26. 9. 2006

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Americkú mediálnu hviezdu Oprah Winfrey bude možné nielen vidieť na televíznych obrazovkách v jej úspešných reláciách, ale najnovšie aj počuť na frekvenciách satelitného rádia s príznačným názvom Oprah and Friends. Známej televíznej moderátorke bude sekundovať jej najlepší priateľ Gayle King, s ktorým budú spoločne diskutovať a klebetiť o mnohých témach. Ďalšou z okruhu priateľov, s ktorými sa bude Oprah púšťať do lúskania rôznych tém, je poetka a aktivistka za ľudské práva Maya Angelou. Talkšou Oprah Winfrey patrí k najsledovanejším programom v Spojených štátoch Amerických. Vlastníci rádia dúfajú, že Oprah priláka k rádiám svojich verných fanúšikov, ale finanční analytici tvrdia, že to nemusí priniesť želaný účinok, pretože Oprah je primárne televíznou osobnosťou a nie rozhlasovou moderátorkou. Afroamerická hviezda televíznych obrazoviek sa zmluvne zaviazala vysielať po dobu troch rokov, za ktoré dostane viac ako 1,6 miliardy korún, hoci vo vysielaní rádia ju bude možné počuť len v obmedzenej miere. Syn známeho rockera Ozzyho Osbourna Jack odmietol ponuku svojej matky Sharon na to, aby viedol jej manažérsku spoločnosť. Jack totiž za žiadnych okolností nechce spolupracovať so svojou sestrou Kelly. Osbourne, ktorý momentálne píše svoju autobiografiu, sníva o tom, že by si raz založil vlastnú multimediálnu spoločnosť, akú napríklad vedie britská televízna hviezda Simon Cowell. "Rád by som viedol televíznu produkčnú spoločnosť a nahrávaciu spoločnosť - všetko pod jednou hlavičkou. Niečo podobné ako má Simon Cowell, ale nie až tak zlé. Pred pár mesiacmi mi mama navrhla, či by som nechcel viesť jej manažérsku spoločnosť. Nemyslím si ale, že by som dokázal manažovať Kelly," povedal 21-ročný Jack.

Peter Mertus, súčasný generálny riaditeľ Ringier Slovakia, je novým členom vedenia skupiny Ringier a preberie zodpovednosť za jej vydavateľskú činnosť na Slovensku a v Českej republike. Spoločnosť Ringier Slovakia vydáva okrem iného aj denník Nový Čas, týždenník Život a mesačník Eva. Zmeny vyplývajú z celkovej úpravy organizačnej štruktúry medzinárodnej mediálnej spoločnosti, ktorá začne platiť od 1. januára 2007. Ako sa ďalej uvádza v stanovisku Ringier Slovakia, "rozhodujúcim faktorom, ktorý viedol k tejto zmene, je výrazný nárast podnikania v krajinách strednej a východnej Európy v posledných rokoch". Krajiny strednej a východnej Európy sú silnejšie zastúpené v novom vedení skupiny, ktorej predsedá nový výkonný riaditeľ Martin Werfeli. Švajčiarske aktivity sú sústredené vo vlastnej organizačnej jednotke Ringier Publishing Switzerland, ktorú povedie Thomas Landolt, súčasný generálny riaditeľ Ringier Publishing v Rumunsku. Doterajší vedúci sekcie časopisov Alexander Theobald zodpovedá za aktivity v Rumunsku a Maďarsku. Nové vedenie skupiny Ringier tak tvoria výkonný riaditeľ Martin Werfeli, Thomas Landolt (Ringier Publishing Switzerland), Peter Mertus (Ringier Publishing Czech Republic & Slovakia), Alexander Theobald (Ringier Publishing Romania & Hungary), Thomas Trüb (Ringier Publishing Pacific & New Media) a finančný riaditeľ Ulrich Flörchinger.

Srbské ministerstvo obrany v pondelok ostro kritizovalo popredný belehradský denník Glas javnosti za zverejnenie veľkej fotografie, na ktorej dôstojník salutuje plagátu s podobizňou generála Ratka Mladiča obžalovaného z vojnových zločinov. Glas zverejnil záber, na ktorom muž drží obrázok Mladiča v životnej veľkosti a pochodujúci kadet podobizni bývalého bosnianskosrbského generála salutuje. Ministerstvo obrany fotografiu odsúdilo ako "nehanebnú manipuláciu" s tým, že záber bol urobený počas cvičenia obradu absolventov akadémie. Zároveň oznámilo, že proti kadetovi začalo disciplinárne konanie. Koordinátor pre plnenie tzv. akčného plánu na zatknutie Mladiča Rasim Ljajič vyhlásil, že zverejnenie plagátu spôsobilo veľkú politickú škodu. Vyzval všetky médiá k zodpovednému prístupu, "keďže ide o otázku najvyššieho štátneho záujmu". Podľa Ljajiča je záber urobený tak, aby vyvolal dojem, že dôstojník salutuje pred veľkým plagátom Mladiča. Koordinátori akčného plánu, Ljajič a Vladimir Vukčevič, sa obrátili na srbskú prokuratúru, pričom sa odvolali na trestný poriadok, podľa ktorého možno v takýchto prípadoch udeliť trest väzenia od šiestich mesiacov do päť rokov. Glas javnosti zverejnenie fotografie Mladiča zdôvodnil žiadosťami čitateľov o vydanie plagátu generála. Novinárske združenie vo vyhlásení postup Glasu označilo za "neprijateľný". Glas javnosti nedávno čelil kritike ľudskoprávnych aktivistov zo zverejnenia oslavných fotografií Mladiča. Haagsky tribunál Mladiča obžaloval v roku 1995, okrem iného z genocídy za srebrenickú masakru a obliehanie Sarajeva počas bosnianskej vojny z rokov 1992-95. EÚ v máji zastavila so Srbskom predvstupové rokovania kvôli tomu, že Belehrad nesplnil ďalší termín na Mladičovo zatknutie a vydanie tribunálu.

Možnú zámernú provokáciu vládnych síl vidí za minulotýždňovým útokom na budovu štátnej televízie Magyar Televízió šéf budapeštianskej organizácie opozičného FIDESZ-Maďarského občianskeho zväzu (FIDESZ) András Kupper, ktorý dnes o tomto svojom podozrení hovoril na tlačovej konferencii v Budapešti. Na základe čerstvých informácií, ktoré Kupper a jeho stranícky kolega, parlamentný poslanec Imre Pesti dostali od bližšie nešpecifikovaných bezpečnostných zdrojov, boli v noci na 19. septembra pred budovou štátnej televízie od pol jednej do siedmej ráno pripravení na zásah aj najmodernejšími prostriedkami vybavení policajti. "Nasadenie týchto skúsených kománd sa však - zrejme na tlak z vysokých politických kruhov - neuskutočnilo. Namiesto nich sa pred budovou štátnej televízie do pre nich nevyriešiteľnej situácie dostali skupiny slabo vybavených a málo skúsených príslušníkov bezpečnostných síl," zdôraznili pred novinármi Kupper a Pesti, ktorí budú v súvislosti s týmito údajmi iniciovať zriadenie parlamentného vyšetrovacieho tímu."FIDESZ sa čoraz viacej prikláňa k názoru, že pri útoku na štátnu televíziu došlo k provokáciám nielen na strane útočníkov, ale aj na strane strážcov poriadku. Isté policajné kruhy totiž na podnet vysokopostavených zástupcov vládnej koalície asi tiež mali záujem o to, aby chaos pred budovou atakovaného objektu bol čo najväčší," dodal András Kupper.