13. 1. 2007

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Prípad muža, ktorý čelí obvineniam z toho, že chcel údajne vydierať populárnu americkú moderátorku Oprah Winfrey a získať tak v prepočte takmer 40 miliónov korún, pôjde s najväčšou pravdepodobnosťou pred veľkú porotu. Keifer Bonvillain z Atlanty sa mal v pondelok dostaviť pred federálny súd, no zriekol sa predbežného pojednávania. Ako uviedol hovorca úradu štátneho žalobcu Randall Samborn, veľká porota by tak mohla v prípade požiadania súdu určiť, či existuje dostatok dôkazov na pokračovanie v procese. Samborn odmietol potvrdiť, že Winfrey sa mala stať obeťou vydierania. Tú označil iba ako "osobu A, ktorá je známou verejnou osobnosťou a majiteľkou obchodnej spoločnosti zo Chicaga". Denníky The Chicago Tribune a Chicago Sun-Times, odvolajúc sa na nemenovaný zdroj potvrdili, že obeťou mala byť skutočne známa moderátorka. Podľa žaloby sa Bonvillain stretol so zamestnancom spomínanej firmy na večierku pred dvoma rokmi. Pri tomto a ďalších nezáväzných stretnutiach si však rozhovory o spoločnosti a jej majiteľke nahrával. Bonvillain neskôr vyhlásil, že na základe nahrávok chce napísať knihu a tvrdil, že dostal od bulvárnych médií a vydavateľstiev ponuky v prepočte od 13 do 79 miliónov korún. Pracovník firmy však už vtedy spolupracoval s FBI a súhlasil, že mužovi zaplatí takmer 40 miliónov korún, ktoré požadoval za nezverejnenie informácií. Bonvillaina polícia zatkla 15. decembra, no neskôr ho prepustili na kauciu.

Herec Matthew Fox, ktorý stvárňuje doktora Jacka Shepharda v americkom seriáli Nezvestní o sebe tvrdí, že má odvrátenú stránku. "Som klamár, podvodník, zlodej a manipulátor. Každý deň klamem," povedal 40-ročný herec v rozhovore pre februárové číslo magazínu Men's Journal. "A keď poviem, že som manipulátor, tak ním naozaj som," hovorí o sebe Fox a dodáva, že je zlomyseľný a rád provokuje. "Mám rád spoločné pitie alkoholu a páči sa mi, keď ľudia ktorých poznám hovoria a robia veci, ktoré by obyčajne nepovedali, alebo neurobili. Aby som to dosiahol, tak ich neustále podpichujem," prezrádza na seba herec, ktorý holduje nudizmu. "V našej rodine nezáležalo na tom, či sme boli oblečení, alebo nahí. A dôvodom, prečo to stále robím je, že to ľudí šokuje a hovoria že ó môj Bože, Fox sa práve vyzliekol. Ja tvrdím, že to nebolo tak dávno, čo sme chodili len so zásterkami, zakrývajúcimi pohlavie," dodáva Fox. Moderátorská hviezda Oprah Winfrey bude uvádzať televízny špeciál o Oscaroch. Reláciu The Oprah Winfrey Oscar Special odvysiela stanica ABC vo štvrtok 22. februára. Účinkovať v nej budú držitelia Oscarov - herečky Julia Roberts, Nicole Kidman a herec Jamie Foxx. Tí urobia rozhovory s držiteľom Oscara, ktorého si sami vybrali. Roberts vyspovedá Georga Clooneyho v jeho dome v Los Angeles, Kidman sa po prvý raz stretne pred kamerou s Russellom Croweom v hoteli Beverly Hills a Foxx zasadne zo Sidney Poitierom priamo na javisku, kde si v roku 1963 prevzal Poitier Oscara za film Lilies of the Field. The Oprah Winfrey Oscar Special nemá nahradiť každoročný špeciál Oscar Special, ktorý moderuje Barbara Walters. Zatiaľ nie sú známe mená hostí, ktorí sa v ňom objavia. Minulý rok v ňom účinkoval Clooney.

Dvaja osemroční chlapci z mesta Gausdal severne od nórskej metropoly Oslo napodobňovali popravu irackého exdiktátora Saddáma Husajna a jeden z nich utrpel pomliaždeniny na krku, uviedli v stredu médiá. "Chlapci boli určite ovplyvnení televíznymi zábermi popravy. Dokonca aj lano pomenovali Saddám," uviedla matka jedného z nich Nina Nilsenová pre agentúru AFP. Zdravotnícke úrady vytvorili krízovú skupinu a miestna škola zvolala všetkých žiakov na stretnutie, aby sa ubezpečila, že takúto "hru" nebudú opakovať. Následkom Saddámovej popravy na celom svete zahynulo údajne osem detí vrátane 12-ročného tureckého chlapca, ktorý zomrel v pondelok.

Spoločnosti DTS, Inc. a Coding Technologies v americkom Las Vegas na CES uskutočnili živú prezentáciu novej technológie so skrinkou s nastavovaním v hornej časti, ktorá umožňuje dodávku najnovšieho multikanálového zvuku MPEG-4 pre HDTV (televízia s vysokým rozlíšením) pre domáce kino spotrebiteľov.Vďaka efektívnosti a zvukovej kvalite kodeku (kódera-dekódera) aacPlus získajú teraz spotrebitelia viac programovania na HDTV vo vyššej kvalite priestorového zvuku, čo vysielateľom umožní dodávať viac filmov, viac športu, viac dokumentov a viac divadelných hier na kanáloch 5.1 ako kedykoľvek predtým. Tiež môžu poskytovať programovanie priestorového zvukového záznamu vo viacerých jazykoch, podobne ako u vydaní na DVD. Teraz to bude možné urobiť s okamžitým prístupom k celej nainštalovanej základni systémov domáceho kina vychádzajúcej z DTS. Až doteraz bolo pre vysielateľov pri realizovaní najvyspelejších vysokoúčinných multikanálových zvukových kodekov pre vysielanie HDTV na báze MPEG-4 veľkou bariérou nedostatok prostriedkov pre spotrebiteľov, ktoré by im umožnili dekódovať priestorový zvuk u nich doma. Spolupráca s Coding Technologies v Európe umožnila DTS "transkódovanie" vyspelého audio kodeku MPEG-4 pre DTS Digital Surround s nastavovaním v hornej časti. S pomocou jednoduchého spojenia SPDIF zo schránky v hornej časti to teraz možno dekódovať skutočne vo všetkých prijímačoch A/V. aacPlus obsahuje veľa pokročilých druhov techniky s otvorenými štandardmi, ktoré vyvinuli Coding Technologies. Toto vytvára značnú efektívnosť šírky pásma a znižuje vysielateľom náklady na vysielanie a umožňuje im to poskytovať vysielanie v priestorovom zvuku v širšom rozsahu programov. Spoločnosť Euro1080, ktorá je priekopníkom v poskytovaní služieb pre televíziu s vysokým rozlíšením, oznámila, že ako súčasť nedávneho prechodu od vysielania MPEG-2 na vysielanie MPEG-4 s vyššou kvalitou, bude zavádzať priestorový zvuk aacPlus. Viacero veľkých vysielateľov v Európe aj inde tiež plánuje zaviesť túto technológiu. "Euro1080 je popredný technický inovátor v oblasti realizácie európskeho vysielania s vysokým rozlíšením. Vždy sme boli v porovnaní so zvyškom nášho odvetvia vpredu a boli sme prví na svete, ktorí vysielali s použitím normy MPEG-4," povedal Jacques Schepers, technický riaditeľ spoločnosti Euro1080. Teraz prijímame kompresiu na všetkých našich kanáloch a počas roku 2007 máme v úmysle začleniť výhody obsiahnuté vo vysielaní DTS/aacPlus v našom pláne servisných služieb."Plánuje sa, že na trh okamžite prídu schránky s nastavovaním v hornej časti od viacerých výrobcov, ktoré budú obsahovať prechodový kód. Výrobcovia IC vyrábajú požadované sady čipov už niekoľko mesiacov.

Porotca speváckej súťaže American Idol Simon Cowell vyhlásil, že si nikdy v živote nekúpil nahrávku Boba Dylana. Ako povedal, spievajúci básnik Dylan ho "nudí až k slzám". Britský hudobný producent pre februárové vydanie časopisu Playboy povedal, že by si "zapchal uši a utekal na opačnú stranu", keby sa mal pozerať na 21-ročného Dylana ako spieva Blowin' in the Wind. Štyridsaťsedemročný Cowell je známy tým, že si pri hodnotení mladých spevákov "nedáva pred ústa servítky". V poslednej sérii dokonca povedal, že istá súťažiaca je taká tučná, že by pre ňu museli postaviť väčšie pódium. Inému záujemcovi o titul American Idol napríklad poradil, aby si dal oholiť fúzy a obliekol sa do ženských šiat. Tentoraz si ale dovolil bez rešpektu hodnotiť i skúsenú hudobnú legendu, pričom dodal, že má radšej víťazku prvej série American Idol Kelly Clarkson. "Keby sme mali vo finále American Idol desať Dylanov, nikdy by nás nesledovalo 30 miliónov divákov týždenne," konštatoval Cowell, podľa ktorého je Kelly Clarkson "mladá Aretha Franklin".

Hviezda seriálu Zúfalé manželky Felicity Huffman stvárni titulnú úlohu v dráme The Politician's Wife. Nakrúcanie filmu, ktorý je inšpirovaný rovnomenným britským miniseriálom z roku 1995, by sa malo začať v máji. Vtedy bude mať herečka prestávku v nakrúcaní Zúfalých manželiek. Miniseriál sledoval osudy manželky neverného politika, ktorá na odhalenie aféry svojho manžela s bývalou prostitútkou zareagovala nečakaným spôsobom. Minulý rok získala Felicity Huffman Zlatý glóbus za hlavnú úlohu vo filme Transamerica (2005). Stvárnenie transsexuála Bree, ktorý sa chystá na svoju poslednú plastickú operáciu, jej vynieslo aj prvú nomináciu na Oscara. Okrem toho má Huffman na svojom konte tri nominácie na Zlatý glóbus (2005, 2006 a 2007) za postavu Lynette Scavo v seriáli Zúfalé manželky.

Čína plánuje zaviesť prísne opatrenia proti "vulgárnym" televíznym reality show. V sobotu o tom informovali štátne médiá. Krok súvisí so snahou "očistiť televízne obrazovky", uviedol podľa čínskej tlačovej agentúry Xinhua minister pre rozhlas, film a televíziu Taihua Wang. "Na našich obrazovkách je príliš veľa reality show. Mnohé z nich majú veľmi nízku kvalitu, sú nekultivované a zásobujú len úplné dno televízneho trhu," uviedol Wang, podľa ktorého sú reality programy príliš chaotické a mnohé príliš vulgárne. Vláda by na ne mala vraj prísnejšie dohliadať a obmedziť ich počet, aby tak zvýšila ich kvalitu. Reality TV zažíva v Číne boom. V roku 2005 začala tento trend provinčná Hunan TV s úspešným programom Super Voice Girls, ktorý vznikol podľa speváckej súťaže American Idol. Odvtedy čínske televízne stanice prišli s viac ako 500 podobnými programami.