maximálne 180 dní bez formálneho obvinenia. Očakáva sa, že Tate sa voči rozhodnutiu odvolá, ako to urobil v minulosti.
Minulý týždeň súd odmietol Tateovu žiadosť súd o prepustenie na kauciu.
Bývalý profesionálny kickboxer Tate, ktorý má milióny sledovateľov na sociálnych sieťach a v Rumunsku údajne žil od roku 2017, si pred časom vyslúžil zákaz od viacerých internetových platforiem pre jeho mizogýnne názory a nenávistné prejavy.
DIICOT ešte v decembri informovala, že identifikovala šesť pravdepodobných obetí sexuálne zneužitých organizovanou skupinou. Vyšetrovatelia sa snažia zistiť, či Tate lákal ženy do Rumunska na sľuby vážneho vzťahu alebo manželstva a neskôr ich nútil alebo zmanipuloval, aby pre neho pracovali ako modelky v chatovacích miestnostiach pre dospelých.
Obete údajne držali pod neustálym dohľadom a podrobovali „fyzickému násiliu a psychickému nátlaku“, skupina ich sexuálne zneužívala a nútili ich účinkovať v pornografii. Preverujú tiež obvinenia zo znásilnenia.

 

 

SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.