25. 1. 2007

Total loss of memory

Total loss of memory

O prípadnom prepojení podnikateľa Jozefa Majského na nebankové spoločnosti Horizont Slovakia a BMG Invest vypovedali dnes pred Špeciálnym súdom bývalí riaditelia televízií TA3 Martin Lengyel a TV Joj Richard Rybníček. Počas ich pôsobenia bol Horizont veľkým zadávateľom reklamy v televíziách. Podrobnosti o údajnom vplyve Majského na nebankové spoločnosti, ktoré podnikateľ podľa obžaloby tuneloval, však nevedeli potvrdiť. Súd predvolal tiež bývalého šéfa českej TV Nova Vladimíra Železného, ktorý však na pojednávanie neprišiel. Lengyel dnes na otázky súdu nevedel povedať, či bol Majský prepojený na spoločnosti Horizont a BMG. Povedal len, že Majského poznal ako človeka, ktorý si často vymýšľal. "Majský je človek, ktorého pracovnou metódou je rozprávanie," vyhlásil. Rybníček pred súdom vypovedal ako bývalý šéf televízie Joj, ktorá je nástupkyňou regionálnej televízie Global. V nej mala podiel spoločnosť Horizont. Vysielanie televízie Joj pomáhal rozbehnúť aj Železný. Ani Rybníček však nepovedal, či boli Majský a jeho spoločníci prepojení na nebankové spoločnosti. Rybníček sa, ako obvykle, odvolával aj na to, že na mnohé veci si už po piatich rokoch nespomína.

Na okraj :

Audítorka v správe pre špeciálny súd opisuje aj známu kauzu, ako dal Fruni televízii TA 3 vyše 140 miliónov tak, že si v nej objednal reklamný čas na štyri roky. Zakladateľ TA 3 Martin Lengyel vtedy tvrdil, že majiteľom televízie je britská spoločnosť, neskôr však potvrdil, že peniaze na rozbeh televízie "sme dostali priamo z BMG". Lengyel tvrdil, že zmluva je pre televíziu výhodná, audítorka Alena Zborovská však zdôraznila, že o to nevýhodnejšia bola pre Horizont, ktorý televíziu v skutočnosti priamo dotoval.

TV Global- Richard Rybníček , Marcel Para, Milan Antol, Vladimír Fruni , František Matik ,Ing. Marián Šebeščák, Ing. Jana Bucková ,Ing. Alena Parová , Mgr. Stela Ochodnická