24. 9. 2006

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Hlavná predstaviteľka María Adelaida Puerta

Kolumbia má novú telenovelu, ktorá "otriasa " národom . Primetimová a denná Sin Tetas no hay Paraiso / Bez / pŕs/ nie je raj/ rozpráva príbeh 17-rčnej dievčiny s plochými prsiami, ktorá je presvedčená, že práve to je tá bariéra, ktorá ju delí od oslobodenia sa od chudoby. Show je postavená na rovnomennom bestsellerovom románe.

Produkčná spoločnosť Jennifer Lopezovej Nuyorican Productions a 44 Blue Productions pripravujú reality show , postavenú za skrytej kamere Relative Chaos. Podstatou show sú návštevy "príbuzných". Koncern ProSiebenSAT1 Media AG môže začať vysielanie svojich tematických kanálov. Uzniesla sa na tom Komisia pre zisťovanie koncentrácie v mediálnej oblasti (KEK). SAT1 Comedy a kabel eins classicexistujú v kábelovej sieti ako platené televizne kanály. Pre dva ďaľšie tematické programy Movie Channel a Lifestyle (životní styl) už koncern získal licenciu mediálneho úradu Berlín-Brandenburg.

IBM vyvinula tecnológiu , ktorá preloží arabské vysielanie v takmer reálnom čase. Licencia technológie by mala patriť Critical Mention webovej televíznej spravodajskej vyhľadávacej službe a monitoringu vysielania. TALES (Translingual Automatic Language Exploitation System), technológia IBM , prevádza audio signál arabských televízií a rádií a prekladá ich do anglického textu.

Tvorcovia populárneho animovaného seriálu pre dospelých South Park Matt Stone a Trey Parker vyhlásili, že vybrať niekoľko svojich obľúbených epizód seriálu je ako vyberať medzi vlastnými deťmi. Stone s Parkerom mali totiž sami určiť 10 najobľúbenejších častí pre pripravované DVD South Park the Hits: Volume 1, ktoré sa pri príležitosti spustenia 10. série seriálu objaví v obchodoch 3. októbra. Nové DVD bude obsahovať aj štyri bonusové epizódy a skrátenú pilotnú časť The Spirit of Christmas, ktorá sa nikdy na obrazovkách neobjavila. Na DVD prirodzene nebude chýbať kontroverzný diel s názvom Trapped in the Closet, v ktorom si tvorcovia seriálu zobrali na mušku svojho úhlavného nepriateľa, herca Toma Cruisa. "Nemyslím, že by sme nikdy predtým alebo potom mali epizódu, ktorá by zožala takú obrovskú protichodnú pozornosť," povedal Parker. Seriál South Park, ktorý sa po prvý raz na amerických televíznych obrazovkách objavil 13. augusta 1997, začne na televíznej stanici Comedy Central 4. októbra svoju jubilejnú 10. sezónu. Critical Mention bude mať k dispozícii tecnológiu aj pre iné preklady, ktoré IBM pripravuje.

Moderátor motoristickej relácie Top Gear Richard Hammond sa veľmi vážne zranil pri nakrúcaní v stredu. Jeho dragster havaroval v rýchlosti 300 mph / hod. na letisku v Elvingtone. Haváriu bude vyšetrovať aj BBC a Zdravotná a bezpečnostná agentúra.

Apple predstavil iTV, produkt, ktorý by mal preklenúť priepasť medzi počítačom a televízorom. Základom je nápad, aby ste si to, čo máte v pčítači, mohli pozrieť v pohodlí svojej obývačky na televízore. iTV vyzerá ako sploštená verzia Mac mini , s audio- video konektormi na zadnej strane , vrátane HDMI, a digital audio. iTV vás spjí s televízorom a bezdrátovo kontent vášho počítača prevedie priamno na obrazovku. Tieto produkty už, samozrejme, jestvujú, ale iTV je projektovaný tak, aby spolupracoval so softwarom iTunes jukebox. To umožní konzumentom pozerať videá / televízne show, hudobné videá a filmy /, ktoré si zakúpili a stiahli z iTunes Music Store rovno na televíznom prijímači. Steve Jobs, Apple chief executive, dúfa, že iTV sa presadí na medzinárodnom trhu v roku 2007.
Viac než 500 miliónov domácností na celom svete bude mať v roku 2011 digitálnu televíziu. Tvrdí to správa Global Digital TV report od spoločnosti Informa Media Group. Avšak až 60 percebt domácností bude stále prijímať analógový signál aj po roku 2011.Digitálne káblové rozvody budú najpoužívanejšími distribučnými kanálmi pre digitánu televíziu. Predpokladá sa, že narastie počet nových služieb ako TV ondemand a personal video recorders.
Americká domácnosť má v priemere viac televíznych prijímačov ako rodinných príslušníkov. Vyplynulo to z dvojročného prieskumu Nielsen Media Research. Na 2,55 člena domácnosti pripadá 2,73 televízneho prijímača. Objav plazmovej obrazovky umožnil umiestnenie televízie na miesta, kde to predtým nebolo možné alebo z hľadiska využitia priestoru neefektívne. Polovica amerických domácností vlastní tri a viac televíznych prijímačov a len v 19 percentách amerických domovov sa nájde len jedna televízia. Podľa vyjadrenia spoločnosti, ktorá výskum uskutočnila, v roku 1957 vlastnilo jednu televíziu 57 percent amerických domácností a 11 percent tri a viac televízií. Z prieskumu ďalej vyplynulo, že televíziu majú Američania zapnutú viac ako tretinu dňa - osem hodín a 14 minút, čo je približne o hodinu viac ako pred 10 rokmi. Nielsen Media Research ďalej uvádza, že Američan sleduje televíziu denne v priemere štyri hodiny a 35 minút. Odborníci zaznamenali nárast času stráveného pred obrazovkami, ale zároveň si všimli pokles sledovanosti veľkých televíznych staníc. Dôvodom je širšia ponuka programov, ktoré má divák k dispozícii.
Hollywoodsky aktivista George Clooney obvinil americké médiá z toho, že zabúdajú na svoju zodpovednosť voči krajine. Clooney verí, že médiá zavádzajú verejnosť tým, že nepodávajú úplnú pravdu o vláde prezidenta Georgea W. Busha. "Za dva roky, ktoré viedli k vojne v Iraku, tak tlač ako aj elektronické médiá, zneužívali svoju zodpovednosť. Nemyslím, že by existoval niekto, kto by to poprel. Napríklad The New York Times to nepoprel. A keď celonárodné denníky ako The New York Times, The Washington Post či USA Today popierajú svoju zodpovednosť, verte mi, funguje to rovnako aj na lokálnej úrovni. Toto sú zlé časy v žurnalistike," povedal Clooney. Herec vyjadril potrebu zodpovedných médií a apeloval na novinárov, aby dobre zvážili všetko, čo sa chystajú uverejniť. "Už aj kongres je na strane Bieleho domu. Potrebujeme nezávislých novinárov viac, než kedykoľvek predtým," dodal herec.