4. 11. 2023

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Bieloruský súd poslal v piatok do väzenia šéfredaktora nezávislého týždenníka Rehijanaľnaja hazieta za "poškodzovanie povesti štátu". Ide o najnovší prípad uväznenia novinára v krajine, ktorá potláča slobodu médií. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP.
Aľaxandr Mancevič (65) bol zadržaný v marci, keď prokuratúra dospela k záveru, že jeho noviny "vedome šíria nepravdivé informácie poškodzujúce povesť Bieloruska a jeho úradov".
"Súd sa rozhodol potrestať novinára štyrmi rokmi vo väzení s otvoreným režimom," oznámila organizácia na ochranu ľudských práv Viasna. Dodala, že Mancevič musí zaplatiť aj pokutu v prepočte približne 26.730 eur.
Od sporného znovuzvolenia autokratického lídra Alexandra Lukašenka v roku 2020 sú bieloruské nezávislé médiá cenzurované, zatvárané alebo donútené odísť do exilu.
Rehijanaĺnaja hazieta bol jedným z mála týždenníkov v menšinovom bieloruskom jazyku, ktorého používateľov vláda spája s opozičným hnutím.
Mancevič trval pred súdom na svojej nevine. "Nikdy som svoju vlasť nezradil," citovala jeho slová Viasna.
"Je to škoda, že ja ako starý otec nemôžem učiť svojho vnuka nové bieloruské slová. A moja dcéra nedokáže môjmu vnukovi vysvetliť, kde je jeho starý otec. Ale nebude sa za svojho starého otca hanbiť," dodal Mancevič.
V Bielorusku je približne 1500 politických väzňov, vrátane aktivistov za ľudské práva, politikov a žurnalistov.
Najpopulárnejší spravodajský portál Tut.By úrady v roku 2021 vyhlásili za "extrémistický", o rok neskôr sa to stalo aj najstarším novinám v bieloruštine Naša Niva.




Ruský súd v piatok odsúdil aktivistu Piotra Verzilova na osem a pol roka väzenia za porušenie prísnych ruských zákonov o cenzúre. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP.
Verzilov (36) je napojený na skupinu Pussy Riot a bol odsúdený "v neprítomnosti". Od roku 2020 nežije v Rusku, informoval opozičný spravodajský portál MediaZona, ktorý aktivista založil.
Súd vyhlásil, že príspevky Verzilova na sociálnych sieťach o ruských krutostiach v ukrajinskom meste Buča boli "nepravdivými informáciami". Podľa ruských zákonov to je trestný čin. Moskva tieto zákony proti odporcom zaviedla v prvých dňoch invázie na Ukrajinu.
Rusko odvtedy poslalo na dlhé roky do väzenia desiatky známych kritikov vojny.
Verzilov pre ruské médiá povedal, že na začiatku konfliktu odcestoval na Ukrajinu, aby nakrútil dokumentárny film, ale teraz bojuje na strane ukrajinských síl.
Súdny prípad bol založený na príspevkoch Verzilova na sociálnych sieťach, v ktorých zdieľal videá zachytávajúce zabitých civilistov zoradených na zemi vo vreciach na mŕtvoly v Buči a prirovnal ruských vojakov k Adolfovi Hitlerovi a Josifovi Stalinovi.
Ukrajinské sily objavili po oslobodení mesta Buča vlani v marci vyše 450 mŕtvych tiel. OSN minulý rok v decembri oznámila, že ruskí vojaci zabili v meste na predmestí Kyjeva najmenej 73 civilistov - 57 z nich bolo "narýchlo popravených". Ako OSN uviedla, stále vyšetruje vyše 100 ďalších údajných vrážd spáchaných ruskými silami.
Moskva opakovane tieto obvinenia odmietla a nepravdivo tvrdí, že zábery zachytávajúce desiatky mŕtvych civilistov boli zinscenované.
Skupina Pussy Riot sa stala známou v roku 2012, keď tri jej členky zatkli pre výtržníctvo za protest v pravoslávnom Chráme Krista Spasiteľa v centre Moskvy. Pred oltárom kostola zaspievali "punkovú modlitbu".

      

Copyright  © TASR 2023

 




Od začiatku vojny medzi Izraelom a militantným hnutím Hamas zahynulo už najmenej 33 novinárov. Referuje o tom spravodajský web CNN s odvolaním sa na Výbor na ochranu novinárov (CPJ).Počet obetí medzi novinármi zahŕňa 28 Palestínčanov, štyroch Izraelčanov a jedného občana Libanonu, uviedla CPJ. Osem novinárov bolo údajne zranených a deväť ďalších je údajne nezvestných alebo zadržaných, uviedla CPJ.

 

SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

 




Americká streamovacia platforma Netflix zatraktívni svoje lacnejšie predplatné s reklamou. Chce si tak zaistiť viac peňazí z reklamy, ktoré zatiaľ smerujú do klasických televízií. Užívatelia s reklamným predplatným si napríklad budú môcť čoskoro stiahnuť filmy a seriály na neskôr a obraz bude ostrejší vďaka rozlíšeniu Full HD. Firma, ktorá ponúka svoje služby aj v Českej republike, to uviedla v stredu na svojom webe .
Rok po spustení si predplatné s reklamou, ktoré zatiaľ v Česku nie je dostupné, získalo 15 miliónov zákazníkov. Celkovo má Netflix teraz vyše 247 miliónov predplatiteľov.
Ďalšou novinkou je, že zákazníci s reklamným predplatným budú môcť v budúcnosti využívať službu na dvoch zariadeniach súčasne. V novom reklamnom formáte bude možné po zhliadnutí troch dielov seriálu priamo po sebe sledovať štvrtý diel bez reklám.
Podľa skorších údajov Netflixu sa pre predplatné s reklamou v krajinách, kde je dostupné, rozhodlo približne 30 percent nových zákazníkov. Tento vývoj ide ruka v ruke s obmedzením zdieľania účtov mimo jednu domácnosť.
Na druhú stranu chce Netflix tiež vyjsť v ústrety inzerentom. Okrem iného budú môcť okrem súčasných pätnástich a tridsaťsekundových klipov zverejňovať aj desiatich, dvadsiatich a šesťdesiatsekundových spotov. Inzerenti budú tiež schopní lepšie merať úspešnosť svojich reklamných kampaní - a podľa vzoru osvedčenom v televízii tiež sponzorovať programy.
Obľuba streamovacích služieb zvyšuje tlak na obchodný model klasických televíznych kanálov. Na domácom trhu Netflixu tiež diváci stále častejšie rušia drahé káblové zmluvy s mnohými televíznymi kanálmi, uviedla agentúra DPA.
Generálny riaditeľ spoločnosti Walt Disney Robert Iger sa domnieva, že budúcnosť jeho skupiny bez klasických televíznych staníc, ako je ABC, je pravdepodobná. Kedysi boli pre firmu spoľahlivým zdrojom peňazí, ale teraz sa tento biznis zmenšuje – a to rýchlejšie, než Iger podľa vlastného priznania očakával.

Copyright  © ČTK 2023