14. 11. 2006

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

V pondelok sa začalo súdne pojednávanie s dvoma dánskymi novinármi pre zverejnenie správy tajnej služby, ktorá spochybnila existenciu zbraní hromadného ničenia v Iraku pred inváziou pod vedením USA. Po prvý raz v modernej histórii Dánska, ktoré je zapáleným obhajcom slobody prejavu, novinárov obvinili z prezradenia štátneho tajomstva. Ak ich súd uzná vinnými, hrozí im väzenie až do dvoch rokov. Súd by mal rozhodnúť do konca mesiaca alebo začiatkom decembra. Michael Bjerre a Jesper Larsen, reportéri konzervatívneho denníka Berlingske Tidende, zverejnili v roku 2004 sériu článkov, pričom čerpali z vnútornej analýzy predstaviteľa dánskej spravodajskej služby Franka Grevila. V závere Grevilovej správy vypracovanej ešte pred inváziou do Iraku, ktorú podporilo aj Dánsko, sa píše, že "neexistujú zaručené informácie o funkčných zbraniach hromadného ničenia" v Iraku. Po zverejnení článkov a citátov z Grevilovej správy vo februári a marci 2004, bol jej autor odsúdený na štvormesačné väzenie za poskytnutie údajov novinárom. Vnútorná analýza a novinové články spätne vrhli pochybnosť na oprávnenie vlády konzervatívcov pripojiť sa k americkým a britským silám v Iraku. Bjerre a Larsen povedali, že informáciu odhalili preto, lebo bola predmetom verejného záujmu. Z rovnakého činu ako reportérov obvinili aj šéfredaktora novín Nielsa Lundeho. Ten v rozhovore pre dánsky rozhlas Ritzau v sobotu povedal: "Chceme byť zbavení viny, pretože sme chceli verejnosť a dánsky parlament oboznámiť s dôležitými informáciami." Noviny mali podľa neho právo "zverejniť dôležité informácie, ktoré prinášajú nový pohľad na dôvody dánskej vlády zapojiť sa do vojny v Iraku".

Dnešným dňom sa začal štrajk zamestnancov BBC, ktorý pokračuje aj zajtra. Druhu fázu štrajku naplánovali pracovníci na 23 a 24. novembra. Štrajkovať bude približne 90. zamestnancov z divízie spravodajstva, ktorí sú zodpovední za zabezpečenie strategického plánovania, technického vybavenia a podporu „BBC News“. Napätie v BBC spôsobila neochota vedenia skrátiť pracovný čas zamestnancom, ktorí chcú touto akciou donútiť kompetentných ku kompromisom. Personál British Broadcasting Corporation sa snaží bojovať o priaznivé výsledky štrajku bez ujmy na divákoch a poslucháčoch BBC.

Nebezpečnú tekutinu, ktorá je zložkou výbušniny prezývanej Satanova matka, sa podarilo bez problémov prepašovať reportérovi maďarskej televízie cez bezpečnostnú kontrolu budapeštianskeho letiska Ferihegy.Podľa informácií internetovej stránky štátnej televízie M1 reportér kriminalistického týždenníka Modrá žiara sa pokúsil preniesť na palubu lietadla číru tekutinu v parfumovej fľaštičke, aby tak otestoval sprísnený bezpečnostný systém letiska zavedený v týchto dňoch v súlade s ostatnými krajinami Európskej únie.Tekutina bola síce pod hranicou množstva 100-mililitrov, ktoré ešte možno na palubu lietadla v príručnej batožine dostať, takéto obmedzenie však samo o sebe nezaručuje bezpečnosť, tvrdí portál M1.Ak by bezpečnostná kontrola zisťovala, či je obsah flakónu skutočne parfum, zistila by na základe pachu nebezpečnej chemikálie opak. Na letisku Ferihegy ale povedali, že nie je ich úlohou zisťovať takúto skutočnosť, nepredpisuje im to nariadenie únie. Satanovou matkou prezývajú výbušnú zmes troch tekutín, ktorú používajú teroristi. Jednotlivé zložky možno dostať – síce vo veľmi zriedenej forme – aj v bežných obchodoch. V auguste chceli takouto zmesou vyhodiť do vzduchu lietadlá smerujúce z Veľkej Británie do USA, podľa plánov mali komponenty prepašovať do lietadla vo forme nealkoholických nápojov. Takáto výbušnina explodovala a zranila osem osôb v auguste 2003 na Západnom námestí v Budapešti v električke. Zranený bol aj 20-ročný mladík, ktorý jednotlivé zložky výbušniny prevážal v plecniaku vo fľašiach. Podľa expertov k reakcii došlo po tom, ako tekutiny v úplne malom množstve vytiekli z fliaš.